Πολλές δεκαετίες, στην χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες στον κόσμο, οι κάτοικοι έχουμε γίνει μάρτυρες φοβερών  φυσικών καταστροφών (φωτιές, πλημμύρες κλπ).

Παρατηρούμε όμως ότι η πολιτεία παρατηρεί αμήχανη όλο αυτόν τον Αρμαγεδώνα, χωρίς να μπορεί να δράσει αποτελεσματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των άλλων μαχομένων ανδρών και γυναικών της Πολιτικής Προστασίας.

Όταν, πλέον, η θεομηνία, έχει μεταβάλει σε “κρανίου τόπο” το περιβάλλον και έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινες ζωές, αναλίσκονται οι κρατούντες, από τηλεοράσεως, σε μοίρασμα αποζημιώσεων στούς πληγέντες και υποσχέσεων, χωρίς αντίκρισμα, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό το κακό δεν θα επαναληφθεί. Αλλά δυστυχώς επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται.

Ομως είναι άραγε γεγονός ότι ο άνθρωπος αδυνατεί, πράγματι, να αντιμετωπίσει  προληπτικά τα ακραία αυτά καταστροφικά φαινόμενα;

Οι νέες τεχνολογίες απαντούν αρνητικά. Μπορεί…

Το γνωρίζουν άραγε οι υπεύθυνοι ή ζουν στο παρελθόν;

Είναι γεγονός ότι μια αχανής αλλά και μια μικρή χώρα, σαν την πατρίδα μας, χρειάζεται να έχει, για λόγους ασφαλείας, έλεγχο και εποπτεία από πιθανή παραβίαση των συνόρων της, από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαϊές, πλημμύρες κλπ, το κτηματολόγιο κλπ κλπ.

– Λύση σε αυτό το πρόβλημα δίδουν τα “Δορυφορικά Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα”, που αποτελούνται από  δορυφόρους νέας γενιάς συνεργαζόμενους με επίγειους σταθμούς επεξεργασίας και αρχειοθέτησης των λαμβανομένων φωτογραφιών της γήινης επιφάνειας, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Γιατί δεν αξιοπούνται κατάλληλα;

Χρήσιμες γεωγραφικές πληροφορίες με υψηλή ευκρίνεια και  διαστημική ταχύτητα παρέχονται από τα συστήματα αυτά.

Οι εμπορικού χαρακτήρα δορυφόροι αυτοί πετούν σε μέσο ύψος 680 χιλιομέτρων από τη γήινη επιφάνεια και μεταδίδουν έγχρωμες φωτογραφίες με λεπτομέρεια μεγαλύτερη από ένα μέτρο και μεγαλύτερη από τέσσερα μέτρα σε πολυφασματικές εικόνες.

Πριν αρκετές  δεκαετίες, στην Αθήνα ιδρύθηκε πολυεθνική εταιρεία, στης οποίας στόχος είναι η εμπορία στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά, γεωγραφικών πληροφοριών υψηλής ευκρίνειας.

Η εταιρεία αυτή έχει υπογράψει σύμβαση με αμερικανική εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται δορυφόρους νέας γενιάς ιδιοκτησίας της.

Η εταιρεία που έχει έδρα την Αθήνα έχει αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα συλλογής, επεξεργασίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των δορυφορικών γεωγραφικών πληροφοριών της Αμερικανικής εταιρείας για 50 περίπου χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η επιλογή της Αθήνας, για την κατασκευή ενός επίγειου σταθμού για τους αμερικανικούς δορυφόρους, ο οποίος θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τις εικόνες δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών, έγινε λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης.

Αρκετοί παρόμοιοι επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί και καλύπτουν ολόκληρο τον κόσμο.

Για την υλοποίηση αυτής της επιχειρηματικής δράσης απαιτείται:

α) Η εγκατάσταση και η λειτουργία του δορυφορικού σταθμού εδάφους που θα συλλέγει τις γεωγραφικές πληροφορίες σχετικά με τη γήινη επιφάνεια.

β) Η εγκατάσταση και η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου Η/Υ που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα και τις πληροφορίες, που θα αποτελεί ουσιαστικά Τράπεζα Γεωγραφικών Πληροφοριών, και

γ) Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών

Η επένδυση όσον αφορά στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας με έδρα την Αθήνα έφθασε πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια, η επιτυχία δε του συγκεκριμένου προγράμματος θεωρείται δεδομένη.

Τομείς στους οποίους υπάρχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής των δορυφορικών γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων είναι ενδεικτικά;

1-Εποπτεία των συνόρων μας από κάθε είδους εισβολή η παραβίαση!

-2 Το Κτηματολόγιο

-3Διαχείριση του περιβάλλοντος

-4 Γεωργία, δάση (πυρκαγιές,πλημμύρες, αναδασωτέες εκτάσεις)!

-5 Πολιτικός σχεδιασμός εκτάκτων αναγκών

-6Τουρισμός!

-7 Δίκτυα Μεταφορών

-8 Φυσικές καταστροφές και αποτίμηση ζημιών!

Η δημιουργία ενός ανεκτίμητης αξίας αρχείου εικόνων της επιφάνειας της γης με γεωγραφικές πληροφορίες είναι κάτι το πολύ χρήσιμο για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες.

– 9 Τηλεπικοινωνίες κλ

Η δημιουργία ενός ανεκτίμητης αξίας αρχείου εικόνων της επιφάνειας της γης με γεωγραφικές πληροφορίες είναι κάτι το πολύ χρήσιμο για τις κυβερνήσεις.

Το ερώτημα είναι. Τα χρήματα δόθηκαν για αυτη την επένδυση. Λειτουργεί  το σύστημα η έχει εγκαταλειφθεί; Και αν λειτουργεί γιατί δεν αξιοποιείται ώστε να είμαστε με την πρόληψη προμήθεις και όχι επιμήθεις.

Το μέλλον λοιπόν το φέρνουν πιο κοντά μας τα Δορυφορικά Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, που πρωταγωνιστούν στην επανάσταση των νέων τεχνολογιών αλλά εμείς προτιμούμε  τον… “αραμπά”! Θα τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα ή σαν νέοι νέρωνες θα παρατηρούμε άβουλοι και αποσβολωμένοι την “Ρώμη” καιομένη;

* Ο Δημήτρης Κ. Σαρρής είναι π. ΓΓΑ,Υφυπ/ργός- νομάρχης Ηρακλειου)