Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα είναι από όλες τις απόψεις ένα γεγονός με ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία, πολιτική, διπλωματική και οικονομική.
Κάθε φορά που ένας Γάλλος πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα, οι ελπίδες των Ελλήνων αναπτερώνονται. Πέραν από την καθιερωμένη ιστορική φράση «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία», οι Γάλλοι υπήρξαν διαχρονικά ένας ευνοϊκά διακείμενος λαός για τους Έλληνες. Από την εποχή του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν με την ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μέχρι τον συντηρητικό Σαρκοζί, τον σοσιαλιστή Ολάντ και τον φιλελεύθερο Μακρόν σήμερα.
Η επίσκεψη του προέδρου Μακρόν μπορεί να αποβεί πολλαπλώς ωφέλιμη για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Γιατί εκτός από τις διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, ο κ. Μακρόν παρουσίασε ένα νέο πολιτικό όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος, με περισσότερη ελευθερία, ευελιξία, αλληλεγγύη στις σχέσεις των κρατών μελών και ευκαιρίες για τη νέα γενιά. Συμβούλεψε τους Έλληνες να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, όπως ο ίδιος έκανε στους πρώτους μήνες της θητείας του, με αλλαγές στα εργασιακά, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη μείωση των κρατικών δαπανών και στον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Αντιθέτως, στη χώρα μας γνωρίζουμε καλά να κοροϊδευόμαστε, να διαπραγματευόμαστε και να φορτωνόμαστε μνημόνια με δεκάδες δισ. ευρώ επώδυνων δημοσιονομικών φορολογικών μέτρων.
Ο πρόεδρος Μακρόν τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων στη χώρα μας εκδηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον των Γάλλων επιχειρηματιών που τον ακολουθούσαν στην αποστολή.
Αντιθέτως, στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι δεν ξέρουμε να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις, παρά μόνο να βάζουμε «τρικλοποδιές» όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό, στη Χαλκιδική ή στην Κέρκυρα κ.λπ.
Οι μεταρρυθμίσεις που πρεσβεύει ο Μακρόν στη Γαλλία στα εργασιακά και στη μεταμόρφωση του Γαλλικού Δημόσιου δεν φαίνεται ακόμη να έχουν σοβαρό αντίκρισμα στην Ελλάδα και είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αντίστοιχες που υιοθετούν διαχρονικά οι σημερινοί κυβερνώντες στη χώρα μας.
Επομένως, η κυβέρνηση των Γάλλων και η κυβέρνηση των Ελλήνων κινούνται σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να προχωρήσει τώρα στις απαιτούμενες αλλαγές που είναι νωρίς και αισθάνεται ισχυρός για να το κάνει, ενώ στην Ελλάδα τρία χρόνια τώρα αναλώνονται σε ατέλειωτες διαπραγματεύσεις, που λειτουργούν τελικά σε βάρος της οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Ο Μακρόν έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την πολιτική της αλήθειας γιατί γνωρίζει ότι ο δρόμος για την ευημερία είναι δύσκολος, σε αντίθεση με τον άλλο δρόμο του λαϊκισμού και της εικονικής πραγματικότητας.
Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι με τον τρόπο που δημιουργήθηκε η οικονομική κρίση. Να διδαχθεί από τα λάθη και θα παθήματα του παρελθόντος μακριά από την πολιτική της αύξησης των φόρων χωρίς τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Το μήνυμα που έστειλε ο Μακρόν από την Πνύκα είναι γεγονός σημαντικό που μπορεί να διδάξει και να ακυρώσει όλα όσα έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα. Υπάρχει όμως ένα «αλλά», που αφορά πρωτίστως την πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση όταν ο Μακρόν δεν θα είναι πια εδώ. Διαφορετικά εκείνο που θα μείνει στην Ελλάδα θα είναι τα ωραία λόγια του και το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» μαζί με την απογοήτευση όλων μας.