Η διαμεσολάβηση είναι μία νόμιμη διαδικασία (νόμος 4512/2018, αλλά και 3898/2010), που εφαρμόζεται στη χώρα μας και παγκοσμίως στις περισσότερες ιδιωτικές διαφορές: Όσοι έχουν όσοι μία διαφορά, που μόλις ξεκινά ή βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια, μαζί με τους δικηγόρους τους και έναν διαμεσολαβητή -ειδικό στις διαπραγματεύσεις, την ψυχολογία και το δίκαιο, που βρίσκουν σε κατάλογο του Υπουργείου Δικαιοσύνης- διαπραγματεύονται μία κοινά αποδεκτή λύση στη διαφορά τους.

Πώς όμως μπορεί να με βοηθήσει η διαμεσολάβηση όταν έχω πρόβλημα με το δάνειό μου; Κατ αρχήν πρέπει να ειπωθεί ότι με τη διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει μια νέα ρύθμιση δανείου ή ακόμα και διαγραφή μέρους ενός δανείου. Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση για υποθέσεις δανείων δεν θα είναι υποχρεωτική όπως θα είναι από τον Οκτώβριο του 2018 άλλες διαφορές, αλλά θα αποφασίζουν τα μέρη αν θέλουν να προσφύγουν στη διαμεσολάβηση ή όχι.

Πώς γίνεται πρακτικά η διαδικασία.  Στην πράξη η πορεία έχει ως εξής. Ο δανειολήπτης που θέλει να κάνει ρύθμιση του δανείου του πρέπει να απευθυνθεί σε έναν δικηγόρο και έναν  διαπιστευμένο διαμεσολαβητή και να κάνει σχετικό αίτημα διαμεσολάβησης στην Τράπεζα όχι μόνος του αλλά μέσω του διαμεσολαβητή, αυτό σημαίνει ότι η διαμεσολάβηση δεν αποτελεί το συνηθισμένο τρόπο ρύθμισης ενός δανείου που γίνεται στο κατάστημα μιας Τράπεζας.

Η Τράπεζα εξετάζει το αίτημά του, μπορεί να ζητήσει έγγραφα όπως οικονομικά στοιχεία για να αξιολογήσει την υπόθεση και βεβαίως μπορεί είτε να δεχτεί είτε και να αρνηθεί τη διαμεσολάβηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι αίτημα διαμεσολάβησης μπορεί να γίνει και για όσους έχουν κάνει αίτηση στο Ειρηνοδικείο (νόμος Κατσέλη και για όσους ακόμα έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση).

Στην περίπτωση που η Τράπεζα δεχτεί το αίτημα διαμεσολάβησης ορίζεται συγκεκριμένη μέρα διαμεσολάβησης και τόπος ειδικά διαμορφωμένος για τη διεξαγωγή της διαμεσολάβησης. Συνήθως την όλη οργάνωση και το συντονισμό  αναλαμβάνει ο διαμεσολαβητής που πρέπει να είναι ένα άτομο πλήρως αμερόληπτο και ουδέτερο και για τα δύο μέρη.

Την ημέρα της διαμεσολάβησης προσέρχονται υποχρεωτικά όλα τα άτομα-δανειολήπτες  που έχουν υπογράψει τη σύμβαση δανείου με το δικηγόρο τους, εκπρόσωπος της Τράπεζας με τον δικηγόρο της και βεβαίως ο διαμεσολαβητής. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν όλη την ημέρα και γίνονται κοινές και χωριστές συναντήσεις σε διαφορετικές αίθουσες που τα μέρη συζητούν μεταξύ τους ή αποκλειστικά με τον δικηγόρο τους. Στο τέλος και εφόσον επέλθει συμφωνία των μερών γράφεται νέο κείμενο ρύθμισης του δανείου και υπογράφεται από τα μέρη και πλέον αυτό ισχύει.

Τι γίνεται τώρα στην πράξη ως αποτέλεσμα. Από το τελευταίο έτος έως σήμερα  έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται  αληθινές τραπεζικές διαμεσολαβήσεις ιδιαίτερα επιτυχείς για τους δανειολήπτες και  έχουν οδηγήσει σε συμφέρουσες ρυθμίσεις για όλες τις μορφές δανείων και όλων των οικονομικών μεγεθών ακόμα και πολύ υψηλών ποσών και έχουν οδηγήσει   ακόμα και σε διαγραφές μέρους των οφειλόμενων ποσών.

Από τις υποθέσεις τραπεζικών διαμεσολαβήσεων που έχει χειριστεί  ως δικηγόρος των δανειοληπτών το γραφείο της Άννα Κορσάνου προκύπτει το συμπέρασμα ότι η διαμεσολάβηση  λειτούργησε θετικά και επιτυχώς  για περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν μπορούσαν να βρουν άκρη με το δάνειό τους!

Προσοχή! Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί  ότι η διαμεσολάβηση είναι ένας εύκολος τρόπος αντιμετώπισης του δανείου. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν το διασφαλίζει κανείς,  είναι μια διαδικασία σοβαρή και  δύσκολη, χρειάζεται  έμπειρους δικηγόρους  και διαμεσολαβητές και βεβαίως διαπραγματευτική διάθεση αλλά και ένα προφίλ συνετού δανειολήπτη με δυνατότητα να είναι συνεπής σε ό,τι συμφωνηθεί.

Μπορούμε λοιπόν με σιγουριά να πούμε ότι ανοίγει ένας  νέος τρόπος ρύθμισης δανείων εντελώς διαφορετικός από αυτούς που έως τώρα γνωρίζαμε στην ελληνική έννομη τάξη.

 

*Η Άννα Κορσάνου  είναι διαπιστευμένη μεσολαβήτρια – δικηγόρος

www.korsanou.gr