Τι κι αν ήταν Κουτσοφλέβαρος; Τι κι αν χρονικά ψυχοραγούσε;
Τέτοιες μέρες, δεκαετία του τριάντα, Aπόκριες ολότελα, δεν υπήρχε άδεια καρέκλα στα χορευτικά κέντρα της πόλης μας. Παρούσα η νεότης που διασκέδαζε χωρίς να επηρεάζεται καθόλου από το παγερό ψύχος του αγριοβορρά. Διασκεδάζει χορεύοντας πολλές φορές, πίνοντας ή από μία γκαζοζίτσα ή από μία φιάλη μπύρας.
Πολλοί είναι εκείνοι που συρρέουν στο ζαχαροπλατείο του Ρεγκινάκη, καθόλη τη διάρκεια της Αποκριάς, για ν’ απολαύσουν τις ζεστές τυρόπιτες, το παχύ γάλα και την εξαιρετική μπουγάτσα του καταστήματος. Στον ίδιο χώρο δινόταν και το καθιερωμένο χορευτικό τεϊον του οικονομικού συσσιτίου.
Για χαλβά και καραμέλες, μια επίσκεψη αρκούσε στο εργοστάσιο των αδελφών Μπαλαμούτσου, όπου πωλεί τα ενδιαφερόμενα είδη σε τιμές εκτός συναγωνισμού. Οι αποκριάτικοι χοροί που γίνονται είναι τριών κατηγοριών.
Οι επίσημοι χοροί, οι ημιεπίσημοι και οι απλοί χοροί. Στους τελευταίους το κέφι ήταν διάχυτο, αντίθετα με τους δύο άλλους που έπρεπε να κρατηθούν κάποια προσχήματα. Στην πλατεία των Λιονταριών, στη σάλα του “Καπρίς” ο Σύλλογος των Εμπροοϋπαλλήλων Ηρακλείου δίνει τον καθιερωμένο αποκριάτικο χορό του.
Η αίθουσα του κέντρου που προαναφέραμε είναι φαντασμαγορικά διακοσμημένη με την εικόνα του κερδώου Ερμή να φωτίζεται και δίπλα της σε ειδικές πλάκες να αναγράφονται τα ονόματα του συμβουλίου, καθώς και των διαφόρων ευεργετών του συλλόγου. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Κερδώος Ερμής ήταν το σήμα του Συλλόγου.
Η προσέλευση του κοινού ήταν εκλεκτή και ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν απέβλεπε στα κέρδη εξαιτίας αυτής της διοργάνωσης, αλλά τον ενδιέφερε το κέφι της εκδήλωσης να είναι ποιοτικό και να διασκεδάζουν οι συμμετέχοντες.
Η καθημερινή ειδησεογραφική ηρακλειώτικη εφημερίδα “Ανόρθωσις” μάς “μεταφέρει” ενεννήντα χρόνια πριν, σ’ εκείνη την εποχή, σ’ εκείνη τη σάλα του Καπρίς και φυσικά σ’ εκείνο το χορό του Συλλόγου των Εμποροϋπαλλήλων, με ημερομηνία 22α Φεβρουαρίου 1930. Απόσπασμα του αρθρογράφου της εποχής που έχει την επωνυμία “Ο κοσμικός” σας παραθέτω:
“Ομολογουμένως είνε αξία θερμών συγχαρητηρίων η διοργανωτική επιτροπή των κ.κ. Γ. Μαρκάκη προέδρου των Εμποροϋπαλλήλων, Κ. Μανιουδάκη και Σ. Πριμικύρη, η οποία τη βοηθεία των κ.κ. Μ. Μαρκάκη, Μ. Γαλενιανού, Νικολαΐδου, Σμυρνάκη, Βαρζακιάν, Μαρκίδη, Βάγνερ, Παπαδάκη και Δουκουμετζίδου, εξησφάλισε την μεγάλην επιτυχίαν του χορού των, εις την οποίαν κατά πολύ συνετέλεσε και η εγκατάστασις ραδιογραμμοφώνου υπό του κ. Αμάμπιλε Μάουρο.
Οι εκ των κ.κ. καβαλλιέρων χορεύοντες έφερον ως διακριτικά μαργαρίτες και μενεξέδες, πρωτοτυπία του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Εις τον χορόν παρευρέθησαν αι κ.κ. Ι. Καρούζου, Κ. Λιοπυράκη, Γ. Κωνσταντινίδου, Ν. Κωνσταντινίδου, Γ. Φλώρου, Θ. Γεωργιάδου, Α. Μοράκη, Α. Περάκη, Γ. Πολυχρονίδου, Μ. Τζουλάκη, Χρυσικοπούλου, Σπινθουράκη, Φαλκονάκη, Σωτηρίου, Κοζυράκη, Σακελλαρίδου, Μαρκάκη, Δοκουμετζίδου. Οσαύτως αι Δίδες Τουπογιάννη, Αδάμη, Πιπέρα, Κλινάκη, Λεοντάκη, Χανιωτάκη, Βογιατζάκη, Σκαμνάκη, Μπουρνέλου, Δοκουμετζίδου κ.λ.π.
Μετά τον τρίτον χορόν του Βάλς η δις Θεοφανάκη ετραγούδισεν το “ΑΥ, ΑΥ” μετά δε τον έβδομον χορόν του ταγκό αι δίδες Χανιωτάκη-Θεοφανάκη ετραγούδησαν ντουέττο συνοδεία πιάνου του κ. Σ. Πριμικύρη το “υπό το φως της σελήνης”.
Εις το τέλος του Α. μέρους του χορού παρετέθη εις τους προσκεκλημένους σουπέ, κατά τα επιδόρπια του οποίου ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρκάκης ηύχαρίστησε τους τιμήσαντας την χοροεσπερίδα και παρεκάλεσεν αυτούς όπως πίωσιν ομού εις υγείαν του επιτίμου προέδρου του Συλλόγου κ. Γ. Μαρή Υπουργού των Οικονομικών, του επιτίμου αντιπροέδρου κ. Ι. Καρούζου και των ευεργετών του Συλλόγου.
Ο κ. Καρούζος απήντησε δι ολίγων εις τον κ. Μαρκάκην, διαβεβαιώσας αυτόν ότι θα πράττη πάντοτε το δυνατόν δια την εξυπηρέτησιν του εμποροϋπαλληλικού κόσμου.
Κατά το δεύτερον μέρος της εσπερίδος διενεμήθησαν εκλεκτά αντικείμενα εκ του εκκυβευθέντος λαχείου, και τα οποία εκέρδισαν οι τυχεροί της βραδυάς κ.κ. Κιμ. Ανεμογιάννης μίαν τουαλέταν από 9 τεμάχια αξίας 1.200 δρ. η δις Σκαμνάκη ένα service καλλωπισμού αξίας 500 δρ. η αυτή μία κούκλα αξίας 500 δρ. ο κ. Ν. Αλεξανδράκης επίσης μίαν κούκλα, ο κ. Σταυριανίδης μίαν τουαλέττα μανικιούρ, και ο κ. Αμ. Μάουρο μίαν πουδιέρα. Η παρατηρηθείσα τάξις κατά την διάρκειαν του χορού είνε μνημειώδης, ως επίσης και η αργότερον επικρατήσασα ευθυμία ήτις έγινε αφορμή να διαρκέση ο χορός μέχρι της 6ης πρωινής”.
Τέτοιες μέρες λοιπόν… Μέρες της Αποκριάς, μέρες που όλοι περίμεναν να ξεφαντώσουν, να διασκεδάσουν, να βρεθούν με τους δικούς τους σε κέντρα, αλλά και σε σπίτια. Τέτοιες μέρες περίμεναν όλοι με λαχτάρα για να γλεντήσουν… Τέτοιες μέρες που υπήρχε εντατική αποκριάτικη ζωηρότητα και οι διονυσιακές διαθέσεις ήταν αυξημένες.
Ευκαιρίας δοθείσης με το άνοιγμα του Τριωδίου, από τη στήλη μας ευχόμαστε υγεία, χαρά και καλή διασκέδαση, ενόψει αυτών των ημερών.