Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημάναμε την προχειρότητα με την οποία επιχειρείται ο σχεδιασμός ενός μεγαλεπήβολου στόχου, που είναι η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Σήμερα επανερχόμαστε για να παραθέσουμε τις παρατηρήσεις και τις απόψεις μας, που δεν είναι αυθαίρετες.
Βασίζονται σε μια επίπονη προσπάθεια συλλογής έγκυρων και διαφωτιστικών πληροφοριών. Στο κείμενο που ακολουθεί δεν διατυπώνουμε ευχές ή επιθυμίες. Ούτε χρειάζεται να υποδείξουμε εμείς τα όσα πρέπει να γίνουν.
Εκφράζουμε όμως την αγωνία μας για το τί μέλλει γενέσθαι, δημοσιοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με μέλλον των Ληνοπεραμάτων, του Μαλεβιζίου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης. Αυτό που κυρίως μας ανησυχεί είναι ότι, ενώ προωθείται ένα έργο μεγάλης κλίμακας και σύγχρονης τεχνολογίας όπως είναι η καλωδιακή σύνδεση, τα όσα σχεδιάζονται αποσκοπούν στην παράλληλη διατήρηση των σημερινών απαρχαιωμένων και εχθρικών προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων, όπως είναι ο μουσειακός ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Και τούτο, επειδή αυτοί που σχεδιάζουν έχουν διαρκώς στο μυαλό τους όχι το πώς θα πετύχουν το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, αλλά το πώς θα περιορίσουν τις δαπάνες, πώς θα εξοικονομήσουν χρήματα.
Ίσως να είχαν δίκιο, αν πλήρωνε η σχεδόν χρεοκοπημένη ΔΕΗ. Όμως, τα 800 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τη διασύνδεση Αττικής – Κορακιάς θα διατεθούν από την κοινοπραξία EuroAsia Interconnector που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. χωρίς να επιβαρυνθεί η ελληνική πλευρά!
Με τη «λογική» των σχεδιαστών ο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων θα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της μεγάλης διασύνδεσης, ενώ εμείς υποστηρίζουμε ότι τα φουγάρα των Ληνοπεραμάτων θα πρέπει να σφραγιστούν από την ημέρα που θα λειτουργήσει η μικρή διασύνδεση των Χανίων. Όπως γνωρίζουμε, με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου – Χανίων, το «μικρό» καλώδιο θα μπορεί να τροφοδοτεί την Κρήτη με 260 μεγαβάτ, ενώ η συνολική παραγωγή των Ληνοπεραμάτων δεν ξεπερνά τα 100 μεγαβάτ. Αυτό σημαίνει πως αμέσως μετά τη λειτουργία του «μικρού» καλωδίου παύει να υπάρχει ανάγκη λειτουργίας του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, αφού η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει μεγάλο περίσσευμα ενέργειας. Όταν μάλιστα ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η «μεγάλη» διασύνδεση, που θα μπορεί να μεταφέρει 1.000 μεγαβάτ, ο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων δεν θα έχει κανένα λόγο ύπαρξης.
«Μα θα τεθεί σε εφεδρεία» αντιτάσσουν κάποιοι.
Συμφωνούμε κι εμείς, πάντα χρειάζονται ενεργειακές εφεδρείες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μονάδα εφεδρείας έχει υποχρέωση να δημιουργήσει η ΔΕΗ στην Κορακιά μεταφέροντας εκεί τους αναγκαίους αεριοστροβίλους της.
Μόνο έτσι μπορεί και πρέπει να απελευθερωθούν τα Ληνοπεράματα, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί από το 2003 η ΔΕΗ. Κι όταν μιλάμε για απελευθέρωση των Ληνοπεραμάτων, εννοούμε πως ο σημερινός ΑΗΣ θα πρέπει να εξαφανιστεί εντελώς από τον χάρτη της περιοχής. Μαζί του θα πρέπει να ξηλωθούν και οι δεκάδες τεράστιοι μεταλλικοί πυλώνες που υπάρχουν εκεί τριγύρω.
Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί πλέον ευσεβή πόθο ούτε όνειρο θερινής νυκτός. Αλλά ένα απολύτως υλοποιήσιμο στόχο που θα σημάνει την αρχή του τέλους της σημερινής άναρχης και απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε στα Ληνοπεράματα.
Ήδη έχει χωροθετηθεί επίσημα η Κορακιά ως ενεργειακός κόμβος αλλά και ως χώρος υποδοχής όλων των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων που μολύνουν σήμερα αυτή την ιδιαιτέρους φυσικού κάλλους περιοχή γεγονός που αποδυναμώνει κάθε ισχυρισμό περί του αντιθέτου.
Υπενθυμίζω, επιπλέον, αυτό που τόνισα στο προηγούμενο άρθρο, ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ξεχάσει τους ανόητους σχεδιασμούς του, να έχει ως κατάληξη τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων το ρεύμα του καλωδίου της Κορακιάς μέσω Δαμάστας. Και τούτο, επειδή οφείλει να «κουμπώσει» απευθείας από τη Δαμάστα, το καλώδιο στο υπάρχον δίκτυο υψηλής τάσης, δημιουργώντας επί τόπου την αναγκαία σύγχρονη υποδομή (υποσταθμό κλειστού τύπου GΙS), αλλά και εγκαθιστώντας τα αναγκαία υπόγεια καλωδιακά κυκλώματα που θα κριθούν αναγκαία στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, για τη σωστή μεταφορά και κατανομή του ρεύματος στους υποσταθμούς της.
Έτσι, θα πρέπει να κινηθούν πλέον η ΔΕΗ και οι θυγατρικές εταιρείες της, για να διασφαλίσουν την αναγκαία ενεργειακή υποδομή της Κρήτης. Αλλά και για να μας απαλλάξουν επιτέλους από τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Που, αν δεν διαλυθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καλωδιακής σύνδεσης του νησιού μας, δεν πρόκειται να απομακρυνθεί ποτέ!
(Κι ένα αναγκαίο υστερόγραφο: Θεωρώ πως οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων δεν πρέπει να ανησυχούν από τις εξελίξεις. Η ΔΕΗ θα τους έχει ανάγκη και στο μέλλον).