Για τους γνωρίζοντες τα στοιχειώδη θεωρητικά περί των ιών, ήταν εν πολλοίς κάτι το αναμενόμενο. Για τους υπόλοιπους, ευκαιρία για να δικαιολογήσουν αστοχίες και παραλείψεις, ή ξεχωριστή περίπτωση και αφορμή ικανοποιητικής και πομπώδους αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι στις μεταλλάξεις των ιών, παίρνοντας αφορμή την πρόσφατη μετάλλαξη του κορονοϊού, ειδικά του στελέχους δέλτα που όπως δείχνουν τα πράγματα δρομολογεί καινούργιες εξελίξεις όχι μόνο στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, αλλά και σε επίπεδο της αντιμετώπισης της όλης κατάστασης από το κυβερνητικό επιτελείο.

Όμως για τους πολίτες, διαφαίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω παράταση των προληπτικών επιδημιολογικών μέτρων με ότι συνεπάγεται αυτό για την καθημερινότητα και κυρίως για την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. Τα έως τώρα εφαρμοζόμενα εμβόλια, όπως είναι γνωστό από την επιστήμη της Ιολογίας, μπορεί να έχουν εφαρμογή για ένα συγκεκριμένο στέλεχος ενός ιού, αλλά όχι και για τις μεταλλάξεις του, χωρίς επίσης να βάζουν κάποιο τέλος σε αυτές.

Τι μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ιός της γρίππης εδώ και έναν αιώνα περίπου, αφού σκότωσε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στέλνοντας τους περισσότερους να συναντήσουν πρόωρα τον δημιουργό τους, εκείνη που αποκαλέστηκε ισπανική γρίππη, βρίσκεται και σήμερα στο προσκήνιο με το ένα ή το άλλο προσωπείο; Ακόμα και τώρα μεγάλες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται κάθε φθινόπωρο για τις καινούργιες μεταλλάξεις του, που τις ακούσαμε και τις μάθαμε με διάφορα ονόματα, τη μια φορά ως γρίππη των χοίρων, την άλλη των πτηνών, των ανθρώπων, και ούτω καθεξής.Οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη σειρά τους βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα για την ετήσια παραγωγή των ανάλογων εμβολίων, αφού ως γνωστόν δεν υπάρχει ικανοποιητικό και αποτελεσματικό φάρμακο εναντίον των ιών.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, υπήρχε η αγωνία πότε θα γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους για διάφορους λόγους στους οποίους φυσικά περιλαμβάνεται και το οικονομικό όφελος. Η έλευση των εμβολίων και η εφαρμογή τους εις την καθ’ ημέρα πράξη, έδωσε καινούργιες ελπίδες στην ανθρωπότητα, αλλά δυστυχώς όχι οριστικές και αμετάκλητες.

Πέρα από τις προσωπικές απόψεις του καθενός όσον αφορά τον εμβολιασμό, είτε δηλαδή προέβη σε αυτόν είτε ακόμα τον αρνείται, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο ιός με κάποια μορφή είναι ακόμα εδώ, δίπλα μας, στην ίδια πόλη, την ίδια χώρα, σε πλησιέστερη περιοχή από την οποία κάποια στιγμή θα αποφασίσει να μας επισκεφτεί με τους γνωστούς τρόπους διασποράς. Όλους αυτούς τους μήνες που περάσαμε παρέα με την πανδημία, ακούσαμε διάφορα ανόητα και αχαρακτήριστα περί ύπαρξης ή μη εμβολίων από αρνητές του εμβολιασμού, περί ορισμένων περίεργων παρενεργειών και τόσα άλλα ευτράπελα που φρόντισε να μας χαρίσει απλόχερα η δημοσιότητα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα χρειασθεί και τρίτη δόση για τους έως τώρα εμβολιασμένους με δύο δόσεις, αφού όπως γίνεται και από την πείρα μας στην αντιμετώπιση των δύσκολων ιώσεων, τουλάχιστον έως τώρα, τα αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό είναι ικανά να προστατεύουν για μικρό συνήθως χρονικό διάστημα, λόγω ακριβώς των μεταλλάξεων του ιού.

Η μέχρι τώρα κατάσταση στη χώρα μας, όπως αυτή απεικονίζεται στατιστικά, δείχνει πως είναι αδύνατον με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού να φτάσουμε σύντομα το επιθυμητό επίπεδο του 70-80% του πληθυσμού, που είναι απαραίτητο για κάποιας ικανοποιητικής μορφής προστασία. Επόμενα μεγάλα ερωτήματα που θα απασχολήσουν κυβερνώντες και πολίτες, είναι τι μέλει γενέσθαι με τον ερχομό περισσότερων επισκεπτών στις πόλεις και τα νησιά μας τους υπόλοιπους μήνες των διακοπών, πόσο θα εξαπλωθεί η δέλτα μετάλλαξη στην κοινωνία και πόσοι θα εμβολιασθούν και άρα θα θωρακιστούν το επόμενο διάστημα.

Κι’ αυτό γιατί σύντομα θα αρχίσουμε να συζητάμε όχι μόνο για τρίτη δόση, αλλά για καινούργια εμβόλια εναντίον του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. Επί του παρόντος, το μόνο εξασφαλισμένο είναι ότι θα δούμε σύντομα καινούργιες οδηγίες, άλλα προληπτικά υγειονομικά μέτρα, νέους τρόπους ιχνηλάτησης και καινούργια μοντέλα αντιμετώπισης του ιού, χωρίς φυσικά να είμαστε ικανοί να προβλέψουμε πόσο όλα αυτά θα επηρεάσουν τις παραμέτρους που αφορούν αποκλειστικά την πανδημία, αλλά και την παραπαίουσα οικονομία μας, ταυτόχρονα.

* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι χειρουργός και διευθυντής του χειρουργικού τομέα στο ΠΑΓΝΗ