Πρόσφατα πραγματοποίησα ένα 10ημερό ταξίδι στην Παταγονία με τελικό προορισμό τη Γη του Πυρός, το Τέλος του Κόσμου, όπως λέγεται, στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, στις χώρες Αργεντινή και τη Χιλή.
Μετά από πτήση 14 ωρών από το Άμστερνταμ, φτάσαμε στο Μπουένος Άιρες, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Αργεντινής, κτισμένη στις όχθες του μεγάλου Ρίο ντε λα Πλάτα. Θεωρείται το «Παρίσι της Νότιας Αμερικής» με επιβλητικά μνημεία, μεγαλοπρεπή κτήρια και έντονη ζωή.
Η καρδιά της πόλης είναι η πλατεία Plaza de Mayo, χώρος πολιτικών διαδηλώσεων καθώς και το προεδρικό μέγαρο Casa Rosada από το οποίο έκανε τις εξαγγελίες του το θρυλικό ζεύγος Χουάν και Εβίτα Περόν.
Πολύχρωμή και εντυπωσιακή η παλιά συνοικία La Boca με τις παλιές αποθήκες βαμμένες με διαφορετικά και έντονα χρώματα να έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταστήματα. Στην συνοικία αυτή διοργανώνονται ζωγραφικές εκθέσεις και δίνονται παραστάσεις τάνγκο προσελκύοντας πολλούς τουρίστες.
Μετά την πρωτεύουσα, επόμενος προορισμός η πόλη Καλαφάτε της Παταγονίας με μια πτήση διάρκειας 3.30 ωρών. Η πόλη Καλαφάτε είναι μια άκρως τουριστική κωμόπολη με πλήθος ξενοδοχείων και τουριστικών καταστημάτων και με πανύψηλα αιωνόβια δένδρα, σε όλους τους δρόμους και τα πάρκα της πόλης.
Στον κεντρικό δρόμο της πόλης με τα πολλά τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια είδαμε με έκπληξη ψησταριές να ψήνουν αρνιά… αντικριστά! Όπως στην Κρήτη. Ακόμα και στο ξενοδοχείο έψηναν και σέρβιραν αντικριστό. Η Παταγονία έχει ανεπτυγμένη προβατοτροφία και η Αργεντινή είναι η 4η χώρα στο κόσμο με τη μεγαλύτερη παραγωγή μοσχαριών.
Η πρώτη μας εξόρμηση από το Καλαφάτε ήταν στον παγετώνα Περίτο Μορένο, που έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1981. Ο παγετώνας σχηματίζεται από μια τεράστια μάζα πάγου μήκους 35 χλμ., πλάτους 4,5 χλμ. και με ύψος 60 μέτρων πάνω από το νερό, μέσα σε μια χαράδρα των Άνδεων.
Το θέαμα τού παγετώνα από ψηλά κόβει την ανάσα και ειδικά όταν είχαμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε τον παγετώνα με ένα μικρό σκάφος σε απόσταση ασφαλείας των 300 μέτρων.
Επόμενη εξόρμηση το Εθνικό Πάρκο Τόρρες Ντελ Παίνε, ένα από τα ωραιότερα πάρκα του κόσμου υπό την αιγίδα της UNESCO. Περνώντας τα σύνορα για την Χιλή διασχίσαμε μεγάλες εκτάσεις στέπας με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και με τα χαρακτηριστικά ζώα της περιοχής, ρέα (ένα είδος στρουθοκάμηλου), γκουανάκο και πρόβατα να βόσκουν ελεύθερα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές των Χιλιανών Άνδεων.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό κάναμε μια πεζοπορία 5 χλμ. δίπλα σε λίμνες και καταρράκτες αλλά βιώσαμε και ροπές ανέμων 10 μποφόρ σε ένα τμήμα της διαδρομής γύρω από μια λίμνη , κάτι πολύ συνηθισμένο και χαρακτηριστικό για τις περιοχές της Παταγονίας.
Επόμενος προορισμός μας η Πυρός (Tierra del Fuego) Γη. Η Γη του Πυρός είναι μια νησιωτική ομάδα που χωρίζεται από την ηπειρωτική Ν. Αμερική με τα Στενά του Μαγγελάνου, το κανάλι που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μια πτήση μιας ώρας και 15 λεπτών μας έφερε από το Καλαφάτε στη μικρή πόλη Ushuaia, την πόλη στο τέλος του κόσμου, το κοντινότερο σημείο στην Ανταρκτική.
Η Ουσουάια είναι μια πόλη 80.000 κατοίκων κτισμένη κατά μήκος της διώρυγας Beagle που είναι το φυσικό όριο μεταξύ Χιλής και Αργεντινής. Το λιμάνι της είναι το ορμητήριο για τα ταξίδια στην Ανταρκτική και από εδώ ξεκινούν τα ταξίδια και οι ερευνητικές αποστολές για το Νότιο Πόλο.
Η Κυβέρνηση της Αργεντινής προκειμένου να προσελκύσει κατοίκους και επιχειρήσεις στην Ουσουάια έχει καθιερώσει καθεστώς ελευθέρου εμπορίου με φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς και διπλούς μισθούς για τους εργαζόμενους εκεί.
Η επίσκεψη μας στο Εθνικό Πάρκο Tierra del Fuego ήταν μια άλλη εμπειρία σε μια περιοχή με ποτάμια, λίμνες και δάση με αιωνόβια δένδρα κυρίως οξιές. Στην περιοχή αυτή ζούσαν οι ιθαγενείς Ινδιάνοι με εμφανή τα ίχνη από τις δραστηριότητές τους.
Το τέλος της επίσκεψής μας στην Γη του Πυρός ήταν μια 5ωρη κρουαζιέρα στη διώρυγα Beagle, ανάμεσα στα νησάκια του αρχιπελάγους με πιγκουΐνους, φώκιες και θαλάσσιους ελέφαντες να λιάζονται στα βράχια των ακτών. Διασχίζοντας το κανάλι, δελφίνια και μερικές φάλαινες σε απόσταση έκαναν αισθητή την παρουσία τους.
Το ταξίδι αυτό στην όμορφη και μακρινή από εμάς περιοχή του κόσμου ήταν μια μοναδική εμπειρία, που μας χάρισε έντονες εικόνες, αξέχαστες εντυπώσεις και γνώσεις για την όμορφη αυτή χώρα.
Ο Γιάννης Βλάχος είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ