Δάσκαλος, Συγγραφέας, Ιστορικός μελετητής των Αρχανών Κρήτης, πολιτιστικός παράγων δεκαετιών.
Συμπληρώνονται σύντομα 40 μέρες από την αποδημία ενός εκλεκτού Αρχανιώτη δασκάλου με πλουσιότατη συγγραφική, πολιτιστική, κοινωνική δράση για τη γενέτειρά του και την Κρήτη, του ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΙΔΗ του ευπατρίδη όπως δίκαια έχει χαρακτηριστεί.
Γνωριζόμαστε από παιδιά μια κι οι γειτονιές μας (πάνω και κάτω) ήταν κοντά εκεί δίπλα στον Αρχανιώτικο χείμαρρο που διατρέχει το δροσερό οικισμό από τα αρχαία χρόνια. Γι’ αυτό βρεθήκαμε από την παιδική ηλικία στις ίδιες αλάνες της γειτονιάς μα και στα ίδια σχολειά: τα πρώτα, στην Κατοχή σε σπίτια λόγω επίταξης από τους Καταχτητές του όμορφου πετρόχτιστου σχολείου μας και μετά στο ίδιο και στα πρώτα Γυμνασιακά μας χρόνια και τέλος στα ώριμα δημιουργικά μας χρόνια με μια συνεργασία απαράμιλλη στον ίδιο σχολικό χώρο σα δάσκαλοι.
Αυτά ήταν ένας σοβαρός λόγος να συγγράψουμε μαζί το ογκώδες βιβλίο «Το πετρόχτιστο Διδακτήριο των Αρχανών, με όλες τις ιστορίες, τις μνήμες αρχεία του ενός αιώνος (τότε) ζωής του και με τη συνεργασία και μιας άλλης πολυγραφότατης συναδέλφου της αείμνηστης Ελένης Ουσταμανωλάκη-Δουνδουλάκη.
Ο εκλεκτός εκπαιδευτικός Συγγραφέας Νίκος Χριστινίδης εργασιομανής και ακούραστος από χαρακτήρα, γέμισε με δράση και ενδιαφέροντα τη ζωή του. Δημιούργησε μια σπουδαία οικογένεια με την εξαίρετη σύντροφό του κυρία Λέλα Αυγουστάκη από τη μεγάλη οικογένεια των Μαρκομιχελάκηδων (εκ μητρός) με τους πολλούς εκλεκτούς γιατρούς και την προσφορά τους στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.
Απόκτησαν δύο εξαιρετικές κόρες καθηγήτριες με ισάξιους συζύγους με προσφορά στην πορεία της δημιουργικής ζωής τους, μα και 5 εκλεκτά εγγόνια!
Πλούτος μεγάλος τα ενδιαφέροντα του Νίκου Χριστινίδη ειδικά σε συγγραφικές εργασίες, με δεκάδες αξιόλογα βιβλία ιστορίας και παράδοσης του τόπου.
Λάτρευε τους πλούσιους πνευματικούς θησαυρούς της Γενέτειράς του, τους κατέγραφε και τους μελετούσε ασταμάτητα αφήνοντας ένα μεγάλο πνευματικό θησαυρό στους επιγενόμενους μελετητές.
Ήταν γιος Δημοτικού υπαλλήλου του Δήμου Αρχανών του αείμνηστου Γεωργίου Χριστινίδη, που ήταν κι εκείνος γιος του Συμβολαιογράφου Αρχανών, παππού του Νεώτερου, Νικολάου Χριστινίδη και έτσι βρήκε την ευκαιρία στο Δήμο να μελετήσει με λεπτομέρειες τα αρχεία του ιστορικού Δήμου Αρχανών, με καταγραφές και πλούσιες ιστορικές πληροφορίες.
Στις λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις του 1897 μελετήσαμε μαζί το ιστορικό αρχείο των Αρχανών σχετικό με την επανάσταση του 1897 στις Αρχάνες όπου αναδείχτηκαν οι Αρχάνες η πρώτη ελεύθερη πόλη της Κρήτης. Το πλούσιο αυτό αρχείο αποτελείται από 7 ογκώδεις, δεμένους, χειρόγραφους τόμους που μαρτυρούν πολλές ηρωικές στιγμές της τότε εποχής και της Επανάστασης που έφερε τη Λευτεριά στην Κρήτη… (η τελευταία Κρητ. Επανάσταση).
Η μελέτη των αρχείων ήταν στα μεγάλα του ενδιαφέροντα. Ο ίδιος υπηρέτησε και την Εκκλησία των Αρχανών στην ενοριακή επιτροπή – επίτροπος 25 χρόνια. Έτσι και εκεί βρήκε την ευκαιρία να μελετήσει το πλούσιο αρχειακό υλικό της εκκλησίας και να δημοσιοποιήσει πολλά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του. Όταν τον επαινούσαν δίκαια κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι για τις θαυμαστές επιδόσεις του στη μελέτη των αρχείων, του άρεσε να αποκαλεί τον εαυτό του Αρχανιωτολόγο και δεν είχε άδικο!
Μα και στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου πρωτοστατούσε σαν πρόεδρος πολιτιστικών συλλόγων με πλούσια δράση.
Επανίδρυσε επί της εποχής του τον παλιό Μορφωτικό Σύλλογο και τον έκανε υπόδειγμα δράσης και δημιουργίας με σπουδαίες για τα χρόνια εκείνα εκδηλώσεις: εκθέσεις παλιάς φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής εκδόσεις κ.α. Συνεργάστηκε με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους όπως με το Φυσιολατρικό Εκδρομικό Σύλλογο που είχε επίσης ένα άλλο σπουδαίο Πρόεδρο τον αείμ. Γιώργο Αρναουτάκη, ισάξιό του στα πολιτιστικά. Και ακόμη πραγματοποίησε σημαντικές εκδόσεις με πρώτη (χρονικά) τα ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΧΑΝΩΝ – έκδοση 1968 που αποτελούν για την Ιστορία το πρώτο εκδοθέν Αρχανιώτικο βιβλίο με συγγραφείς: Ελένη Ουσταμανωλάκη-Δουνδουλάκη και Ειρήνη Ουσταγιαννάκη Ταχατάκη.
Ακόμη το ζητούν οι συντοπίτες και πιθανόν να αποφασίσει μια επανέκδοση ο Σύλλογος. Έσφυζε ο τόπος από πολιτιστικές εκδηλώσεις τα χρόνια εκείνα με δραστήριους προέδρους. Και τα ταξίδια με τους συλλόγους είχαν αφήσει εποχή σε όλη την Ελλάδα μα και στο εξωτερικό!
Για το Νίκο Χριστινίδη μπορεί να λέει κανείς και να γράφει ασταμάτητα…
Ιδιαίτερα εμείς οι Αρχανιώτες έχομε πολλά να θυμηθούμε από τα αμέτρητα πολιτιστικά και πνευματικά αγαθά που μας χάρισε!!
Μαζί με μια πλούσια και γεμάτη σχολική ζωή που περάσαμε κοντά στην όμορφη νεολαία του τόπου μας που πάντα θυμόμαστε και αγαπούμε!
Νιώθομε χρέος να υπενθυμίσομε αυτά τα λίγα που γράψαμε με βαθύτατη ευγνωμοσύνη στην ιερή δράση του δασκάλου-Συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΙΔΗ για τους κόπους, το μεράκι του και την προσφορά του στον όμορφο τόπο μας! Και να ευχηθούμε από βάθους καρδιάς να είναι αιώνια η ιερή του μνήμη.