Πρώτη του μήνα λοιπόν σήμερα και στον ημεροδείκτη μας σημειώνεται,   ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ, εκτός των εορταζόμενων αγίων, οσίων κ.λπ.

Να ευχηθούμε σε όλες και όλους καλό μήνα και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα σχολιαρόπουλα,  που σε λίγο θα πλημμυρίσουν με τις χαρούμενες φωνούλες τους τις αυλές των σχολείων!

Επίσης χρονιά υγείας και ευεξίας σε όσες και όσους σήμερα γιορτάζουν και είναι 40 ονόματα!

Όπως: Ισμήνη, Αθηνά,  Αμαλία,  Μαριάνθη, Μελπομένη, Ουρανία,  Πανδώρα κ.ά.

Πρώτη του μήνα λοιπόν σήμερα και στον ημεροδείκτη μας σημειώνεται,  ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ, εκτός των εορταζόντων αγίων, οσίων κλπ.

Πολλοί ίσως διαβάζοντας τη φράση αυτή θα διερωτηθούν τι σημαίνει η λέξη «Ίνδικτος» και τι αρχίζει την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η λέξη Ίνδικτος είναι λατινική, ελληνοποιημένη και σημαίνει =ορισμός,  διάγγελμα, διάταγμα (Indictus,  indictio= επαγγελία,  κήρυξη,  διάγγελμα, διάταγμα),  το οποίον εκδιδόταν από τους αυτοκράτορες της Ρώμης με σκοπό να καθορίσουν το ύψος του φόρου επί της γεωργικής παραγωγής, που θα πλήρωναν οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας για τη συντήρηση και τη διατροφή των στρατιωτών.

Ήταν δηλαδή ένα φορολογικό διάταγμα, το οποίον είχε διάρκεια 15 χρόνων, γιατί τόσα ήταν τα έτη που υπηρετούσαν οι στρατιώτες στο rωμαϊκό στρατό. ΙΝΔΙΚΤΟΣ =15 χρόνια.

Τι αρχίζει τώρα την πρώτη του μήνα Σεπτεμβρίου (που στα λατινικά Σεπτέμβριος=έβδομος), του εβδόμου μήνα από την δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, αρχής γενομένης από μήνα Μάρτιο:

Η ίνδικτος άρχιζε την πρώτη Σεπτεμβρίου γιατί κατά το μήνα αυτό η γη παύει να γεννά καρπούς και θεωρείτο αρχή του χρόνου,  διότι η γη οργώνεται και δέχεται τους σπόρους όλων των καρπών,  που θα παραχθούν ως τον μήνα Μάρτιο,  που εθεωρείτο η αρχή γεννήσεως των καρπών. Κατ αυτόν τον τρόπο γνώριζαν οι Ρωμαίοι το ποσόν του φόρου που θα πλήρωναν στο κράτος.

Επίσης την 1ην Σεπτεμβρίου επήγε ο Ιησούς Χριστός στη συναγωγή της Ναζαρέτ και έκανε το πρώτο κήρυγμά Του, όπως αναφέρεται στο ευαγγέλιο του Λουκά (4,  16-22 )και το οποίον αναγιγνώσκεται την ημέρα αυτή.

(Και ήλθεν εις την Ναζαρέτ,  ού ήν τεθραμμένος,  και εισήλθε κατά το ειωθός αυτώ εν τη ημέρα των Σαββάτων εις την συναγωγήν και ανέστη αναγνώναι και εθαύμαζον επί τοις λόγοις της χάριτος τοις εκπορευομένοις εκ του στόματος αυτού και έλεγον· Ούχ ούτος εστίν ο υιός Ιωσήφ;)

Η 1η Σεπτεμβρίου καθορίστηκε ως αρχή της εκκλησιαστικής χρονιάς ως εξής:

Στην περιοχή της Ανατολής τα περισσότερα ημερολόγια είχαν ως πρωτοχρονιά την 24η Σεπτεμβρίου,  ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας.

Επειδή όμως η 23η ήταν η γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού (Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 23 Σεπτεμβρίου του 63 π.Χ.),  η πρωτοχρονιά μετατέθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου,  ως γενέθλιο δώρο προς τον αυτοκρατορα η οποία και καθορίστηκε ως αρχή της Ινδίκτου,  δηλαδή της περιόδου του ρωμαϊκού διατάγματος για τον φόρο που ίσχυε για 15 έτη.

Αυτή την Πρωτοχρονιά, δηλαδή την 23η Σεπtεμβρίου,  βρήκε η Εκκλησία και της έδωσε χριστιανικό περιεχόμενο,  αφού τοποθέτησε σ’ αυτήν την εορτή της συλλήψεως του Προδρόμου,  που αποτελεί και το πρώτο γεγονός της Ευαγγελικής Ιστορίας.

Αργότερα,  το 462 μ.Χ..,  για να συμπίπτει η πρώτη του έτους με την πρώτη του μηνός,  η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία υιοθέτησε αυτό το σύστημα μέτρησης του χρόνου και μετρούσε τα έτη με τις Ινδικτους (15 χρόνια).

Έτσι το Εκκλησιαστικό έτος άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και ιδιαίτερη Iερά Παράκληση,  ώστε να ευλογήσει ο Θεός τον καινούριο χρόνο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πρώτη Σεπτεμβρίου  παρέμεινε μέχρι και σήμερα η αρχή του Εκκλησιαστικού έτους,  δηλαδή: Η Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά,  «Ίνδικτος».

Ας ευχηθούμε λοιπόν η νέα εκκλησιαστική χρονιά να είναι ευλογημένη και να πλημμυρίσει τις καρδιές των ανθρώπων από καρπούς της ειρήνης, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας,  της απαλλαγής από την πανδημία και γενικά από καρπούς ανθρωπιάς, συνανθρωπισμού και πολιτισμού.