Το κακό είναι όμως, που πέρυσι δεν βγάλαμε καθόλου λάδι λόγω ξηρασίας! Το ίδιο φοβάμαι και για τη φετινή σοδιά, η οποία θα ήτανε από τις πιο μεγάλες που θυμάμαι όψιμα νερά που χρειαζότανε η μεγάλη βεντέμα για να αντέξει, δεν έβρεξε καθόλου! Αυτό είναι το σπουδαίο, αλλιώς αν είχαμε λάδι, θα το δίναμε, θα το ανταλλάζαμε με την βενζίνη και κανένα πρόβλημα!..

Αυτός που λέει ότι ο ελαιοπαραγωγός μπορεί να ζήσει από το λάδι, έχει δίκιο! Δεν έχει παρά να έρθει τώρα που είναι ευκαιρία ν’ αγοράσει όσα λιόφυτα θέλει σε τιμές… ξεπουλήματος και να ζει άνετα η οικογένειά του! Να χτίζει σπίτια των παιδιών του όπως παλιά, να τα σπουδάζει, κι αφού δεν θα μπορεί να τα σπουδάσει, να τα παντρέψει, αν βρει νύφες και γαμπρούς στο χωριό, μην το αποκλείεις εντελώς. Και αφού θα γίνουν ελαιοπαραγωγοί, θα μείνουν εκεί να τις καλλιεργούνε, αν μπορούνε, διότι η δουλειά αυτή είναι χειρονακτική και από τις δυσκολότερες!

Και αφού θα τις κληρονομήσουν αργότερα τα παιδιά τους θα… ρημάξουνε ως συνήθως…

Πολλοί λένε πάλι, κι αμέ πως εζούσανε παλιά;

Το έχω πει, να μην το ξαναλέω. Θα πω μόνο δυό τρια χαρακτηριστικά για να καταλάβουνε.

Το ελαιόλαδο, επί χιλιάδες χρόνια ήτανε χρυσό, τώρα τα τελευταία χρόνια έπεσε… κατηγορία και έγινε χαλκός! Λοιπόν, το χνάρι ο μπακαλιάρος ήτανε σόλαδος. Δηλαδή, ένα χνάρι μπακαλιάρο έπαιρνες με ένα κιλό λάδι! Ένα κιλό λάδι, ένα τσουβάλι τσιμέντο! Ένα κιλό λάδι ένα τσουβάλι λίπασμα! Μια γαζοντενέκα λάδι πουλούσες και πήγαινες στη χώρα. Ρωτήστε τους παλιούς μαγαζάτορες πώς κάνανε άμα βλέπανε αγρότη να πλησιάζει. Ντεμενάδες του κάνανε, γιατί αν μπαίνανε μέσα φεύγανε με γεμάτες τις σακούλες! Με 17 κιλά λάδι!

Από την ΕΟΚ και μετά άρχισε η κατηφόρα μέχρι τον τάφο! Το είχε πει και ο Ανδρέας, η ΕΟΚ θα γίνει ο τάφος του αγρότη! Προφήτης… (Για να λες αλήθειες, δεν πρέπει να είσαι κομματικοποιημένος).

Δεν φτάνανε αυτά, ήρθανε και οι θεομηνίες μετά την αλλαγή του κλίματος. Το 2019 αν δεν κάνω λάθος είχαμε την μεγαλύτερη καταστροφή από το δάκο. Ό,τι απέμεινε, ένα ελάχιστο λάδι, πωλήθηκε προς ένα ευρώ το κιλό!. Πολλοί…. τρελαθήκανε από τη χαρά τους τότε!.. Την πρηγούμενη χρονιά ήτανε καύσωνες και ξηρασία. Ευτυχώς δεν είχε δάκο, διότι δεν είχε ελιές να φάει… Την επόμενη είχαμε ελάχιστη παραγωγή, διότι όπως ξέρετε, γεννούνε χρονιά παρά χρονιά, με κάτι λίγες ενδιάμεσα. Την μεθεπόμενη είχανε πολλές, αλλά δεν τις έφαγε ο δάκος γιατί τις έφαγε πάλι η ανομβρία.

Από τον Μάρτη και μετά μέχρι τον Δεκέμβρη, τις αρχές δεν έβρεξε! Επόμενο ήτανε να πάθουνε… αφυδάτωση.

Φέτος 2022 που είναι η μεγαλύτερη βεντέμα αλλά και πάλι η μεγαλύτερη ατυχία! Από τον Μάρτη, τα μεσακά και πάλι δεν ξανάβρεξε! Οι ελιές όπως ξέρουμε θένε όψιμα και πρόιμα νερά και όχι λίγα. Τα δέντρα δεν θ’ αντέξουν με τόση καρποφορία, ο καρπός θα ξεραίνεται να πέφτει σαν το δάκρυ του ελαιοπαραγωγού!

Η κλιματική αλλαγή παιδιά άρχισε να χτυπάει τις ξηρικές χώρες και περιοχές, με πρώτη την Κρήτη μας. Εμείς το καταλάβαμε πρώοι απ’ όλους…

Παλιότερα θυμάμαι, έκανε θεομηνίες, ξηρασίες κ.λπ. αλλά μια φορά στα δέκα χρόνια! Προλάβαινε ο ελαιπαραγωγός να… ξεστενοχωρηθεί! Τελευταία χρόνια τις κάνει κάθε χρόνο! Δεν προλαβαίνει ο ελαιοπαραγωγός να ξεστενοχωρηθεί..

Λένε ότι σε μια 25ριά χρόνια θα ‘χουμε γίνει 200 εκατ. οι κλιματικοί μετανάστες! Μέσα σ’ αυτούς θα είμαστε και πάμπολλοι Κρητικοί!…

Τυχερέ ελαιοπαραγωγέ μην πουλήσεις τα δέντρα στην… ξεφτίλα, γιατί τώρα που ακριβήνανε τα καύσιμα, θα ακριβήνουνε και τα ξύλα!…