Ανοιχτή επιστολή προς τον αξιότιμο κ. Αυγενάκη Ελευθέριο, Υπουργόν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
κατ’αρχήν συγχαρητήρια για τα νέα καθήκοντά σας και εύχομαι να πετύχετε για το καλό της Γεωργίας μας.
Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη που δώσατε στις 31/7/23 στο Ράδιο Κρήτη και όλα που αναγγείλατε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν άκουσα τίποτα για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γεωργία μας το οποίο είναι το υψηλό εργατικό κόστος (όταν βρεθούν εργάτες). Θα ήθελα να επισημάνω ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια η οποία είναι ο πυλώνας της Γεωργίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (ειδικά στη Κρήτη και Πελοπόννησο) ότι αν δε ληφθούν επείγοντα μέτρα θα πάθει χειρότερα απ’ ό,τι έπαθε η αμπελοκαλλιέργεια και πολλά κτήματα θα εγκαταλειφθούν.
Κατά τη γνώμη μου μια μεγάλη ανάσα στην έλλειψη εργατικών χεριών και θεαματική μείωση του κόστους παραγωγής είναι η πλήρης μηχανοποίηση της συλλογής του ελαιοκάρπου όπου τα εδάφη το επιτρέπουν (κλίση μέχρι 10%). Οι Ισπανοί από το 1980 κάνουν πειράματα (πανεπιστήμιο Cordova) και οι Ιταλοί λίγο αργότερα και έχουν καταλήξει στις κατάλληλες ποικιλίες και στο σύστημα φύτευσης που είναι η υπερπυκνή φύτευση. Υπολογίζεται ότι στη Κρήτη πάνω από 400.000 στρέμματα είναι κατάλληλα για υπερπυκνή φύτευση και πλήρη μηχανοποίηση ώστε με αυτό τον τρόπο ελευθερώνονται δεκάδες χιλιάδες εργατικά χέρια για να εργαστούν σάλλες παραγωγικές εργασίες.
Ήδη ορισμένοι προοδευτικοί αγρότες σε αρκετά μέρη του νομού Ηρακλείου (Μεσσαρά, Καστελλιανά Άγιο Σύλλα κ.τ.λ.) προχώρησαν σε υπερπυκνή φύτευση και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν μηχανήματα τα οποία κάνουν την ελαιοσυλλογή.
Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μέγας και ελαιοδενδρύλλια φυτεύονται σε όλο τον κόσμο. Η Αυστραλία π.χ. έχει φυτεύσει 350.000 στρέμματα και επειδή έχει τρομερή έλλειψη εργατικών χεριών, έχει πλήρη μηχανοποίηση της καλλιέργειας (συλλογή καρπού, κλάδεμα,άρδευση κ.λ.).
Γνώμη μας είναι να δοθούν και εδώ κίνητρα, να ξεριζωθούν όλα τα παλιά ελαιόδενδρα των πεδινών εκτάσεων τόσο της Κρήτης όσο και της Πελοποννήσου και να φυτευτούν με το σύστημα των υπερπυκνών φυτεύσεων. Πέρυσι με τις πολύ καλές τιμές του ελαιολάδου έμειναν αρκετά κτήματα αμάζευτα, σε επόμενες χρονιές εάν η παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας επανέλθει στις συνηθισμένες ποσότητες, η τιμή θα μειωθεί πολύ και τα κτήματα θα γίνουν βοσκοτόπια. Ήδη ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων και με τις περυσινές καλές τιμές και οι οποίοι δε βάζουν προσωπική εργασία έδωσαν τα κτήματά τους με ετήσιο αντάλλαγμα 0,5 έως 1 Kgr λαδιού ανά δένδρο.
Σε επόμενη φάση θα τα δίδουν δωρεά για να μη ρημάξουν και αργότερα θα γίνουν βοσκότοποι. Βέβαια δεν αρκούν μόνο τα παραπάνω, πρέπει να αναλάβουν δράση ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί για να μπορέσουν να ξεπεραστούν και άλλα προβλήματα (ποιότητα, τυποποίηση, εμπόριο, απαιτήσεις σε πολυφαινόλες κ.λπ.)
Το Υπουργείο σας διαθέτει ικανότατους γεωπόνους με διεθνές κύρος οι οποίοι μπορούν να σας προτείνουν προγράμματα τόσο για την επείγουσα ενημέρωση των παραγωγών όσο και για την υλοποίηση των παραπάνω.
Ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Αντώνης Πάγκαλος, Γεωπόνος