Στις 10.1.23, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν, υπογράφτηκε μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση Κέντρου του Οργανισμού για τον Πληθυσμό στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά.
Την προηγούμενη μέρα είχε υπογραφεί ανάλογο μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν ο Ματίας Κόρμαν, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων στηρίζουν το Κέντρο αυτό. Σχετικό ρεπορτάζ είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Πατρίς» όταν υπογράφτηκαν αυτά τα μνημόνια.
Ο ΟΟΣΑ είναι ένας διεθνής Οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 1948 από ανεπτυγμένες χώρες που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς. Αρχικά με σκοπό να διαχειριστεί το σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά το Β΄΄Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα επεκτάθηκε και σε μη ευρωπαϊκά κράτη. Σήμερα έχει 38 μέλη. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται 23 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα. και 15 άλλα ανάμεσα στα οποία είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Τουρκία κα το Ισραήλ.
Ο ΟΟΣΑ δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, να βρουν απαντήσεις στα κοινά προβλήματα, να προσδιορίσουν τις καλές πρακτικές και να συντονίσουν τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές τους Συλλέγει στοιχεία, κάνει αναλύσεις, καθώς και προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές αλλαγές τις εξελίξεις στο εμπόριο, το περιβάλλον, τη γεωργία, την τεχνολογία, τη φορολογία κ.α.
Προωθεί συνεργασία των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, των δωροδοκιών κλπ.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προτείνει την ίδρυση του Κέντρου για τον Πληθυσμό στην Κρήτη, κατά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης είπε:
«Σ’ αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου επαναλαμβάνω ότι δεν θα μπορούσε, πιστεύω, αγαπητέ Ματίας να επιλεγεί καλύτερος τόπος για τη μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα. Είναι μία χώρα, κατ’ αρχάς, με μεγάλη μεταναστατευτική εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 100 χρόνια, το 1922, υποδέχθηκε η ίδια παραπάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες από την ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια στη συνέχεια μία τεράστια διασπορά σε κάθε γωνιά του κόσμου»
Πράγματι η χώρα μας έχει αυτή τη μεγάλη, οδυνηρή μεν για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, αλλά ευεργετική για την Ελλάδα εμπειρία στην κατάσταση που βρισκόταν το 1922, δεδομένου ότι, ενισχύθηκε με ένα πληθυσμό με πολλά προσόντα, οποίος προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει πολλά για την ανάπτυξη και την ευημερία της.
Παρέλειψε, όμως, ο Πρωθυπουργός να αναφερθεί στο δημογραφικό, το οξύτατο και μέγιστο εθνικό μας πρόβλημα και τις πολλές πλευρές του (τη μεγάλη μείωση των γεννήσεων, την επίσης μεγάλη αύξηση των θανάτων, κυρίως λόγω τα ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και τη σημαντική μετανάστευση προσοντούχων νεών Ελλήνων και Ελληνίδων) για τις οποίες τόσο η δική του Κυβέρνηση επιδεικνύει (όπως και οι προηγούμενες επέδειξαν) εγκληματική ολιγωρία. Το ίδιο, δυστυχώς, ισχύει και για τη διασπορά, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός.
Στην υπογραφή των δύο μνημονίων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε πως το Κέντρο Πληθυσμού του Οργανισμού στην Κρήτη θα αξιοποιήσει και θα προωθήσει τις γνώσεις του Οργανισμού σχετικά με τη δυναμική του πληθυσμού και τη σύνδεσή του με την οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε πως θα χρησιμεύσει ως κόμβος για την ανάπτυξη ικανοτήτων, μάθησης και πολιτικού διαλόγου. Ειδικότερα, επισήμανε πως οι δραστηριότητές του θα βασιστούν σε δύο πυλώνες: Το Ψηφιακό Παρατηρητήριο Δυναμικής Πληθυσμού, το οποίο θα παρακολουθεί τη μεταβαλλόμενη σύνθεση και κατανομή των πληθυσμών του κόσμου και το Ετήσιο Συνέδριο Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό, που θα φιλοξενείται στα Χανιά.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις του δημογραφικού, επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτιμώντας μάλιστα πως θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς. Μίλησε, ακόμα, για τη διάσταση της μετανάστευσης στην οικονομία σημειώνοντας ότι «Η μετανάστευση, εάν γίνει σωστή διαχείριση, μπορεί να είναι επωφελής για τις χώρες προέλευσης και προορισμού των μεταναστών. Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές απ’ ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα». Δηλαδή για όλα όσα παρέλειψε να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός.
Ανεξάρτητα, όμως, από αυτή την παράλειψη, η ίδρυση του Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τα προβλήματα του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο και το Ετήσιο Συνέδριο Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό είναι τιμή για την πατρίδα μας και μεγάλη ευκαιρία να συνεργαστούν με το Κέντρο αυτό Καθηγητές των ΑΕΙ, ερευνητές Κέντρων Έρευνας, και Ινστιτούτων της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας που ερευνούν και ασχολούνται με το δημογραφικό πρόβλημα, ώστε να συμβάλλουν από τη μια μεριά στο έργο του Κέντρου και από την άλλη να αναδείχνουν συνεχώς την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μας προβλήματος.
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ