Στο ίδιο δυσάρεστο έργο θεατής παραμένει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία, που παρακολουθεί τα φαινόμενα της ανήλικης βίας στα σχολεία να πολλαπλασιάζονται καθημερινά χωρίς να βρεθεί λύση στην αντιμετώπισή των.

Έφηβοι μαθητές επιδίδονται σε βιαιοπραγίες μέσα και έξω από τα σχολεία με ιδιαίτερη σκληρότητα προς τους συνομηλίκους τους περιφέροντας στη συνέχεια στο διαδίκτυο τα κατορθώματά τους, προκαλώντας τους χρήστες να δουν ζωντανά τις γροθιές και τις κλωτσιές που κτυπούνε τα θύματά τους.

Τα θύματα των ανήλικων δραστών δέχονται ανελέητα την επίθεση αυτή, ενώ άλλοι συνομήλικοι βιντεοσκοπούν την βιαιοπραγία, με μία πρωτόγνωρη κυνική αδιαφορία για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, διασκεδάζοντας προκλητικά κατά τη διάρκεια εξέλιξης του περιστατικού.

Αγόρια και κορίτσια που έχουν δεχθεί επιθέσεις βίας δυσκολεύονται να ξεπεράσουν στη συνέχεια τα ψυχικά τους τραύματα και να συνέλθουν από το σοκ που υπέστησαν από την βαρβαρότητα των περιστατικών.

Μέσα από περιγραφές που έδωσαν τα ίδια τα θύματα αλλά και οι γονείς αυτών, αποκαλύπτεται η βιαιότητα των επιθέσεων και το χειρότερο είναι το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι ανήλικοι και δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας καταγράφεται 46% αύξηση στην παραβατικότητα ανηλίκων με 37 συλλήψεις κατά μέσο όρο την ημέρα. Ο αριθμός των συλλήψεων ανηλίκων συνολικά στο πρώτο οκτάμηνο του 2024 ανέρχεται σε 8.978 από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Αστυνομικές  πηγές αναφέρουν ότι η αύξηση οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην κινητοποίηση της Αστυνομίας και στους εβδομαδιαίους οργανωμένους ελέγχους που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από κλιμάκια αστυνομικών στα στέκια ανηλίκων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα σχολεία.

Από τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία 1.258 περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων έχουν σημειωθεί στην Αττική καθιστώντας την πρωταθλήτρια σε ολόκληρη τη χώρα και ακολουθούν δεύτερη η Πελοπόννησος με 704 και τρίτη η Κρήτη με 701 περιστατικά.

Οι καταγγελίες συνεχίζουν να πέφτουν σαν βροχή στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας όπως, ανήλικος τραυμάτισε ανήλικο, μαθήτρια ξυλοκόπησε άγρια συμμαθήτριά της, μαχαίρια βγαίνουν καθημερινά μεταξύ ανηλίκων σε σχολεία και πλατείες.

Έτσι από το γνωστό bullying περάσαμε στην πιο άγρια μορφή της εφηβικής παραβατικότητας στην Ελλάδα. Προφανώς και υπάρχει αύξηση των περιστατικών βίας, άλλα συγχρόνως πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει αύξηση στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Παλαιότερα συνέβαιναν πολλά περιστατικά αλλά τα θύματα δίσταζαν να μιλήσουν, η κοινωνία αδιαφορούσε και οι Αστυνομικές Αρχές δεν ασχολούνταν με το θέμα.

Σήμερα το σκηνικό αυτό αρχίζει και αλλάζει, η κοινωνία δείχνει συγκλονισμένη, τα θύματα καταγγέλλουν και η Αστυνομία παρεμβαίνει και συλλαμβάνει. Η Δικαιοσύνη καταδικάζει καθώς και οι ποινές αυστηροποιούνται στην παραβατικότητα των ανηλίκων, όπως και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει αρκετά βήματα στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δημιουργήθηκε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για bullying και διαφόρων περιστατικών βίας.

Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για παραβατικές συμπεριφορές μαθητών, ενώ κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι έχουν αρχίσει επισκέψεις για περιστατικά που εκδηλώνονται φαινόμενα βίας στα σχολεία.

Έχει αλλάξει το δόγμα ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ., που δεν βασίζεται μόνο σε καταγγελίες αλλά αστυνομικές δυνάμεις σκανάρουν  το διαδίκτυο, επεμβαίνουν άμεσα πριν την εκδήλωση του περιστατικού που κυοφορείται, προβαίνοντας έγκαιρα στην αποσόβησή του.

Προφανώς και χρειάζονται να γίνουν ακόμη περισσότερα από όλους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, την Αστυνομία και ψυχολογική υποστήριξη ακόμη και στους ίδιους τους υποψηφίους παραβατικούς, για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων μέσα και έξω από τα ελληνικά σχολεία.