Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πρόεδρό της, Γιώργο Στασινάκη η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα, αφιερωμένο στον οικουμενικό Κρητικό συγγραφέα. Ήταν μια δικαίωση του Γιώργου Στασινάκη που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο για την διάδοση του έργου του Καζαντζάκη.
Το συνέδριο έγινε εξήντα ένα (61) χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη με την ευκαιρία της επετείου των τριάντα χρόνων (30) από την ίδρυση της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. που έγινε το 1988 στη Γενεύη με την πρωτοβουλία της Ελένης Καζαντζάκη.
Το πολιτικό μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο έγινε στην Ελληνική Βουλή το 1986 πενήντα (50) χρόνια μετά τον θάνατό του. Για να γίνει το συνέδριο στην Αθήνα για τον Καζαντζάκη και το πολιτικό μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Βουλή έπρεπε, όπως φάνηκε, να περάσουν πολλά χρόνια.
Έπρεπε προηγουμένως να αλλάξουν οι συνθήκες και οι αντιλήψεις…
Το συνέδριο για τον Καζαντζάκη έγινε στην Αθήνα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2018 στο κομψό και πολύ όμορφο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Θέμα και τίτλος του συνεδρίου μας ήταν “Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ”. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. βοήθησαν στην διοργάνωση του συνεδρίου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε το συνέδριο υπό την αιγίδα του και παρέστη στην έναρξη των εργασιών του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αρκέστηκε σε έναν απλό χαιρετισμό αλλά με μία εμπεριστατωμένη και μεστή ομιλία, ανέπτυξε, χωρίς χειρόγραφο, τη μεγάλη σημασία για τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό του έργου του Καζαντζάκη. Έθεσε μάλιστα θέματα τα οποία, όπως είδαμε, περιελάμβαναν και οι εισηγήσεις των ομιλητών του συνεδρίου.
Ομιλητές στο συνέδριο ήταν οι ομότιμοι καθηγητές Πανεπιστημίου Κων/νος Δημάδης, Κων/νος Φωτιάδης και ο ομότιμος καθηγητής του Darmouth College Peter Bien που έστειλε την ομιλία του, η Διευθύντρια του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, η Αθηνά Βουγιούκα Διδάκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ο Μιχάλης Πάτσης Διδάκτωρ Φιλολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οι συγγραφείς Νίκος Ψιλάκης και Νίκος Χρυσός και από την πλευρά των πολιτικών ο Γιώργος Ρωμαίος δημοσιογράφος, πρώην Υπουργός και ο Σήφης Μιχελογιάννης νομικός, πρώην βουλευτής.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα: “Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου”, “Οι ελληνικές αρχές και ο Νίκος Καζαντζάκης”, “Οι σχέσεις του Καζαντζάκη με τον κομμουνισμό”, “Ο Νίκος Καζαντζάκης την εποχή του φασισμού”, “Η εσχατολογική αισιοδοξία: η αμετάβλητη φιλοσοφία του Καζαντζάκη”, “Ο Καζαντζάκης από την περιπέτεια της Κατοχής στην κυβέρνηση Σοφούλη”, “Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Τρίτος Κόσμος”, “Οι διανοούμενοι της Αριστεράς και ο Νίκος Καζαντζάκης”, “Η απέλαση του Νίκου Καζαντζάκη από την Αγγλία”.
Η εισήγησή μου με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου είχε τίτλο “Η φιλοδοξία και η Δύναμη της Πολιτικής στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ελευθέριος Βενιζέλος και Νίκος Καζαντζάκης”.
Το συνέδριο των Αθηνών με θέμα “Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ” ήταν πολύ επιτυχημένο, αφού το παρακολούθησε αρκετός κόσμος και έγινε ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος, μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου, πάνω στα θέματα του συνεδρίου.
Τα πρακτικά του Συνεδρίου που θα εκδοθούν έως το τέλος του έτους θα είναι πολύ χρήσιμα όχι μόνο για τους ερευνητές του έργου του Καζαντζάκη αλλά και για όλους τους Έλληνες.