Οι ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα έγιναν και όλα τα κόμματα μικρά και μεγάλα που μπήκαν στην ευρωβουλή με τους αρχηγούς των παρουσιάζονται ευχαριστημένοι και αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των μοιάζουν με τις παρατάξεις των φοιτητικών εκλογών που όλοι λένε ότι είναι κερδισμένοι.

Ωστόσο, αναλύοντας τα αποτελέσματα με την απλή πολιτική λογική προκύπτουν εκτιμήσεις και συμπεράσματα που δείχνουν ξεκάθαρα για όλα τα κόμματα και καθένα ξεχωριστά, ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν έχουν την εξήγησή τους.

Καταρχάς, σημειώνουμε ότι κανένα από τα τρία μεγάλα κόμματα δεν πέτυχε τους στόχους του, όπως οι επικεφαλής των διατυμπάνιζαν καθημερινά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μεν μία καθαρή νίκη 28%, με διαφορά 13 μονάδες από το δεύτερο κόμμα αλλά βρέθηκε 5% κάτω από τον στόχο του 33% που ο Μητσοτάκης είχε θέσει προεκλογικά ως εκλογική της επιτυχία.

Η νίκη της φέρει καθαρά τα μηνύματα που βγήκαν από την ευρωκάλπη, όμως «ανατροπή» δεν έγινε και οι εκλογές δεν ήταν «δημοψήφισμα» για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη δύναμη λαμβάνοντας τα μηνύματα της ευρωκάλπης για να συνεχίσει το αναμενόμενο μεταρρυθμιστικό της έργο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη νέα μεγάλη ήττα κάτω από το 15%, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης έδειχνε ικανοποιημένος καθώς πιστεύει ότι με αυτό το ποσοστό θα μπορέσει να κρατήσει δικό του το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρά τη μικρή άνοδο των ποσοστών του 12,85%, υπέστη πολιτική ήττα, αφού δεν πέτυχε τον στόχο της δεύτερης θέσης χωρίς να κερδίσει τον ηγεμονικό ρόλο που επεδίωκε στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Η μικρή ποσοστιαία άνοδος του ΚΚΕ αξιολογήθηκε θετική από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, όμως δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών, παρά μόνο το γνωστό «νέο ξεκίνημα, νέοι αγώνες».

Η Πλεύση Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε στην Ευρωβουλή με  ποσοστό παρόμοιο με εκείνο που πέτυχε στις εθνικές εκλογές του 2023. Νικήτρια των ευρωεκλογών η Ακροδεξιά. Η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά της.

Η Νίκη πέτυχε το επιθυμητό για την Ευρωβουλή αποτέλεσμα, ενώ η Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής έκανε την έκπληξη. Τώρα αν σε λίγο καιρό μάθουμε ότι είχαμε τις ίδιες καταστάσεις ότι στηρίχτηκαν από τον έγκλειστο Κασιδιάρη, όπως οι «Σπαρτιάτες» είναι άλλο θέμα.

Ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών ήταν η αποχή. Το 60% των Ελλήνων πολιτών δεν πήγε να ψηφίσει. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και προφανώς ανοιχτά ζητήματα στην ελληνική κοινωνία. Όπως πόσοι από τους Έλληνες γνωρίζουν ποιο είναι το νόημα των ευρωεκλογών, αλλά και το νόημα του Ευρωκοινοβουλίου που δεν αποφασίζει σχεδόν τίποτα και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Κοσιμιόν, δηλαδή από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις.

Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος που βγήκε με παρρησία κάνοντας ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν κρύφτηκε πίσω από τη νίκη που πέτυχε, ούτε πρόβαλε δικαιολογίες για την απώλεια του στόχου.

Είπε ότι άκουσε δυνατά τη φωνή των πολιτών και τα μηνύματα των, που εκφράστηκαν είτε με την αποχή είτε με την ψήφο τους σε μικρότερα κόμματα. Παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθη και καθυστερήσεις κατά τον τελευταίο χρόνο και μισάνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να διορθωθούν και όπως δείχνουν τα πράγματα ένας άμεσος ουσιαστικός ανασχηματισμός βρίσκεται επί θύραις.

Οι πολίτες ουσιαστικά έδειξαν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία απλά στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων καθημερινότητας. Γι’ αυτό και οι ψήφοι που έχασε η κυβέρνηση δεν πήγαν στην αντιπολίτευση, ήταν ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας που μετακινήθηκε ακόμη δεξιότερα.