Η συστηματική παράνομη είσοδος μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1990 μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, δημιουργώντας το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης κυρίως από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Την επόμενη δεκαετία 2000-2010 η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από την Ανατολική Ευρώπη αλλά και άλλες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα το 10% περίπου του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 δεν σταμάτησε τη ροή των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την Frontex, θεωρείται η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις στις χώρες της βόρειας Αφρικής αύξησαν περισσότερο τη μετανάστευση που συνεχίστηκε ανοδικά μετά το 2011, ενώ ο πόλεμος με τον ISIS στη Συρία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, προκάλεσε «τσουνάμι» προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η Μεσόγειος Θάλασσα και το ανατολικό Αιγαίο πέλαγος έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια «υγρός τάφος» για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως νέους, γυναίκες και πολλά παιδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα και Λιμενικό Σώμα έχουν διασώσει χιλιάδες μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν, επιχειρώντας να περάσουν στη χώρα μας βάρκες και μικρά σαπιοβάπορα από τις ακτές της Αφρικής και της Τουρκίας.

Είναι γνωστό το 2015 το φαινόμενο των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών επιδεινώθηκε όχι μόνο λόγω των αντικειμενικών εμφυλιοπολεμικών συνθηκών που προκαλείται αλλά και της λανθασμένης ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπισή του.

Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική απειλή, κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί που προβλέπονται από τη συμφωνία της Σέγκεν και της Frontex (ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων).

Έγινε αντιληπτός ο προβοκατόρικος και εκβιαστικός ρόλος της Τουρκίας που ανάγκασε της Ευρώπη να συνάψει μαζί της οικονομική συμφωνία για την αποτροπή των προσφυγικών ροών προς Ελλάδα και Ευρώπη.

Έγιναν και άλλες συμφωνίες σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών για απορρόφηση των μεταναστευτικών επιπτώσεων κατά αναλογία σε κάθε χώρα ώστε η Ελλάδα να ανακουφιστεί από τη μεγάλη προσφυγική επιβάρυνσή της.

Το έτος 2016 ιδρύθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που καταργήθηκε το 2019 και το 2020 επανασυστάθηκε ως υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας έχει αλλάξει προς το καλύτερο, λειτουργώντας με γνώμονα την προστασία των συνόρων και την τήρηση αυστηρών κανόνων για την παροχή ασύλου.

Σημαντικό δείγμα γραφής η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις αρχές του 2020 όταν χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στον Έβρο προωθούμενοι από την Τουρκία, καταλύοντας τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Τότε η Ελλάδα κατάφερε αναίμακτα και ειρηνικά να αποτρέψει την εισβολή, ενώ η Τουρκία και ορισμένοι ξένοι δημοσιογράφοι κατηγορούσαν τις Ελληνικές Αρχές ότι χρησιμοποίησαν βία για να αποκρούσουν δυστυχισμένους ανθρώπους.

Καταγγέλλουν την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις μεταναστών, αλλά δεν καταδικάζουν τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών που αποδεδειγμένα σχεδιάζει να υποστηρίζει η Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Για το ίδιο θέμα προ ημερών Ολλανδή δημοσιογράφος στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε αποστομωτική απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην προβοκατόρικη ερώτηση καταγγελία για «παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών» της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό άλλαξε και δεν είναι εκείνο το προσφυγικό της αλληλεγγύης ανθρώπινων δικαιωμάτων στους καταδιωκόμενους των πολέμων. Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία αλλά και στο ναυάγιο νότια της Κρήτης, έχουμε να κάνουμε με καθαρά οικονομικούς μετανάστες που προέρχονται από ασφαλείς χώρες.

Μετά από τα παραπάνω επικροτούμε τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μυταράκη, που μεταξύ των άλλων είπε: «Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία στάση και να αναλάβει ενιαία δράση.

Μέτρα κατά της δράσης των λαθροδιακινητών και υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., αλλά η πλειονότητα είναι υπέρ της αυστηρής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων».

 

*Ο Μαρίνος Παττακός είναι αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου