Θεώρησα αναγκαίο και απαραίτητο να καταγράψω συγκεντρωτικά τη μεγάλη, χειμαρρώδη και απότομη καταστροφική πλημμύρα και στο Γουβιανό ποταμό Γούργουθα ή Κατρουλιάρη, στις Κάτω Γούβες.
Είναι βέβαιο πως αυτή η πλημμύρα ήταν προβλεπόμενη από τη μετεωρολογία. Έτσι κι έγινε, στα Μάλια, στη Σταλίδα, στη Χερσόνησο, στην Ανάληψη, στις Γούβες, στις Γούρνες και αλλού. Κατά την προσωπική μου γνώμη, αυτή η πλημμύρα ίσως να είχε γίνει πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια.
Πολλοί συμπολίτες μας την χαρακτήρισαν “Θεομηνία”, γιατί δεν ξέρουν ότι ο Θεός ποτέ δεν κάνει ζημιές και καταστροφές. Άλλοι έλεγαν πως ο ποταμός τους πήρε χωράφια, πεζούλες, ελαιόδεντρα, πλατάνια, χαρουπιές και άλλα δέντρα.
Χωμάτισε πηγάδια, γκρέμισε τοίχους, γέμισε υπόγεια και μαγαζιά με νερά και λάσπες, πήρε αυτοκίνητα και έπνιξε ζώα, αλλά ευτυχώς δεν έπνιξε ανθρώπους. Όποιος έβλεπε αυτές τις καταστροφές έλεγε πως ήταν βομβαρδισμένο τοπίο.
Γι’ αυτές τις αναμφισβήτητες πραγματικότητες δεν φταίνε οι βροχές και ο Γουβιανός ποταμός Γούργουθας ή Κατρουλιάρης. Φταίμε όλοι εμείς.
Οφείλω να αναφέρω πως από την αρχή αυτής της καταστροφικής πλημμύρας ήρθαν αμέσως στις Γούβες πολλά πυροσβεστικά οχήματα και πολλά οχήματα του Δήμου Χερσονήσου για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς να μην τους πάρει το ποτάμι.
Στη συνέχεια ήρθε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος με ειδικούς από το δήμο, καθώς ήρθαν και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης για να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς. Την επόμενη μέρα ήρθαν αξιωματούχοι του υπουργείου για να καταγράψουν τις ζημιές που έπαθαν επαγγελματίες και ιδιώτες στις Κάτω Γούβες.
Έτσι είναι βέβαιο πως το Ελληνικό Κράτος, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χερσονήσου θα αποκαταστήσουν τις ζημιές και θα χρηματοδοτήσουν τους πληγέντες όσο είναι δυνατόν.
*Ο Βαγγέλης Μπαριτάκης είναι ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Γουβών