Ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η λογοδοσία. Γι’ αυτό και λίγο πριν τις κρίσιμες Ευρωεκλογές στις οποίες σας ζητώ να με τιμήσετε ξανά με την ψήφο σας, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω έναν μικρό απολογισμό του έργου μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε μια σειρά από σημαντικά θέματα τα οποία, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να συνοψισθούν σε μερικές γραμμές. Θα προσπαθήσω, όμως, παρακάτω να εστιάσω σε ορισμένα από τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα ως προς την παρέμβαση που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή πολιτική στην καθημερινότητα των λαών των κρατών-μελών. Θέματα που αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, τη σημασία που έχει να πετύχει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Μια από τις σημαντικότερες προτάσεις που ψηφίσθηκαν πριν λίγο καιρό, για την οποία ήμουν εισηγητής από τη Σοσιαλιστική Ομάδα ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μια χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη φυσική καταστροφή, όπως είναι η πυρκαγιά ή η πλημμύρα, και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί με εθνικά μέσα αλλά ούτε και κάποιο άλλο κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να παράσχει βοήθεια, τότε μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του rescEU.
Παράλληλα, προβλέπεται η αγορά καινούργιων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, με χρηματοδότηση από 80 έως 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η κάλυψη έως 75% των εξόδων επισκευής των εθνικών μέσων, με σημαντικό όφελος για τη χώρα μας της οποίας ένα μεγάλο μέρος του εναερίου στόλου βρίσκεται καθηλωμένο. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν μηχανισμό- υπόδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, που συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης της περιόδου 2014-2019.
Επιπρόσθετα, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ασχολήθηκα ιδιαίτερα με θέματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων. Συγκεκριμένα σχετικά με τις Ευρωτουρκικές σχέσεις με τροπολογίες μου τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέδειξα ζητήματα όπως η ανάγκη αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Επιπλέον, σχετικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αγωνίστηκα για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου καθώς και την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Τέλος, πιστεύοντας βαθιά ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 1/5 των εξαγωγών της χώρας είναι αγροτικά προϊόντα προσπάθησα με γραπτές ερωτήσεις να αναδείξω ζητήματα που απασχόλησαν την περίοδο αυτή τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς, όπως τον ΕΦΚ που επέβαλε η κυβέρνηση στο κρασί, το υψηλό κόστος των αγροτικών εφοδίων, την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης κ.α. Από το 2017 που συμμετέχω ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου έχω συμβάλει με τροπολογίες μου στη διαμόρφωση σημαντικών νομοθετικών εκθέσεων, όπως η νομοθεσία για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Επίσης, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ επισταμένως με τους κανόνες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2021-2027. Ήδη πριν παρουσιάσει την πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι τον Ιούνιο, με γραπτή μου ερώτηση είχα θέσει στον αρμόδιο Επίτροπο Χόγκαν τις βασικές προτεραιότητές μας: την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας της Ένωσης μέσω της μείωσης των εισαγωγών τροφίμων και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Ωστόσο, η πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή ήταν απογοητευτική, καθώς πρότεινε μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ που σημαίνει μείωση των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες κατά 15%. Παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση, με στόχο να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, κατέθεσα τροπολογίες για ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, όπως είναι η διατήρηση της εξαίρεσης των μικρών καλλιεργειών, η ακύρωση προσπάθειας για εξωτερική σύγκλιση που θα περιόριζε σημαντικά το ελληνικό αγροτικό εισόδημα, η μη εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση στο κρασί, η αύξηση του ορίου του 1% για την φύτευση νέων αμπελιών στις χώρες, όπως η Ελλάδα, με μικρό αμπελώνα που βαίνει μειούμενος και μέτρα απλούστευσης της γραφειοκρατίας για τους αγρότες. Η τελική επεξεργασία θα γίνει αμέσως μόλις συγκληθεί το νέο Ευρωκοινοβούλιο, οπότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιστοίχως των Ευρωβουλευτών έχει ενισχυθεί πολύ. Είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν.
* Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ