Πίστευα και πιστεύω ότι το μεγάλο στοίχημα για όσους υπηρετούν σε εκτελεστικές θέσεις είναι η υλοποίηση του έργου αυτού καθ’ αυτού και όχι η διαφήμισή του.
Πολύτιμοι αρωγοί στο έργο που συντελέστηκε, επί θητείας μου στο Υπουργείο Εργασίας, στάθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και όλοι οι συνεργάτες μου, οι οποίοι αγόγγυστα, εργαστήκαμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όμως η μη διαφήμιση ή έστω προβολή του έργου, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δεχθούμε και να ανεχθούμε κανενός είδους δυσφήμιση, πόσω δε μάλλον διαστρέβλωση του έργου μας, που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Σήμερα, τέσσερα (4) σχεδόν χρόνια μετά τη 18μηνη θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας, ό,τι υλοποιείται στην Ελλάδα για την Κοινωνική Προστασία, τους αδύναμους αλλά και την εργασιακή επανένταξη, είναι προγράμματα και δράσεις που σχεδιάσαμε, προκηρύξαμε και διασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή τους.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, πήραμε πρωτοβουλίες και προωθήσαμε συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων:
1. Πρώτα απ’ όλα επεξεργαστήκαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική ένταξη και συνοχή, προκειμένου όλα τα επιμέρους σχέδια, προγράμματα και δράσεις να εντάσσονται σ΄ αυτήν και να ενισχύουν τους στόχους της. Την υποβάλαμε στην Ε.Ε και με την έγκρισή της «ξεκλείδωσαν» οι διαδικασίες για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για την κοινωνική προστασία και φροντίδα, αφού υπήρχε από την Ε.Ε. ρήτρα αιρεσιμότητας.
2. Δημιουργήσαμε το θεσμό του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος(ΕΚΕ) για τη διασφάλιση ενός Ελάχιστου Επιπέδου Διαβίωσης και την Εργασιακή επανένταξη όσων βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και ιδιαίτερα της ακραίας φτώχειας.
Υλοποιήσαμε την πρώτη φάση του προγράμματος πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας, στην Κρήτη εφαρμόστηκε στο Δήμο Μαλεβιζίου και ετοιμάσαμε την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα από 1-7-2015, που δυστυχώς καθυστέρησε δύο (2) χρόνια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Επιπλέον ο θεσμός κατακρεουργήθηκε και μετατράπηκε μόνο σε επίδομα, χωρίς τις ενεργητικές πολιτικές για την εργασιακή επανένταξη, γεγονός που τους οδηγεί σε «ΠΑΓΙΔΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ», που τους περιθωριοποιεί κοινωνικά και εργασιακά με αποτέλεσμα την άρνηση εργασίας (τουλάχιστον της νόμιμης) για να μην «χάσουν» το επίδομα.
3. Σχεδιάσαμε τη Στρατηγική για την «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία» και η Ελλάδα για πρώτη φορά απέκτησε ολοκληρωμένη πολιτική για τους εργασιακούς χώρους με τη φιλοσοφία επιδότησης της εργασίας αντί της ανεργίας.
4. Σχεδιάσμε και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» με βασική αρχή μια τουλάχιστον ευκαιρία για εργασία, κατάρτιση και πρακτική για τον κάθε νέο.
5. Δημιουργήσαμε τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» για την απασχόληση στην Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.
6. Διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε την χρηματοδότηση της Ελλάδας από το FEAD της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 330 εκατ. Ευρώ, τα οποία «μπήκαν» στο Ταμείο του ΕΙΕΑΔ του Υπουργείου Εργασίας στις 23 Δεκεμβρίου του 2014, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα ΤΕΒΑ για διάθεση τροφίμων και βασικών αγαθών σε όσους το έχουν ανάγκη καθώς και για τα παιδικά γεύματα από 1-1-2015.
7. Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» για την αντιμετώπιση της αστεγίας και την εργασιακή επανένταξη για το 40% απ΄ αυτούς που υλοποιείται όπως και το ΤΕΒΑ μέχρι σήμερα.
8. Διαθέσαμε το Κοινωνικό μέρισμα για το 2014 με δίκαιο τρόπο για τη στήριξη των αδύναμων και των φτωχών. (Επί ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω ότι κοινωνικό μέρισμα πήραν μέχρι και βουλευτές).
9. Χρηματοδοτήσαμε για το 2014 και το 2015 όλες τις Περιφέρειες, μεγάλους Δήμους αλλά και Κοινωφελείς Οργανισμούς και φορείς καθώς και την Εκκλησία σε όλη την Ελλάδα, για διάθεση τροφίμων και βασικών αγαθών διαβίωσης μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΒΑ και του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος.
Όλα αυτά από πρόσθετους πόρους που εξασφαλίσαμε και κυρίως από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρα απ’ όσα προβλέπονται από το ΕΣΠΑ.
10. Θεσμοθετήσαμε τη μόνιμη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη διαχρονική χρηματοδότησή του ενώ δρομολογήσαμε και την ένταξη των εργαζομένων στους Δήμους ή τις κοινωφελείς επιχειρήσεις που δεν υλοποιήθηκε λόγω αλλαγής κυβέρνησης.
11.Διασφαλίσαμε το σύστημα ένταξης στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών που οι οικογένειές τους είχαν τις προϋποθέσεις.
12. Την διασφάλιση της συνέχειας όλων των προγραμμάτων ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑ για παιδιά με Αναπηρία.
13. Προωθήσαμε τις πολιτικές για την αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ όπως Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Νοσηλεία κατ’ οίκον κλπ
14. Για τον νομό Ηρακλείου δεν χρηματοδοτήσαμε μόνο το Εργαστήριο παρασκευής Γευμάτων, στο Αρκαλοχώρι, όπως καλοπροαίρετα «νομίζουν» κάποιοι.
Χρηματοδοτήσαμε επίσης:
15. Την Κοινωνική Κουζίνα στο Δήμο Μαλεβιζίου.
16. Την ανακατασκευή του «Κέντρου Ειδικών Παιδιών ο Άγιος Σπυρίδων».
17. Την ανακατασκευή του Γηροκομείου στη Βιάννο που παραχωρήθηκε στο Δήμο Βιάννου για να γίνει Κοινωνικός Ξενώνας.
18. Την Περιφέρεια Κρήτης για την «Διάθεση τροφίμων και βασικών αγαθών σε συμπολίτες μας και οικογένειες που βιώνουν την ακραία φτώχεια»
19. Όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη διάθεση τροφίμων και βασικών αγαθών σ΄ όλη την Κρήτη μέχρι τη λειτουργία του ΤΕΒΑ και του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος.
20. Τον Δήμο Ηρακλείου με το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».
21. Στηρίξαμε τις Παιδικές Κατασκηνώσεις στο Δήμο Χερσονήσου.
22. Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κρήτη, τα τμήματα στο Ηράκλειο αλλά και την Πόμπια.
23. Στηρίξαμε τις Ανοιχτές Δομές για τα ΑμεΑ και τη δυνατότητα της μετακίνησής τους μέσω ειδικών οχημάτων, καθώς και τις δομές για τα παιδιά με Αναπηρία, Ζωοδόχος Πηγή, Δικαίωμα στη Ζωή, Κέντρο Ειδικών Παιδιών Άγιος Σπυρίδων κ.λ.π.
24. Ενθαρρύναμε και στηρίξαμε όλες τις δομές για την προστασία των παιδιών και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Όλα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση το σύνολο του έργου μας αλλά μόνο δείγματα μιας πολιτικής αντίληψης, που εκφράσαμε και υλοποιήσαμε, παρά το γεγονός ότι είχαμε μια Κυβέρνηση Συνεργασίας με την συντηρητική Ν.Δ και την πίεση των θεσμών.
Όμως προσωπικά, δεν μένω στο παρελθόν και σ’ όσα έχουμε δημιουργήσει ακόμη και μέσα στην κρίση.
Αγωνίζομαι και συμμετέχω στο Κίνημα Αλλαγής και στη μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο για την πολιτική αλλαγή αλλά και για αλλαγή πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα.
Να ανασυντάξουμε την οικονομία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και νέες δουλειές, να παραχθεί νέος πλούτος για την κοινωνική ωφέλεια με δικαιοσύνη παντού. Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να σταθεί ένα ισχυρό και βιώσιμο κοινωνικό κράτος, που θα αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες. Αυτά τα δύο για μας τους σοσιαλδημοκράτες πάνε μαζί.