Σεπτέμβρης του 1940. Σ’ όλες τις συνοικίες της πόλης μας παρατηρείται μια ζωηρή κίνηση «μαστόρων». Πρόκειται περί της φροντίδας των οικογενειαρχών να συμπληρώσουν διάφορες μικροελλείψεις των σπιτιών τους, για τον επερχόμενο χειμώνα.

Τέτοιες μέρες πάνε να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την έναρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους, με τους γονείς να αισθάνονται φοβερά δοκιμασία στην τσέπη τους με τις τόσες ανάγκες των παιδιών.

Εκτός από την εγγραφή πρέπει να αγορασθούν τα βιβλία με όλα τα συμπαρομαρτούντα, ουδέ της κασετίνας εξαιρουμένης. Ήδη έχει ανοίξει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και παρά τα σύννεφα του Ευρωπαϊκού πολέμου, η χώρα μας παρουσιάζει τον θαυμαστόν της πλούτο, κατά τρόπο που προκαλεί την γενική προσοχή, αλλά και εκτίμηση.

Οι εισαγωγές προϊόντων δυσχεραίνουν λόγω των πολεμικών γεγονότων και είναι αρκετά τα προϊόντα ελληνικά, που αντικαθιστούν προϊόντα άλλων χωρών. Αυτές τις μέρες έχουμε τις νέες εκδόσεις με τίτλο: Μνημεία της Κρητικής Ιστορίας, από τον έφορο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Στέργιο Σπανάκη.

Πρόκειται σίγουρα για μια φωτεινή ακτίνα, η οποία φωτίζει την βενετική περίοδο και είναι μια έκδοση καλλιτεχνικότατη από τα τυπογραφικά καταστήματα του Νικολάου Αλικιώτη. Το καλοκαίρι συνεχίζεται με την αργυρά πανσέληνο να σκλαβώνει τα πλήθη των ρομαντικών.

Έτσι οι υπαίθριοι χώροι των κέντρων παραμένουν  κατάμεστοι  και οι περίπατοι συνεχίζονται μεταμεσονύκτιοι. Η παραλία στο Μπεντενάκι συγκεντρώνει αυτές τις ωραίες σεληνοφώτιστες νύχτες αρκετούς περιπατητές.

Η Εθνική οργάνωση Νέων Ε.Ο.Ν. Ηρακλείου αποφασίζει όπως προβεί στην συλλογή των περυσινών βιβλίων των ευπορούντων μαθητών και εφοδιάσει με αυτά όσους δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν. Πρέπει και οι άποροι να ενισχυθούν και να υποστηρίζονται, έχοντας και αυτοί τα ίδια δικαιώματα για μόρφωση.

Ο Σεπτέμβριος είναι κατ’ εξοχήν ο μήνας των σχολείων, ο μήνας που σχετίζεται με την έναρξη του σχολικού έτους. Με το παρόν σχολικό έτος αρχίζει στην πόλη μας η λειτουργία του ιδιωτικού γυμνασίου θηλέων «Παλλάδιον»

Με την ίδρυσή του, η ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται να προσφέρει μια νέα σπουδαιότατη υπηρεσία στην κοινωνία του Ηρακλείου, η οποία θα έχει εφεξής ένα ακόμα άριστο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τα θήλεα τέκνα της.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η ανάθεση της Διεύθυνσης του εν λόγω εκπαιδευτηρίου είναι στα χέρια του άξιου εκπαιδευτικού Στέλιου Βασιλάκη, αλλά και στο καθόλα άριστο και πλήρες διδακτικό προσωπικό του εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος.

Οι εξετάσεις των επανεξεταστέων μαθητών της μέσης εκπαίδευσης έχουν ήδη τελειώσει και αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων των κατατακτηρίων εξετάσεων. Οι εγγραφές θα λήξουν το εσπέρας της 30ης Σεπτεμβρίου προκειμένου ν’ αρχίσουν τακτικά τα μαθήματα από την 1η Οκτωβρίου.

Εντωμεταξύ, ζωηρότατη είναι η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας για την προμήθεια των διδακτικών βιβλίων αλλά και των υπολοίπων σχολικών ειδών. Η καρδιά βέβαια των μαθητών κυρίως, αλλά και των δασκάλων αυτές τις μέρες χτυπά στα βιβλιοπωλεία – χαρτοπωλεία του Νικολάου Αλικιώτη.

Σημείο αναφοράς αυτές τις μέρες όλων των Καστρινών. Η καταχώρησή του στην καθημερινή πολιτική και κοινωνική, πρωινή Ηρακλειώτικη εφημερίδα «Η ΔΡΑΣΙΣ» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Θα κλείσω το σημερινό μου πόνημα με την αναφορά μου τόσο στο πρότυπο ίδρυμα ελευθέρων σπουδών οικοκυρικής – κοπτικής και ραπτικής της Αλεξανδρίδου, το οποίο λειτουργούσε για 2ο έτος.

Είχε πλήρες προσωπικό και η  φοίτηση ήταν  ετήσια για μαθήτριες από 16 ετών και άνω, με αναλόγους γραμματικές γνώσεις και διετής για τις μικρότερες ηλικίες και με γνώσεις μόνο δημοτικού σχολείου.

Τα δίδακτρα μηνιαίες ήταν 400 δραχμές και τα τροφεία 1.400. Διεύθυνση ιδρύματος κ. Αλεξανδρίδου, οδός Ανωπόλεως, Ηράκλειο. Τα διδασκόμενα μαθήματα ήταν: Οικιακή Οικονομία, Διαιτητική, Συμπεριφορά, υγιεινή, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, κοπτική ραπτική, πλεκτική, κέντημα, χειροτεχνία, Νέα ελληνικά, εθνική αγωγή, ενόργανη μουσική και γυμναστική.

Τέλος, το παράρτημα του εθνικού ωδείου Αθηνών, το Ελληνικό Ωδείο Ηρακλείου για το σχολικό έτος 1940-41 ενημερώνει ότι οι εγγραφές των μαθητών άρχισαν από την 15η Σεπτεμβρίου (παλαιών και νέων μαθητών), τα δε τακτικά μαθήματα θ’ αρχίσουν από την 1η Οκτωβρίου…

Όλα καλά… σ’ ένα μήνα περίπου βρίσκει την πόλη μας, το νησί μας, αλλά και τους ανθρώπους του ο πόλεμος…

Ο πόλεμος του σαράντα!