Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού αναμφίβολα προσφέρουν επί σειρά ετών σημαντικότατο κοινωνικό έργο στο Ηράκλειο. Αφετηρία ήταν η επιθυμία του Ανδρέα Καλοκαιρινού όπως αυτή εκφράστηκε στη διαθήκη του βάσει της οποίας παραχωρούσε σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του και έλαβαν νομική υπόσταση με το νόμο 5028 του 1931. Με αποτέλεσμα σήμερα λιγότερα από τα μισά έσοδα από τα δωρηθέντα ακίνητα να πηγαίνουν σε κοινωφελείς δράσεις καθώς το 1/6 των κοινωφελών δράσεων καλύπτεται από επιδοτήσεις ΕΣΠΑ και επιχορηγήσεις από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τη διοίκηση των Ιδρυμάτων ασκεί το τετραμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη ως Πρόεδρο, τον εκάστοτε Δήμαρχο Ηρακλείου ως Αντιπρόεδρο και δύο μέλη της οικογένειας του δωροθέτη και σε περίπτωση ισοψηφίας μετράει η ψήφος του Προέδρου. Η σύνθεση αυτή εγγυάται την απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση.
Σήμερα, όμως τίθενται κάποια ηθικά ερωτήματα που χρήζουν πειστικής απάντησης. Το ένα μέλος της διοίκησης από την πλευρά της οικογένειας είναι υποψήφιος δήμαρχος.
Αν εκλεγεί θα λειτουργεί στο Διοικητικό Συμβούλιο και με τις δύο ιδιότητές του;
Θα έχει δηλαδή δικαίωμα διπλής ψήφου;
Αν εκλεγεί τη θέση του Δημάρχου Ηρακλείου θα πάρει κάποιος αντιδήμαρχος πλήρως ελεγχόμενος από τον ίδιο το Δήμαρχο;
Δεν απαξιώνουμε ασφαλώς το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο. Αυτό όμως, δεν μας αποστερεί το δικαίωμά μας προς την πόλη μας και τους συμπολίτες να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα και να ζητήσουμε πειστικές απαντήσεις.