Μετά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό μειώθηκαν δραστικά τα τεστ που διεξάγει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) με αποτέλεσμα να εμφανίζεται, μέχρι πριν από λίγες μέρες, μικρός αριθμός κρουσμάτων από τον ιό. Μετά, όμως, από την 19η Ιουνίου αυξήθηκε ο αριθμός των τεστ με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο Σύνολο Χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και σε 10 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το σύνολο των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στο Σύνολο Χώρας την 21.6.22 σε σχέση με την 31.5.22 (δηλαδή τις τρεις τελευταίες εβδομάδες) αυξήθηκαν κατά 3,2% . Η αύξηση αυτή ήταν η 4η σε ύψος ανάμεσα στα 27 κράτη. Μεγαλύτερη αύξηση από εκείνη της χώρα μας είχαν η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Γερμανία.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, ο ΕΟΔΥ δεν δημοσιεύει κάθε ήμερα το σύνολο των κρουσμάτων στον κάθε νομό και περιφέρεια της χώρας ούτε και το σύνολο των τεστ που έχουν γίνει σ’ αυτούς από την αρχή της πανδημίας. Κατά συνέπεια συγκρίσεις για την αύξηση του συνόλου των κρουσμάτων στους νομούς τις ημερομηνίες που προαναφέρθηκαν δεν είναι δυνατόν να γίνουν.
Συγκρίσεις ανάμεσα στους νομούς της χώρας μπορεί να γίνουν με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ για τον αριθμό των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα καθώς και σε σχέση με προηγούμενες ημέρες.
Με βάση τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, στο άρθρο αυτό συγκρίνουμε τα κρούσματα που διαγνώστηκαν την 21.6.22 με εκείνα που διαγνώστηκαν της 31.5.22 στην Κρήτη και στους νομούς της και στο Σύνολο Χώρας. Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα. Μετά από τα σχόλια για τον Πίνακα θα συγκρίνουμε τις αυξήσεις των κρουσμάτων στους νομούς της Κρήτης τις ημερομηνίες που αναφέρθηκαν με τις αυξήσεις σε ορισμένους από τους άλλους νομούς της χώρας
Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνονται τα κρούσματα που διαγνώστηκαν στην Κρήτη και στους νομούς της και στο Σύνολο Χώρας την 31.5.22, στη 2η στήλη την 21.6.22 και στην 3η η σχέση των κρουσμάτων την 21.6.22 με εκείνα της 31.5.22, δηλαδή το πόσες φορές περισσότερα ήταν τα κρούσματα την 21.6.22 σε σχέση με εκείνα της 31.5.22.
Από την 3η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι τα κρούσματα που διαγνώστηκαν την 21.6.22 σε σχέση με εκείνα που διαγνώστηκαν την 31.5.22 ήταν στο:
– Νομό Ηρακλείου πάνω από 6 φορές περισσότερα και η αύξηση τους σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας.
-Νομό Χανίων πάνω από 4 φορές περισσότερα και η αύξησή τους σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας
– Νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης πάνω από τρεις φορές περισσότερα και η αύξηση τους λιγότερο ή περισσότερο από 1,5 φορά μεγαλύτερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας.
– Στην Κρήτη 5 φορές περισσότερα και η αύξησή τους υπερδιπλάσια από εκείνη στο Σύνολο Χώρας.
Η πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Νομό Ηρακλείου οφείλεται, από τη μια μεριά, όπως προαναφέρθηκε, στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη στην αμεριμνησία και τον τρόπο συμπεριφοράς σε συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού προσώπων σε ανοικτούς χώρους και πολλών προσώπων σε κλειστούς.
Ειδικότερα η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο νομό Ηρακλείου, εκτός από τους λόγους που προαναφέρθηκαν, οφείλεται και στο γεγονός ότι ο νομός αυτός υποδέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών από διάφορες χώρες στις οποίες έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα και οι οποίοι συμπεριφέρονται εδώ όπως και στις χώρες τους. Αυτό φαίνεται και από τη σύγκριση του νομού Ηρακλείου με νομούς που δεν υποδέχονται τόσο πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών.
Π.χ. Τα κρούσματα την 21.6.22 σε σχέση με την 31.5.22 στο νομό Λαρίσης ήταν 2,3 φορές περισσότερα, στο νομό Θεσσαλονίκης 2,4 φορές περισσότερα και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 2,9 φορές περισσότερα.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών, ο κορωνοϊός, δυστυχώς ο κορωνοϊός είναι εδώ και, παρ’ ο, τι βρισκόμαστε σε περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες, η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων 4 και 5 του ιού είναι πολύ υψηλή και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξή του, ιδιαίτερα από το Σεπτέμβριο και μετά.
Για το λόγο αυτό ορισμένοι ειδικοί ιατροί τονίζουν ότι πρέπει να τηρούνται τα μέσα προσωπικής προστασίας σε κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα από ηλικιωμένους, ευάλωτους, όσους δεν έχουν κάνει την 4η δόση και, πολύ περισσότερο, από τους ανεμβολίαστους.
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: Αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ