Πολλές φορές έχω διαβάσει σε ετούτη την εφημερίδα “Πατρίς” πως ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδος, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης έκαναν στο Καστέλλι στο Θραψανό και στο Αρκαλοχώρι ένα συνέδριο για την αντίσταση που διέθεταν τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα στις μάχες και στην αντίσταση του Κρητικού λαού.
Στην συνέχεια των αποτελεσμάτων αυτού του συνεδρίου το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας έκδωσε έναν έγκυρο, επίσημο και πολυσέλιδο τόμο να τον διαβάζουν και να τον μελετούν οι επόμενες γενιές του τόπου μας, να μαθαίνουν πως έχυναν το αίμα τους οι πρόγονοι μας για την λευτεριά μας.
Εγώ όμως σαν Γουβιανός, σαν απλός και ασήμαντος άνθρωπος έχω δικαίωμα να επιβραβεύω γραπτά και προφορικά αυτό το συνέδριο, τον αξιοσέβαστο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας, την Περιφέρεια Κρήτης, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και όλους αυτούς που συνδιοργάνωσαν, μελέτησαν και παρακολούθησαν αυτό το συνέδριο. Όλα λοιπόν τα παραπάνω γραφούμενα μου, με επηρέασαν να προτείνω στον ζάμπλουτο Δήμο Χερσονήσου που ανήκω να κάνει και αυτός ακριβώς τα ίδια πράγματα που έκανε ο αξιοσέβαστος Δήμος Μίνωα Πεδιάδας.
Δηλαδή αυτό που πρέπει να καλοσκεφτούν οι αρχές του Δήμου Χερσονήσου είναι ότι το 2021 συμπληρώνονται 80 χρόνια (1941-2021) από τότε που έπεσαν μιλιούνια αλεξιπτωτιστές στις βόρειες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου από τον Καρτερό μέχρι την Χερσόνησο.
Το πιο βέβαιο και αναμφισβήτητο είναι ότι στην βόρεια μεριά του Δήμου Χερσονήσου της 20/5/1941 έκαναν πολλές μάχες οι στρατιώτες και πολίτες μας, με τους αλεξιπτωτιστές στον Καρτερό, στο Κακό Όρος της Ελιάς, στον Κοψά των Γουρνων, της Ανώπολης, στις Γούβες στα Πελεκητά και αλλού, που πολέμησαν και σκοτώθηκαν εκεί στρατιώτες και πολίτες μας για την λευτεριά μας.
Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτούν και να τα σεβαστούν καλά οι αρχές του ζάμπλουτου Δήμου Χερσονήσου και να κάνουν και αυτοί ό,τι ακριβώς έκανε και ο αξιοσέβαστος Δήμος Μίνωα Πεδιάδος. Δηλαδή το 2021 να κάνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης ένα παγκόσμιο συνέδριο για τις μάχες και τις νίκες των στρατιωτών και των πολιτών μας στις βόρειες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου έτσι θα παρουσιαστούν οι μελέτες αυτού του παγκοσμίου συνεδρίου.
Μετά πρέπει ο Δήμος Χερσονήσου να εκδώσει και αυτός ένα έγκυρο και επίσημο τόμο με αλήθειες και πραγματικότητες αυτών των μαχών.
Για τα παραπάνω γραφούμενα μου είμαι σίγουρος ότι ο ζάμπλουτος Δήμος Χερσονήσου δεν θα κάνει και αυτό το παγκόσμιο συνέδριο για τις μάχες και τις νίκες των στρατιωτών μας και των πολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους για την λευτεριά και όλων των δημοτών του Δήμου Χερσονήσου.
Γιατί εγώ επί μισό αιώνα ό,τι προτείνω, ό,τι γράφω και λέω, δεν γινόταν, δεν γίνεται και δεν θα γίνεται γιατί δεν γεμίζει δεσμίδες ευρώ τις τσέπες μας.
*Ο Βαγγέλης Μπαριτάκης είναι ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Γουβών