Η «Εφημερίδα των Συντακτών», στο μεγάλης κυκλοφορίας φύλλο της του Σαββατοκύριακου 7-8 Δεκεμβρίου, περιέλαβε ένα πολύ κατατοπιστικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στο Ηράκλειο Παναγιώτη Γεωργούδη για την έναρξη της λειτουργίας του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου (Π.Σ.Κ.) με τον επιτυχημένο  τίτλο «Η Πολιτισμική Ναυαρχίδα της Κρήτης ανοίγει τα πανιά της»

Το δισέλιδο αυτό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» περιλαμβάνει: μια  περίληψη των όσων ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου  ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Π.Σ.Κ Μύρων Μιχαηλίδης (Μ.Μ. απ’ εδώ κι εμπρός), μια σύντομη συνέντευξή του στον ανταποκριτή της εφημερίδας, ένα κατάλογο των εκδηλώσεων του Δεκεμβρίου και μια συνοπτική παρουσίαση του Π.Σ.Κ. και των χώρων στους οποίους θα γίνονται οι διάφορες εκδηλώσεις του.

Σχετικά με το Π.Σ.Κ. στο φύλλο της εφημερίδας «Πατρίς» στις 5 Μαρτίου είχε δημοσιευτεί ένα εκτεταμένο άρθρο μου με τίτλο «Χάρη στον Μύρωνα Μιχαηλίδη το Μέγαρο Μουσικής Ηρακλείου μπορεί να αναδειχθεί εφάμιλλο εκείνου της Θεσσαλονίκης».

Στο άρθρο εκείνο σημείωνα ότι «πρόκειται για μια πολύ εύστοχη επιλογή και είναι ευτυχές το γεγονός ότι εκείνος δέχτηκε να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο». Το πρόγραμμα των 108 εκδηλώσεων (όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ στης «Εφημερίδας των Συντακτών») που έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη σαιζόν της λειτουργίας του Π.Σ.Κ. δικαιώνει την εκτίμησή μου αυτή.

Αυτό που προέχει τώρα είναι οι κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου και του νομού γενικότερα να «αγκαλιάσουν» το Π.Σ.Κ. γεμίζοντας τις αίθουσες στις οποίες θα γίνονται οι εκδηλώσεις που θα διοργανώνει. Ελπίζω οι τιμές των εισιτηρίων να είναι προσιτές στο ευρύ κοινό και να υπάρχουν και θέσεις για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το, έστω και προσιτό, τίμημα των εισιτηρίων. Έχει μεγάλη σημασία η εξάντληση των εισιτηρίων (το sold out, στα αγγλικά) για τις διάφορες εκδηλώσεις διότι αυτό θα δώσει την απαιτούμενη ενθάρρυνση στο έργο που έχει αναλάβει ο Μ.Μ. και όλοι οι εργαζόμενοι στο Π.Σ.Κ.

Ενδιαφέρον για παρακολούθηση ορισμένων από τις εκδηλώσεις που θα οργανώνει το Π.Σ.Κ. μπορεί να υπάρχει και από κατοίκους άλλων νομών της Κρήτης. Δυστυχώς οι αποστάσεις της πόλης του Ηρακλείου από τους νομούς αυτούς είναι μεγάλες και το κόστος μετάβασης και επιστροφής σημαντικό τόσο γι’ αυτούς που έχουν δικά τους αυτοκίνητα όσο και για εκείνους που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους. Θα ήταν, επομένως,  καλό τα ΚΤΕΛ, όταν υπάρχει ενδιαφέρον από ένα σημαντικό αριθμό κατοίκων των άλλων νομών να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις στο Π.Σ.Κ., να βάζουν λεωφορεία για να τους μεταφέρον με προσιτό εισιτήριο.

Στο Ηράκλειο από την εποχή του αείμνηστου δημάρχου Ηρακλείου Μανώλη Καρέλλη, με πρωτοβουλία του, είχαν καθιερωθεί και έκτοτε συνεχίζονται αδιάλειπτα οι καλοκαιρινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κυρίως τους μήνες Ιούλιο και  Αύγουστο και υπάρχουν και κάποιες το Σεπτέμβριο.

Οι εκδηλώσεις αυτές εκτός από τους κατοίκους προσελκύουν και πολλούς τουρίστες, Έλληνες και ξένους. Δεδομένου ότι η τουριστική σαιζόν στην Κρήτη προεκτείνεται και τον Οκτώβριο, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Π.Σ.Κ. θα μπορούσαν να  αρχίζουν σχετικά νωρίς, π.χ. από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να δίνεται η ευκαιρία και σε τουρίστες να τις παρακολουθούν.

Πολιτιστικοί Οργανισμοί, όπως το Π.Σ.Κ., για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται σημαντικούς πόρους που να καλύπτουν το κόστος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (αμοιβή καλλιτεχνών και συγκροτημάτων), τις αποδοχές εργαζομένων σ’ αυτούς και των λειτουργικών δαπανών τους.

Το πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν οι πόροι αυτοί. Στο πρόβλημα αυτό είχα αφιερώσει το τελευταίο μέρος του άρθρου μου της 5.3.19 και λόγω της επικαιρότητας του θέματος θα επαναλάβω τα κύρια σημεία του.

Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και από την παραχώρηση χώρων του Π.Σ.Κ. σε διάφορους φορείς για εκδηλώσεις του θα καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκαίων πόρων. Στο βαθμό που θα τους επιτρέπουν τα συρρικνωμένα οικονομικά τους, ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης θα συμβάλλουν.

Παρά, όμως, και τη συμβολή αυτή, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκαίων πόρων θα μένει ακάλυπτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παγκοσμίως,  και στην Ελλάδα,  το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των καλλιτεχνικών Οργανισμών καλύπτεται με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να λειτουργήσει επομένως το Π.Σ.Κ. πρέπει κάθε χρόνο να επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει με τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, δεδομένου μάλιστα ότι το μέγεθος του πληθυσμού του που καλύπτει είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με εκείνα. Επομένως ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού από το νέο έτος να περιλάβει το Π.Σ.Κ. στους επιχορηγούμενους από αυτό πολιτιστικούς Οργανισμούς.

Τόσο όμως η κρατική επιχορήγηση ή όποια βοήθεια από το Δήμο και την Περιφέρεια και οι εισπράξεις από τα εισιτήρια δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της μετάκλησης συγκροτημάτων και καλλιτεχνών. Γι’ αυτές απαιτούνται χορηγίες είτε από Ιδρύματα και φορείς είτε από ιδιώτες. Γι’ αυτές χρειάζεται να εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική στην οποία μπορεί να βοηθήσει, με την πολυετή πείρα του, ο Μ.Μ.

Παράλληλα, όπως έχει γίνει για το «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», επιβάλλεται να ιδρυθεί Σύλλογος Φίλων Π.Σ.Κ. –με μέλη όχι μόνο κατοίκους του Ηρακλείου αλλά και Ηρακλειώτες σε άλλα μέρη της χώρας και στο εξωτερικό – ο οποίος, με όποιους τρόπους κρίνουν πρόσφορους τα μέλη του (ανάμεσα σ’ αυτούς και συνδρομές τους καθώς και η ανεύρεση χορηγών), σε συνεργασία με τον Μ.Μ., θα βοηθήσουν το Π.Σ.Κ. να πετύχει το σκοπό του.

Ο Μ.Μ. εκτός από διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός, έχει αναδειχθεί και πολύ ικανός μάνατζερ. Μια από τις αποδείξεις της ικανότητάς του αυτής είναι η εξυγίανση των οικονομικών της λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τα χρόνια στα οποία ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της. Με δεδομένη την ικανότητά του αυτή, ο Μ.Μ. μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμβουλο σε όσους θα αναλάβουν τη διαχείριση των οικονομικών του Π.Σ.Κ.

 

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην:  αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.