– Θυμάσαι Διογένη όταν είμαστε παιδιά, πόσα σπίτια ήτανε άδεια;- Άδεια; Ούτε μισό δεν ήτανε άδειο, όλα ήτανε γεμάτα πατί-πατί, γεμάτα κοπέλια! Τα σκολειά δε μας εβάνανε.

– Μα τώρα Διογένη θα λέμε, πόσα σπίτια είναι ακόμη γεμάτα.

– Νταυτό άμα λογαριάσεις μαθές, ότι ο κάθε δρόμος δεν έχει παραπάνω από ένα-δύο ανοιχτές πόρτες, πόσα δα να’ναι 100-150; Να σου πως επήαμε!..

– Τότε όμως Διογένη το χωριό μας είχενε 600 σπίτια φουλαριστά. Ήτανε ένα κεφαλοχώρι με όλα του τα απαραίτητα τα οποία χρειαζότανε για να ζήσουνε, να επιβιώσουνε καλά οι κάτοικοί του, από μαγαζιά, από βιοτεχνίες, από προϊόντα από διασκεδάσεις; Όλο γλέντια, πανηγύρια, καντάδες κλπ. Τότε οι αγρότες ζούσανε ήρεμη ζωή χωρίς άγχος και στρες, διότι τα παιδιά δεν φεύγανε στα πέραντα του κόσμου. Έτσι όλοι μαζί, παιδιά και γονέοι και παππούδες ήτανε όλοι μαζί αγαπημένοι, μονιασμένοι σε όλα. Στο τραπέζι, στη δουλειά, στο χωράφι. Να γιατί δεν είχανε άγχος, διότι όταν δουλεύουνε πολλά άτομα μαζί, μοιράζεται η δουλειά, άρα μοιράζεται και το άγχος.

– Εδά όμως Κωνσταντή είναι γεμάτοι άγχος γιατί επομείνανε μόνο οι γέροι και λίγοι μεσόκοποι και δεν προλαβαίνουνε οι κακομοίριδες τσι πολλές δουλειές!

– Σ’αυτό έχεις απόλυτο δίκιο Διογένη. Ξέρεις πόσο τα εκατό είμαστε τότε σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες; Το 80% και ξέρεις πόσο είμαστε σήμερο; 7%.

– Μήστητή μου κύριε μπρε! Δηλαδή κιάμα ποθάνομε εμείς χτύπα ξύλο δεν θα πομείνει πράμα;!

– Θα μείνει Διογένη όπως σε άλλες εξελιγμένες χώρες το 2%.

– Εμάνα μου! Μα εγώ λέω δα πως στο χωριό μας όπως και σε άλλα χωριά απούνε ξερικά, άνυδρα κι αυτά δα φτάξουνε στο μηδέν.

– Ναι Διογένη, δε φτάνανε όλα τ’άλλα μας πρόλαβε και η κλιματική αλλαγή! Να το ζήσουμε κι αυτό! Θωρώ Διογένη να φεύγομε πρώτοι από την Κρήτη μας, σαν κλιματικοί μετανάστες προς άλλους τόπους σ’άλλα μέρη βροχερά…

– Μα ήντα αμαρτία μπρε τουτηνά, να βρέχει σε όλα την Ελλάδα, να γεμίζουνε τα σπίτια ντος νερά, τα χωράφια ντος, να μην έχουνε ήντα να κάμουνε και η Κρήτη μας λες και δεν είναι στην Ελλάδα! Να μην ήτανε μιαολλιά πιο πάνω!..

– Ντα δεν τον ξέρεις Διογένη πως η Κρήτη είναι το… βορειότερο μέρος της Αφρικής; Άμα θα βρέχει στη βόρεια Αφρική, θα βρέχει και στην Κρήτη.

– Ήντα δα βγει δα Κωνσταντή πως είναι μια τζι μιάς πανάκριβο το λάδι. Οπέρυσις δεν επήαμε καθόλου να ραβδίσουμε το ίδιο δα να’ναι και φέτος θαρρώ!

– Σίγουρα Διογένη αφού πέρυσι με 40 εκατοστά νερό δεν μαζέψαμε ούτε μια ελιά, φέτος με τα 31 θα ξεραθούνε και τα δέντρα!

– Μα δεν θα μας αποζημιώσουνε μπρε, απού εκάμαμε τοσανά έξοδα, λιπάσματα οργώματα κλαδέματα πολλά μεροκάματα απού επληρωσαμε;!

– Εγώ Διογένη εκτός αυτά, πληρώνω στον Ε.Λ.Γ.Α. 100 ευρώ το χρόνο και στα 20 χρόνια δεν έχω πάρει ούτε πεντάρα!.. και πλήρωσα και 300 ευρώ για τα μπαγιδάκια για το δάκο! Μας αδικεί το κράτος Διογένη!

– Μα γιάντα, ήντα του κάμαμε;!

– Λένε ότι εξύσανε τον πάτο του βαρελιού και τα δώσανε στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως έλεγε ο κ. Γεωργιάδης και θενε να δώσουνε λέει και στους ένστολους πάλι!..

– Και πόσα τους εδώκανε;

– Εδώσανε έλεγε 1500 ευρώ, που είναι ο 13ος μισθός στον κάθε δημόσιο υπάλληλο και θα χτίσουνε λέει και σπίτια στους ένστολους! Και αν κάποιοι πληρώνουνε νοίκι θα τους το πληρώνει λέει το κράτος, θα πάρουνε και αύξηση αλλά δεν ξέρω ακόμα πόση!

– Καλά το κάνουνε, να τοσε δώσει, αλλά δεν έπρεπε να δώσει και στους αγρότες, απού αγωνίζονται οι κακομοίριδες και οι πιο πολλοί πεινούνε!;

– Δεν έμεινε για μας Διογένη τίποτα!

– Μα είναι μεγάλη αδικία μαθές! Μα δεν μπορεί μπρε να μην επομείνανε μερικά ξυσίδια στον πάτο!;

– Εποξύσανέντα Διογένη!…