“Μόνο όταν μοιραζόμαστε τα πράγματα με τους άλλους ζούμε αληθινά”
(Ηράκλειτος)

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τον πλανήτη μας. Καύσωνες και πυρκαγιές στην Αυστραλία. Χιονοθύελλες, κατάψυξη και νεκροί στην Αμερική. Πλημμύρες, κατολισθήσεις και νεκροί στην Ευρώπη. Σκόνη και άμμος από τη Σαχάρα της Αφρικής στη χώρα μας, προπαντός στην Κρήτη.

Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην Κρήτη μας, ιδιαίτερα στον νομό Χανίων. Πνιγμένοι άνθρωποι στον Γεροπόταμο Μεσσαράς και τους χειμάρρους των Χανίων. Υποχωρήσεις βράχων, καταρρεύσεις γεφυρών και κατοικιών. Κατολισθήσεις και αποκλεισμοί δρόμων. Διακοπές ρεύματος, νερού και κλειστά σχολεία. Ανυπολόγιστες καταστροφές στη γεωργία και κτηνοτροφία. “Αλλάξανοι οι καιροί”.

Η θερμοκρασία του πλανήτη μας συνεχώς ανεβαίνει. Με την υπερθέμανση ανεβαίνει και η στάθμη των ωκεανών. Καταστρέφει ακτογραμμές όπως συμβαίνει στην πατρίδα μας. Η φύση μάς εκδικείται. Ο Θεός μας τιμωρεί, λένε απερίσκεπτα πολλοί. Ο Θεός όμως δεν είναι “μπαμπούλας”. Είναι στοργικός πατέρας όλων μας. Γι’ αυτό πρέπει να ζούμε ειρηνικά και αδελφικά.

Μέσα στο μέγα μυστήριο της δημιουργίας του “σύμπαντος του κόσμου” είναι και το μυστήριο της δημιουργίας του ανθρώπου. Ο Θεός τον έκανε “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση δική Του”. Αυτή η ξεχωριστή αγάπη κάνει μοναδική αξία τον κάθε άνθρωπο, που εκ φύσεως έχει προορισμό: Να είναι ενωμένος με τους ανθρώπους και τον Θεό. Να φροντίζει και να διατηρεί τη δημιουργία.

“Λίαν καλή” όπως βγήκε από τα χέρια του Δημιουργού. Αυτός ο προορισμός χρειάζεται κόπους και μόχθους. Χρειάζεται εργασία σωματική και πνευματική. Χωρίς όμως διακονία και αγάπη στους άλλους και φροντίδα για την δημιουργία, η εργασία γίνεται πλεονεξία.

Αυτό το πάθος κατά τον Γρηγόριο Νύσση είναι πολυκέφαλο θηρίο με πολλά στόματα που ποτέ δεν γεμίζουν το αχόρταγο στομάχι. Χωρίς διακονία και αγάπη η εργασία παύει να είναι προσευχή, ευλογία και χαρά. Γίνεται εμπορική και ανελεύθερη και ο άνθρωπος ακοινώνητος και δυστυχής. Αλλοιώνει και αλλοτριώνει την “Λίαν Καλήν” φύση και πληρώνει πολύ ακριβά με τις δραματικές κλιματολογικές αλλαγές.

Η κακή χρήση της επιστήμης και τεχνολογίας από τον πλεονέκτη άνθρωπο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον του ανθρώπινου γένους. Ο πλεονέκτης έχει πάντα κλειστά τα παράθυρα της ψυχής του και δεν μπορεί να μπει το φως της ελευθερίας, ευθύνης και αγάπης. Ακολουθεί τον δρόμο του θανάτου και όχι της ανάστασης, γι’ αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο, προπαντός όταν κατέχει καίριες κρατικές θέσεις.

Οι Ευρωπαίοι δεν έπρεπε να βαδίζουν τον δρόμο του θανάτου γιατί άλλα διδάσκει η ιστορία τους. Πηγές της ευρωπαϊκής ιστορίας είναι: η αρχαία Ελλάδα, η αρχαία Ρώμη και ο Χριστιανισμός. Αυτή η ιστορία είναι το θεμέλιο της ιστορίας του κόσμου. Η ανεκτικότητα, η κατανόηση, η επιείκεια και το έλεος είναι τα βασικά γνωρίσματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και βασικές αρχές του Χριστιανισμού.

Ήταν μεγάλος λάθος ο παραμερισμός του Χριστιανισμού από τον καταστατικό χάρτη της ενωμένης Ευρώπης. “Ο Χριστιανισμός είναι το ύστατο θεμέλιο της ελευθερίας, συνείδησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Είναι το προπύργιο του δυτικού πολιτισμού. Εξακολουθούμε να τρεφόμαστε απ’ αυτή την πηγή. Όλα τα υπόλοιπα είναι μεταμοντέρνες φλυαρίες”. Αυτά γράφει ο Γερμανός αριστερός φιλόσοφος Χάμπερμας.

Οι βασικές αρχές του Χριστιανισμού είναι προϋποθέσεις συνύπαρξης λαών και παραδόσεων. Η Ευρώπη παραβίασε αυτές τις αρχές με τις σταυροφορίες, τους δύο παγκοσμίους πολέμους, τους εμφυλίους και την αποικιοκρατία. Οι δήθεν πολιτισμένοι λαοί του πλανήτη μας, προπαντός οι ευρωπαϊκοί, δεν έχουν μόνο τη γήρανση του σώματος και το δημογραφικό αλλά και τη γήρανση της ψυχής.

Η ψυχική γήρανση είναι επώδυνη γιατί εμποδίζει τη συνάντηση με τους ανθρώπους και τον Θεό. Γιατί απεμπολεί τη φροντίδα να διατηρείται η φύση “Λίαν Καλή” όπως την παρέδωσε ο Δημιουργός. Έτσι γίνεται ο άνθρωπος υπεύθυνος για τους ανεμοστρόβιλους και κατακλυσμούς και τους θανάτους των δραματικών κλιματολογικών αλλαγών.

Τον κίνδυνο εξαφάνισης του πλανήτη μας επισήμανε και ο κορυφαίος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ: “Εάν ο άνθρωπος, εντός των προσεχών 1600 ετών δεν κατοικήσει με αποικίες στο διάστημα, θα σβήσει”.

Το κέντρο της ύπαρξης του ανθρώπου  είναι η ψυχή. Η ψυχή όμως, όπως λέει ο διάσημος αστροφυσικός Μηνάς Καφάτος, “είναι πέραν από τον χώρο και τον χρόνο. Είναι άφθαρτη και αθάνατη. Αν οι ψυχές των ανθρώπων δεν είχαν την αθανασία, το σύμπαν θα ήταν ψυχρό και χωρίς νόημα. Αν αυτό ήταν το Σύμπαν δεν θα είχε νόημα και η ζωή μας πάνω στη Γη”.

Οι αλλοιωμένες και τραυματισμένες ψυχές συνεχώς παραβιάζουν τους νόμους της φύσης και φέρνουν καταστροφές. Η Εκκλησία πρέπει να παρεμβαίνει και να προλαβαίνει την αλλοτρίωση και νέκρωση των ανθρώπινων ψυχών. Ο Θεός σαρκώθηκε παρεμβαίνοντας, δίδοντας τη δυνατότητα και στον άνθρωπο να παρεμβαίνει με την αγιότητά του.

Ο άνθρωπος, όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, είναι ελεύθερος γι’ αυτό και υπεύθυνος για όσα κάνει αλλά και για όσα παραλείπει να κάνει. Ο δε Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Αμερικανός πρόεδρος είπε: “το έθνος που καταστρέφει την ψυχή του καταστρέφει τον εαυτό του”. Εμείς οι Έλληνες ας προσευχηθούμε με την προσευχή του Θ. Κολοκοτρώνη: “Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες για να εμψυχωθούν”.