Πριν από λίγες μέρες, είδα ένα όνειρο, ότι βρέθηκα με μια παρέα σε μια πολιτιστική εκδήλωση στην λίμνη του Αγ. Νικολάου. Εκει, σε αυτή την παρέα του ονείρου που καθόμαστε, πετιόνταν δελφίνια πάνω από τα νερά. Μετά, έχασα αυτό το όνειρο.
Το πρωί που ξύπνησα θυμόμουν αυτό το όνειρο και είπα στον εαυτό μου, μα γιατί αυτά τα δελφίνια στην Λίμνη να μην πετιόταν πάνω από τα νερά στην πραγματικότητα; Γι’ αυτό αποφάσισα να γράψω και να δημοσιεύσω αυτό το άρθρο για τα δελφίνια και την λατρευτική και συμβολική τους αξία στην Κρήτη.
Από τους προμινωικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας. Μα εγω έχω δικαίωμα από τον Θεό και από τους ελληνικούς νόμους να προτείνω στους πάντες ότι στην Κρήτη πρέπει να φτιάξομαι ειδικά δελφινολιμανάκια – ενυδρεία που να συγκοινωνούν με την θάλασσα. Που στην συνέχεια να βάλομε μέσα πανέξυπνα δελφίνια και φιλικά προς τα παιδιά και τους μεγάλους.
Επειδή όμως στην Κρήτη και στην Ελλάδα μας δέρνει η παγκόσμια οικονομική κρίση και άλλα δεινά μάλλον δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα να φτιάξουμε στην Κρήτη δελφινο – λιμανάκια – ενυδρεία.
Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι η λίμνη του Αγίου Νικολάου είναι πανέτοιμη να δεχθεί τα Κρητικο – Μινωικά δελφίνια που θα είναι παιδικά πολιτιστικά και τουριστικά αξιοθέατα στο Δήμο Αγίου Νικολάου για όλους τους Έλληνες και ξένους.
*Ο Βαγγέλης Μπαριτάκης είναι ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Γουβών