Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, σε δηλώσεις του αναχωρώντας από τα Χανιά, αφού προηγουμένως είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, δεν άφησε καμμιά αμφιβολία για το πως αντιμε-
τωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν Ελλάδα και Τουρκία.
Η Ελλάδα είναι η πιστή και αφοσιωμένη σύμμαχος λόγω της βάσης στη Σούδα, αλλά και της προθυμίας της να συμμετάσχει με φρεγάτα στη Δυτική συμμαχία προθύμων εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.
Η Τουρκία είναι η χώρα που με τις ΗΠΑ να ευελπιστούν ότι η Άγκυρα λόγω των δεσμών που διατηρεί στη Μέση Ανατολή, θα παίξει θετικό και παραγωγικό ρόλο στην περιοχή, την επόμενη ημέρα της λήξης του πολέμου στη Γάζα.
Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μπλίνκεν φεύγοντας από τα Χανιά: «Ο τρόπος που δηλώνεται τώρα (σ.σ. η δυνατή φιλία και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες) είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση «Φύλαξης της Ευημερίας» ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και η ελευθερία του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία απειλείται σχεδόν καθημερινώς από τους Χούθι… Συζητήσαμε ακόμα τη θαυμάσια δουλειά που γίνεται στη Σούδα, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα που θα διασφαλίζει ότι μπορούμε αν χρειαστεί να αποτρέψουμε επιθετικές ενέργειες στον κόσμο…».
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι «οι συζητήσεις εστιάστηκαν στο τί μπορεί να κάνει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την επιρροή της, τις σχέσεις της, ώστε να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε ακόμα το ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία την επαύριον της Γάζας, στα προκλητικά θέματα της παλαιστινιακής διοίκησης, ασφάλειας, ανοικοδόμησης, αλλά και στην από κοινού με άλλες χώρες διαμόρφωση διαρκούς ειρήνης κι ασφάλειας στην περιοχή. Από τις σημερινές συζητήσεις (στην Κωνσταντινούπολη) κατέστη σαφές ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παίξει ένα θετικό παραγωγικό ρόλο…».
Και μόνον από τις δύο αυτές αναφορές, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, παρα τις μεγάλες διαφορές και αποστάσεις από την Τουρκία, είναι προθυμότατη από τώρα να εξασφαλίσει στην Άγκυρα έναν ισχυρό μεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή και στις διαπραγματεύσεις για τη λύση αλλά και για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Δηλαδή, αναγνωρίζει στην Τουρκία, (που μέχρι στιγμής υπερασπίζεται τους τρομοκράτες της Χαμας, βρίζει σκαιότατα τη Δύση, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ) ένα σίγουρο ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Κίνηση που δεν κάνει προς την Ελλάδα. Πέρα από τις παχυλές διαβεβαιώσεις αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως χώρα που παρέχει αδιαμαρτύρητα διευκολύνσεις, στη Σούδα, λόγω συμφωνίας, όπως και στις άλλες βάσεις, αλλά και στην Ελευσίνα, ως μη όφειλε και πιθανότατα τώρα και στο Καστέλι, που βρίσκεται εγγύτερα χιλιομετρικώς από την καινούργια κρίσιμη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως στο αμερικανικό κάλεσμα για δημιουργία δύναμης προθύμων κρατών αποτροπής των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και συμφώνησε κατ’ αρχήν την αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή.
Η βιαστική αυτή απόφαση της κυβέρνησης επικρίθηκε ομοίως βιαστικά από την αντιπολίτευση, διότι ναι μεν δεν είναι ακόμα γνωστοί οι όροι και ο βαθμός εμπλοκής σ’ αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία υπεράσπισης των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν χώρα που υπερηφανεύεται ότι διαθέτει παγκοσμίως ένα από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους εμπορικούς στόλους, να μην ενδιαφέρεται για την προστασία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου.
Η εμπλοκή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο στη Γάζα περιπλέκει κατά πολύ την κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς ο εχθρός των Χούθι-αν δεν σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις και δεν επέλθει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους- είναι ο παγκόσμιος εμπορευματικός στόλος που εισέρχεται στη Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και βγει στη Μεσόγειο για την μεταφορά των εμπορευμάτων στον παμφάγο δυτικό κόσμο. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό θαλάσσιο διάδρομο στον κόσμο, απ’ όπου διέρχεται υποχρεωτικά πάνω από το 12% του διεθνούς εμπορίου και το 1/3 της παγκόσμιας μεταφοράς κοντέινερ και το 10% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαιοειδών.Ο κ. Μπλίνκεν δεν έκανε καμμιά αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την τύχη των F-16 στην Τουρκία (αν επιτρέψει η Άγκυρα την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), όπως δεν έκανε και καμμιά αναφορά για την τύχη πώλησης F-35 στην Ελλάδα. Είναι άγνωστο πως τα συστημικά ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν να θέσουν τα «τουρκικά» F-16 και τα «ελληνικά» F-35 σε αντιδιαστολή.
Οι ΗΠΑ ουδέποτε έχουν συσχετίσει τις δύο αυτές πωλήσεις μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι υποβοηθούν τον εξοπλισμό των δύο χωρών με αμερικανικά μέσα και επομένως τον στρατιωτικό ανταγωνισμό Ελλάς και Τουρκίας. Το ελληνικό αίτημα για τα F-16 δεν έχει απορριφθεί, αλλά δεν έχει καν συζητηθεί μέχρι στιγμής από το Κογκρέσο, που δεν μπορεί να ξεμπλέξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των F-16 στην Τουρκία.