Σιγά-σιγά, η Πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου άρχιζε να βρίσκει την ηρεμία της. Είχε εξάλλου το δικαίωμα αυτό, αφού πολλά είχε υπομείνει και πολλά «είδαν» τα μάτια της. Πόλεμος, θάνατοι, καταστροφές και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας αδιάκοπος εμφύλιος σπαραγμός… Και ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών; Πόνος και θλίψη.

Μεγαλοβδόμαδο του 1948 και η ενημέρωσή μας είναι τόσο επαρκής και ζωντανή από τις εφημερίδες της εποχής:

«Σήμερα, εορτή των Βαΐων, η ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την χρήση ψαριού, από το οποίο, όμως, πολύ λίγο υπάρχει στην αγορά. Έτσι, οι συμπολίτες μας θα αρκεστούν στον φτωχό μπακαλιάρο και τα διάφορα παστά. Είναι, βέβαια, έθιμο η γενική καθαριότητα των σπιτιών για τις γιορτές του Πάσχα. Και οι δουλειές στο σπίτι αυξάνουν γιατί μεταβάλλεται το εσωτερικό του από χειμερινό σε καλοκαιρινό. Θα σηκωθούν τα χαλιά, θ’ αλλάξουν οι βαριές κουρτίνες, θα μπει κατά μέρος η σόμπα και άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Αλλά η καθαριότητα των σπιτιών του Ηρακλείου είναι πράγματι εξαιρετική. Και ο ασβέστης, η ώχρα και η λαδομπογιά δίνουν κα παίρνουν.

Τα καταστήματα γυναικείων υφασμάτων Εφραίμογλου, Αποστολάκη, Τζέρμπη κινήθηκαν αυτές τις μέρες από πελάτισσες που έχουν την ευχέρεια να αποκτήσουν ένα ανοιξιάτικο φόρεμα ή επανωφόρι. Ιδιαίτερα οι προθήκες του Εφραίμογλου προσελκύουν συνεχώς όλο το… Γυμνάσιο Θηλέων, το οποίο στα διαλείμματα παρακολουθεί τα νέα υφάσματα και γενικά την καλαίσθητη εμφάνιση της βιτρίνας.

Το ρεσιτάλ της δεσποινίδας Λέλας Μαραγκουδάκη, λόγω δυσκολιών, αναβλήθηκε για την Κυριακή του Πάσχα 9.30 μ.μ. στο «Ντορέ». Το ρεσιτάλ τελεί υπό την προστασία του κ. Νομάρχη και σεβαστό ποσοστό εκ των εισπράξεων θα διατεθεί υπέρ των συμμοριόπληκτων παιδιών!».

Φυσικά αυτές τις μέρες του Μεγαλοβδόμαδου αλλά και της αναστάσιμης εβδομάδας τα κεριά έχουν την τιμητική τους. Για το λόγο αυτό το παλιότερο κηροπλαστείο του Ηρακλείου, του Μηνά Γ. Λυράκη, προσφέρει κεριά για ενορίες αλλά και ιδιώτες, όλων των μεγεθών, σε εξαιρετικές τιμές και αρίστη ποιότητα. Επιπλέον ανταλλάσσονται και από κεριά εκκλησιών.

Ήδη η Ιερά Μητρόπολη Κρήτης συνέταξε το καθιερωμένο πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης (σημερινός Αρχιεπίσκοπος) Κρήτης, Βασίλειος.

Επίκεντρο της Ιεράς Ακολουθίας του ευχελαίου, είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, στο Πανάνειο Νοσοκομείο. Μεγάλη Παρασκευή! Η κορύφωση του Θείου δράματος σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:

8 π.μ. Η Ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και ο Μ. Εσπερινός, καθ’ ον εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ θέλει ομιλήσει ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος κ. Δημήτριος Μπουρλάκης, εν τω Ιερώ Ναώ του Αγίου Τίτου ο Θεολόγος κ. Περικλής Φωτόπουλος, εν τω Ιερώ Ναώ της Αγίας Τριάδος ο Θεολόγος κ. Ηρακλής Κριτσωτάκης, εν τω Ιερώ Ναώ του Αγ. Κων/νου ο Θεολόγος κ. Νικόλαος Παπαμιχαλάκης και εν τω Ιερώ Ναώ του Αγ. Ματθαίου ο Θεολόγος κ. Νικ. Ζευγαδάκης.

8 μ.μ. Η Ακολουθία του Επιταφίου. Περί ώραν 10ην επακολουθήσει η Λιτανεία εκ των διαφόρων Ναών κατά διαδρομήν κανονισθησομένην παρά των οικείων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων. Ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως μετά της συνήθους παρατάξεως λιτανεύσει δια των οδών Στρατηγού Πεζανού, Κατεχάκη, 1821, Πλατείας Νικηφόρου Φωκά, Λεωφόρου Καλοκαιρινού και οδού Αγ. Μηνά, οπόθεν θέλει επανέλθει εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν, αναπεμπομένης προ της εισόδου δεήσεως υπέρ των υπέρ Πίστεως και πατρίδος πεσόντων.

Αυτές τις Άγιες ημέρες έντονη ήταν και η παρουσία της Ελληνικής Μέριμνας Ηρακλείου, η οποία επιθυμούσε να έλθει αρωγός στις οικογένειες των μαχομένων στρατιωτών (την σύζυγο και τα παιδιά τους). Η Ελληνική Μέριμνα είχε αποφασίσει να διανείμει ένα μικρό χρηματικό ποσό. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της εφημερίδας «Η ΔΡΑΣΙΣ» με ημερομηνία 2α Μαΐου 1948 που ειδοποιεί τους δικαιούχους συζύγους: «Η Ελληνική Μέριμνα Ηρακλείου, επιθυμούσα να έλθει αρωγός κατά τας ερχομένας Αγίας ημέρας του Πάσχα εις τας οικογενείας των μαχομένων στρατιωτών (σύζυγοι αυτών και τέκνα), απεφάσισε να διανείμει εις ταύτας, ένα χρηματικό ποσόν.

Τούτο θα δοθεί εις εκείνας μόνον αι οποίαι προσήλθον εις το παρά το Εργατικόν Κέντρον Ηρακλείου γραφείον μας και ενεργάφησαν. Προς τούτο ειδοποιεί αυτάς όπως προσέλθωσι κατά την κάτωθι σειράν εις το ως άνω γραφείον μας και λάβωσι το βοήθημα τούτο».

Όσες λοιπόν κατοικούσαν, στους συνοικισμούς Μασταμπά, Ατσαλένιο, Άγιο Ιωάννη, Ντεκέ και Φορτέτσα, οικογένειες, θα προσέρχονταν Μεγάλη Τετάρτη. Την Μεγάλη Πέμπτη οι οικογένειες που διέμειναν στις περιοχές Ακ. Τάμπια (Ανάληψη), Χρυσοπηγή, Πόρο, Πατέλες, Κατσαμπά, Αλικαρνασσό και την Μεγάλη Παρασκευή οι οικογένειες που κατοικούσαν στο Ηράκλειο, στις περιοχές Σταδίου, Χρυσοστόμου και Αγίας Τριάδος.

Η διανομή θα γινόταν κατά τις ώρες 8-12 μ. και 2-7 μ.μ. Την ανακοίνωση υπέγραψαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Ηρακλείου, Ειρήνη Μπαντουβά και ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Σταυρουλάκης. Μια κίνηση βοήθειας και στήριξης ενόψει των ημερών αυτών που πρέπει να είναι ημέρες χαράς και αγάπης!