Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας αναγκάζεται να ασχολείται με την γειτονική μας χώρα με δεδομένο τις συνεχόμενες τουρκικές απειλές εναντίον μας. Δεν περνάει μέρα που να μην γίνονται από εκεί λεκτικές δηλώσεις που υπενθυμίζουν προπολεμικές καταστάσεις άλλων εποχών και οι οποίες  κάνουν αναπόφευκτη τη δική μας αντίδραση. Στα δελτία ειδήσεων, παράλληλα, ικανό μέρος του χρόνου αφιερώνεται σε εξοπλισμούς, συμμαχίες, αναβαθμίσεις πολεμικών αεροσκαφών, ναυπηγήσεις φρεγατών σε αλλότρια εδάφη, και τόσα άλλα που γνωρίζουμε καλά.

Είναι προφανές πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς στοιχειώδεις επαφές και συνεννοήσεις ανάμεσά τους.  Όμως, παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να εξοστρακίζεται το ενδιαφέρον μας για την κάπως απομακρυσμένη από τον εθνικό κορμό κυπριακή μεγαλόνησο. Στο μεγάλο αυτό εθνικό θέμα υπάρχει πλήρης στασιμότητα και αποτελμάτωση, ενώ δεν λείπουν οι απειλές για τουρκική εισβολή στα Βαρώσια και πολλά άλλα.

Η τελευταία ίσως προσπάθεια για κάποια εξομάλυνση των σχέσεων ήταν εκείνη που έγινε το έτος 2017, και έκτοτε ουδεμία σοβαρή προσπάθεια. Είναι ενδιαφέρον, πραγματικά, ότι κανένας δεν ασχολείται πια με το ζήτημα ετούτο. Ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η άμεσα ενδιαφερόμενη Ε.Ε., αφού μέρος της επικράτειάς της βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και μισό περίπου αιώνα, δείχνει να την απασχολεί το θέμα, δεδομένου ότι άλλα σοβαρότερα προβλήματα βρίσκονται στον ορίζοντα.

Τα όποια ψηφίσματα και δηλώσεις συμπαράστασης φαντάζουν φαιδρά πλέον! Όλοι απέχουν επιμελώς και μόνο η γειτονική μας χώρα συνεχίζει τη γνωστή τακτική την οποία εφαρμόζει με συνέπεια, τουτέστιν  με εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών και πλήρη αλλοίωση της ταυτότητάς τους. Οι δηλώσεις των δικών μας κυβερνήσεων, πασίγνωστες. Οι μεν αποφασίζουν, οι δε στηρίζουν, αλλά η κατοχή συνεχίζεται! Αμφότεροι αρέσκονται να κερδίζουν κάποιες “καταδικαστικές” αποφάσεις της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή ένωση και στο σημείο εκείνο  σταματάνε όλα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η παρατήρηση ότι σερνόμαστε συνεχώς πίσω από τις συνεχόμενες τουρκικές απειλές και πολεμικές δηλώσεις, ευρισκόμενοι σε συνεχή ένταση.  Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε  σύναψη σοβαρών αμυντικών σχέσεων και στρατηγικών συμφωνιών με τις δύο γνωστές μεγάλες δυνάμεις και καλά έκανε.

Όμως ο κίνδυνος κάποιου θερμού επεισοδίου  ανάμεσα στις δύο χώρες μας, δεν εξέλειπε, πέρα από τα προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία με τις δημοφιλείς σε αυτή  μεταναστευτικές ροές τις οποίες χρησιμοποιεί όποτε επιθυμεί και μάλιστα με έξυπνο τρόπο.  Η Τουρκία απειλεί καθημερινά τα νησιά μας αλλά χωρίς να το κατονομάζει το ίδιο κάνει και στην Κύπρο. Πλήρης έλεγχος των κατεχόμενων, αλλά έχοντας στο νου τον νότο του νήσου με έξυπνη αποστολή μεταναστών ώστε να αλλάξει και εκεί κάποιες αναλογίες και με τελικό στόχο τον ολοκληρωτικό έλεγχό της. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία εύκολα κατανοεί κάποιος τη σταθερή και απαρέγκλιτη τακτική τους.

Όμως τί μέλει γενέσθαι στο έδαφος της Κύπρου αν ένα θερμό επεισόδιο ήθελε συμβεί στο Αιγαίο πέλαγος, ή κάπου στην νοτιοανατολική μεσόγειο και μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα; Μέχρι τώρα δεν ακούσαμε κάποιον εδώ ή στην Κύπρο να μας εξηγήσει. Και ναι μεν η στρατικοποίηση και άμυνα των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο είναι αδιαμφησβήτητη, ισχύουν όμως τα ίδια και στην Κύπρο;

Κανένας πολιτικός εδώ και εκεί δεν φρόντισε να μας έχει ενημερώσει σχετικά. Και βέβαια εδώ δεν ισχύει το δεδομένο ότι η Κύπρος αποτελεί άλλο και ξεχωριστό κράτος στην ευρωπαϊκή ένωση. Αποτελεί, και αυτό πρέπει να είναι απολύτως κατανοητό σε όλους,  διαχρονικά ελλαδικό έδαφος! Πως θα ανασταλεί, λοιπόν, ο ταχέως αναπτυσσόμενος τουρκικός αναθεωρητισμός; Που βρίσκεται η αμυντική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα με δεδομένο τον κίνδυνο από βορρά; Δύσκολα ερωτηματικά με ακόμα δυσκολότερες τις δέουσες απαντήσεις!

Η Ελλάδα και η Κύπρος, καλώς ή κακώς, βρίσκονται αναγκασμένες να σύρονται πίσω από τις ορέξεις της Τουρκίας και αυτή το γνωρίζει  πολύ καλά! Εν όψει και των τουρκικών εκλογών που αναγκαστικά έχουμε μπροστά μας σε μερικούς μήνες, ένα θερμό επεισόδιο ή μια πιθανότητα εμπλοκής και του κυπριακού προβλήματος είναι πάντοτε μέσα στην ατζέντα, ένας κίνδυνος σοβαρότατος για δημιουργία νέων τουρκικών τετελεσμένων στην πολύπαθη Κύπρο!

Που βρίσκεται τελικά σήμερα η Κύπρος στο γενικότερο πλέγμα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα της αμυντικής διάταξης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων; Οι πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ περί πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων στα εξοπλιστικά προγράμματα ακόμα αργούν να υλοποιηθούν!