Παλιά ήταν τα laptop (φορητοί υπολογιστές). Σιγά σιγά πλημμύρισαν την οικουμένη. Θησαύρισαν όσοι ασχολήθηκαν με την παραγωγή και την εμπορία τους. Ύστερα ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα. Θησαύρισαν πάλι όσοι ασχολήθηκαν με την παραγωγή και την εμπορία τους. Τώρα, όπως φαίνεται, είναι η σειρά των ντρόουνς. Και κατά τα φαινόμενα θα θησαυρίσουν όσοι θα ασχοληθούν με την παραγωγή και την εμπορία αυτών.
Drone στα αγγλικά σημαίνει κηφήνας. Έτσι ονομάστηκαν τετράπτερα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα, που αρχικώς χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για φωτογράφηση από ψηλά. Στα ελληνικά τα λέμε τετρακόπτερα, κατά το ελικόπτερα.
Μπορεί όμως να είναι και τρικόπτερα, πεντακόπτερα, εξακόπτερα… Στο μέγεθος μπορεί να είναι τόσο μικρά, ώστε να χωρούν επάνω σε μια ανοιγμένη παλάμη, μέχρι και μεγάλα και υψηλής τεχνολογίας, που να μπορούν να σηκώσουν σημαντικά βάρη. Μπορούν να πετούν καθέτως, όπως και τα ελικόπτερα, αλλά και οριζοντίως: εμπρός, πίσω, πλαγίως. Ντρόουνς ονομάζονται και τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται ιδίως για κατασκοπία.
Τα ντρόουνς είναι ευκολία αλλά και απειλή. Εκτός από φωτογράφηση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεταφορά φαρμάκων επειγόντως, για μεταφορά ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση, για γυρίσματα ταινιών, για ψεκασμούς σε αγροτικές καλλιέργειες, να κάνουν ντιλίβερι… Μεγάλα ντρόουνς έχουν εντοπίσει και έχουν σώσει ανθρώπους χαμένους σε βουνά και ερημιές.
Χρειάζεται προσοχή να μη γίνουν όπλα στα χέρια κακοποιών και τρομοκρατών. Μέχρι τώρα με ντρόουνς κακοποιοί έχουν ρίξει ναρκωτικά σε φυλακισμένους, τους έχουν ρίξει εργαλεία για να δραπετεύσουν. Κάποιος στην Αμερική που είδε ένα ντρόουν να πετά επίμονα επάνω από το σπίτι του, το πυροβόλησε και το κατέρριψε.
Σε πολλά κράτη σαφής νομοθεσία για την πτήση τους δεν υπάρχει, μολονότι ο αριθμός αυτών που ασχολούνται με τα ντρόουνς σαν χόμπι συνεχώς αυξάνει. Στην Αμερική άδεια για την πτήση τους δίνει το FAA (Federal Aviation Administration). Η πτήση πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται κάτω από 400 πόδια και πέντε μίλια μακριά από αεροδρόμια (μπορεί να τα ρουφήξει κινητήρας και το αεροπλάνο να πέσει). Οι χειριστές όμως των ντρόουνς συνήθως αγνοούν τις απαγορεύσεις. Σχολή για πιλότους τετρακοπτέρων υπάρχει και στην Κρήτη.
Τα ντρόουνς χρησιμοποιούνται και ως ιπτάμενα όπλα. Οι αμερικανοί στρατιώτες τα χρησιμοποίησαν για να εντοπίσουν θέσεις αρχηγών του ISIS στις ερημιές του Αφγανιστάν. Αλλά και οι Ισλαμιστές τα χρησιμοποίησαν εναντίον των Αμερικανών. Πρόβλημα είναι να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν ντρόουνς που καθοδηγούνται από κακόβουλους ανθρώπους. Τα μικρά ντρόουνς είναι συνήθως πλαστικά, πετούν χαμηλά και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ηλεκτρονικώς. Υπάρχουν ντρόουνς που περιπολούν και αμολούν δίχτυ που τσακώνει το εχθρικό ντρόουν. Υπάρχουν και ντρόουνς που τα κρατάς δεμένα με ειδικό σκοινί (σαν το λουρί των σκύλων). Μειονέκτημά τους είναι η μικρή ζωή της μπαταρίας τους.
Καιρός είναι τώρα να ασχοληθεί και στην Ελλάδα κάποιος με την μαζική παραγωγή και την εμπορία καλής ποιότητας ντρόουνς, για να πλουτίσει. Μην αφήσομε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Ένα εργοστάσιο τετρακοπτέρων στην Ελλάδα! Τώρα που άρχισαν να κατακλύζουν την οικουμένη! Προσοχή λοιπόν, έρχεται στην κοινωνία μας η τρίτη φάση: Α φορητοί υπολογιστές—➞ Β κινητά τηλέφωνα ➞ drones.