Ο παλιός μου μαθητής ο Μένιος, συνταξιούχος τώρα κι αυτός, ήρθε να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο Ηράκλειο. Μένει σε ξενοδοχείο. Κάθε μέρα, μετά το πρωινό, ξεκινά τις βόλτες του. Σεργιανά στην παραλία, στο λιμάνι, στον πεζόδρομο του κέντρου της πόλης μας με τα καταστήματα, στην στολισμένη χριστουγεννιάτικα Πλατεία Ελευθερίας, ανεβαίνει στα Τείχη… Και απολαμβάνει. Μόνος του. Η γυναίκα του βαριέται. Στην συνάντησή μας στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, γοητευμένος, μου έλεγε.
– Τι ομορφιά, τι γλύκα, τι θαλπωρή έχει η πόλη σας! Τι γλυκό κλίμα! Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι χειμώνας… Και πόσο όμορφοι, πόσο χαρούμενοι και πρόσχαροι είναι εδώ οι άνθρωποι…
– Ποπό! Τι ενθουσιασμός είναι αυτός! Ευκαιρία λοιπόν, Μένιο, τώρα που έγινες συνταξιούχος, να έρθεις να κατοικήσεις και εσύ εδώ. Και πού να δεις και τις ομορφιές της υπαίθρου. Νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, πάρε μαζί και την γυναίκα σου και γύρνα. Έρχομαι, αν θέλεις, κι εγώ για ξεναγός.
– Στην παραλία, μου είπε, έπιασα, στα αγγλικά, κουβέντα με δυο ξένους, ευπρεπείς, καλοντυμένους. Μου είπαν ότι ήταν Ινδουιστές. Παράξενη η θρησκεία τους. Μου εξηγούσαν. Μερικές από τις αντιλήψεις τους μου φάνηκαν απλοϊκές, αφελείς… Έδειχναν πάντως μεγάλο σεβασμό προς την δική μας θρησκεία.
– Ποτέ δεν πρέπει να περιφρονούμε την θρησκεία των άλλων, όσο απλοϊκή κι αν μας φαίνεται. Υπάρχουν οπωσδήποτε και οι θρησκείες που ξεπήδησαν, όχι από αποκάλυψη, αλλά από παραμύθια, δηλαδή από μυθολογία, όπως ήταν π. χ. η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων με το δωδεκάθεο. Κοινό πάντως χαρακτηριστικό όλων των θρησκειών είναι ότι όλες απευθύνονται στην λατρεία κάποιου δημιουργού του κόσμου, όπως η καθεμιά τον παρουσιάζει, όπως τον διδάσκει.
Θρησκευτικά μίση παλαιότερα δεν υπήρχαν. Οι αρχαίοι λαοί έδειχναν ανεκτικότητα στις θρησκευτικές αντιλήψεις, στις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων. Θρησκευτικά μίση δημιουργήθηκαν σε νεότερα χρόνια από επιθυμία κάποιων να επιβληθούν πολιτικώς σε άλλους υποτάσσοντάς τους με αφορμή την διαφορά θρησκείας.
Η διδασκαλία της θρησκείας επηρεάζει πολύ τον χαρακτήρα των πιστών της. Διαμορφώνει, θα έλεγα, τύπους ανθρώπων. Εκτός από τις πέντε μεγάλες θρησκείες στον κόσμο, Ινδουισμό, Βουδισμό, Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό, Ισλάμ, υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες μικρότερες θρησκείες: Κομφουκισμός, Σιντοϊσμός, Ταοϊσμός… Η χριστιανική θρησκεία έχει δύο βασικές αρχές: «Ειρήνη υμίν» και «Αγαπάτε αλλήλους», που δείχνουν την πραγματικώς θεϊκή προέλευσή της.
– Τις λίγες μέρες που είμαι εδώ πρόσεξα ακόμη ότι οι Κρητικοί είναι πολύ ευσεβείς. Η θρησκεία επηρεάζει πολύ την ζωή τους. Δείχνουν, θα έλεγα, χριστιανική αγάπη και φιλοξενία. Έχουν μεγαλείο ψυχής…
– Μακάρι τελικώς να επικρατήσει, όπως εντόνως διδάσκει η δική μας, η αληθινή θρησκεία, αγάπη και ειρήνη στην γη και καλή διάθεση στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους.