Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019 και την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην διακυβέρνηση της χώρας. Ένας χρόνος απρόβλεπτος που είναι αδύνατον να κριθεί και να συγκριθεί με παραδοσιακά μέτρα και σταθμά, αφού εφαρμόζεται ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο δεν είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα.
Πολλά πράγματα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αλλάζουν προς το καλύτερο και το κυριότερο είναι ότι η νέα κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι σήμερα σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αποφάσεις ή μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν να ενεργοποιήσει την κοινωνία και να αποκτήσει σύμμαχο στις επιχειρούμενες αλλαγές ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης.
Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις για το έτος 2019, ύστερα από 10 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών να κοπεί το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
Σημαντικό αστυνομικό γεγονός ήταν η εξάρθρωση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μαζί με τις επιχειρήσεις αποκατάστασης της τάξης, της ασφάλειας και της απομάκρυνσης των καταληψιών από τα επί σειρά ετών καταλαμβανόμενα κτίρια. Ένα αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από τα Πανεπιστήμια με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τον τερματισμό όλων των καταλήψεων στην Ελλάδα.
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται για το μέλλον της πολιτικής σταθερότητας η αλλαγή του νόμου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με την ψήφιση του νέου νόμου, την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής γραμμής 112 έκτακτης ανάγκης και της τοποθέτησης περιφερειακών συντονιστών Πολιτικής Προστασίας.
Ύστερα από χρόνια οι Έλληνες είδαν μία κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του ακραίου μεταναστευτικού – προσφυγικού φαινομένου, να σφραγίζει τα σύνορα και να αναγκάζει σε οπισθοχώρηση τον Ερντογάν.
Για πρώτη φορά είδαν το κράτος να λειτουργεί μεθοδικά και αποτελεσματικά με σχέδιο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς, ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε στην εντέλεια, οι πολίτες πειθάρχησαν τηρώντας τα μέτρα και όλοι μαζί κέρδισαν τη μάχη κατά της πανδημίας.
Ακόμη και σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την παγκόσμια ύφεση, οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση και πιστεύουν ότι μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς να έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει. Μέσα στην κρίση υπάρχουν οι λύσεις με τις μεθοδευμένες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Το δημόσιο μπαίνει με ταχύτητα στην ψηφιακή εποχή, ο πολίτης σε λίγο καιρό δεν θα «στήνεται» πλέον στην ουρά στο έλεος της γραφειοκρατίας. Ύστερα από δεκαετίες οι Έλληνες του εξωτερικού αποκτούν δικαίωμα ψήφου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διαχωρισμός αρμοδιοτήτων κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Καθώς ο φόβος για τον κοροναϊό έχει πια υποχωρήσει, και ενώ οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εξακολουθούν να υπάρχουν, ένα «Ελληνικό» θαύμα έκανε την εμφάνισή του στον ορίζοντα… Ξεκινούν επιτέλους τα έργα στο παλιό ελληνικό αεροδρόμιο.
Έπρεπε να περάσουν 19 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που σταμάτησε να λειτουργεί και 6 χρόνια από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του χώρου. Εδώ και δεκαετίες ακούμε για έργα και μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν γίνονται, εξαγγελίες, υποσχέσεις, σχέδια, νόμοι που ψηφίζονται και ποτέ δεν εφαρμόζονται.
Δεν φταίει η γραφειοκρατία. Αυτό είναι δικαιολογία. Φταίει η αναξιοκρατία, η έλλειψη τόλμης και αποφασιστικότητας. Η εκκίνηση του έργου για την αξιοποίηση του Ελληνικού, σύμφωνα με τα ιστορικά ελληνικά αναπτυξιακά δεδομένα, θεωρείται μεγάλη επιτυχία και η απόφαση της κυβέρνησης να παραμερίσει τα ιδεοληπτικά, γραφειοκρατικά εμπόδια, αποτελεί ένα σπάνιο νεοελληνικό θαύμα.
Αυτά και άλλα πολλά μικρά ή μεγάλα βήματα θετικά και ωφέλιμα για την κοινωνία έγιναν σε αυτόν τον απρόβλεπτο χρόνο που πέρασε, με αποτέλεσμα την αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και τη βεβαιότητα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2019 σφράγισε το τέλος της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.