Την ερχόμενη Δευτέρα θα είμαστε ίσως πιο σοφοί. Θα γνωρίζουμε ποια είναι τελικά η κρίση των πολιτών. Εκείνο που είναι βέβαιο από τώρα με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι υπάρχει μια τάση προς πολιτικές δυνάμεις ακροδεξιές που είτε φανερά είτε υπόγεια εκδηλώνουν ένα ευρωσκεπτικισμό για διάφορους λόγους, υποτιμώντας την προσφορά και τη σημασία της Ενωμένης Ευρώπης.

Και δεν θα κριθούν μόνο οι πολιτικοί, αλλά και η ωριμότητα των πολιτών. Ξεχνούν πολλοί ότι η ψήφος τους ίσως είναι μια σφαίρα που θα σκοτώσει το μέλλον των παιδιών τους. Ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες, η ψήφος και η δημοκρατία προϋποθέτει τη συμμετοχή ώριμων και υπεύθυνων πολιτών. Πολιτών που δεν δρουν συναισθηματικά, αλλά χρησιμοποιούν την κρίση τους και ενεργούν ανάλογα. Διαφορετικά είναι άχρηστοι πολίτες.

Γνωρίζουμε καλά ποιες πολιτικές παρατάξεις πρωτοστάτησαν και πέτυχαν όχι μόνο για να ενταχθεί η χώρα μας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και για να υπάρξει σύγκλιση και εξισορρόπηση ανάμεσα στις ισχυρές χώρες του βορρά και τις αδύναμες χώρες του νότου με τα διάφορα προγράμματα. Γνωρίζουμε ακόμα πώς λειτούργησαν οι παρατάξεις αυτές τελευταία, όταν κινδύνευε η χώρα μας με την οικονομική κρίση να βγει από την Ένωση εξ αιτίας του ακραίου λαϊκισμού και του εθνοπατριωτισμού της παράταξης που κυβερνούσε.

Έκαναν την υπέρβαση και στήριξαν με γενναιότητα την παραμονή της χώρας μας σε μια κοινότητα που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και τις υψηλές αξίες της δημοκρατίας. Αν η δημοκρατία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα με τις πόλεις-κράτη, μετεξελίχθηκε τον 18ο και 19ο αιώνα στα έθνη κράτη, σήμερα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στη δημιουργία υπερεθνικών οντοτήτων, για να μην πω στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας.

Αυτό επιβάλλουν τα μεγάλα προβλήματα που απαιτούν μια πλανητική σκέψη, αλλά επιτρέπουν και οι κατακτήσεις που κάνουν δυνατή την επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών και αγαθών ανάμεσα στις χώρες όλου του πλανήτη. Γνωρίζουμε ότι ο Αϊνστάιν πρώτος πρότεινε στον πρόεδρο της Αμερικής την έρευνα και την αξιοποίηση της ατομικής ενέργειας. Ο ίδιος μετά τη Χιροσίμα τού πρότεινε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συνεργασίας, ώστε η τεράστια αυτή δύναμη να αξιοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας.

Έχουμε έκτοτε επιτύχει πολλά. Ελπίζω με συναίσθηση ευθύνης να μην καταστρέψουμε τον ωραίο πλανήτη που μας χαρίστηκε. Οι απειλές υπάρχουν και δυστυχώς υπάρχει και η δυνατότητα από ολοκληρωτικά καθεστώτα που φανερά απειλούν ότι, αν κριθεί αναγκαίο, δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ατομικά όπλα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις δημοκρατικές διαδικασίες αποτελεί μια εγγύηση και μια υπόσχεση για ένα καλύτερο κόσμο.

Η υψηλότερη αξία που ακολούθησαν οι αρχαίοι Έλληνες είναι το μέτρο. Κάθε υπέρβασή του επιφέρει την καταστροφή είτε των ατόμων είτε του συνόλου. Ο Ηράκλειτος πρώτος δίδαξε ότι ακόμη και ο Ήλιος δεν μπορεί να υπερβεί το μέτρο, διαφορετικά θα καταστραφεί. Με όραμα, δίκαιη κρίση, συνείδηση ευθύνης κρίνετε και επιλέξτε την παράταξη και τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το δικαίωμά σας αυτό είναι ανάλογο με την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η επιλογή σας.