Κύριε Διευθυντά,

Πριν καιρό, γράψατε για το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου να μετατρέψει τον κόλπο του Δερματά σε παραλία, με δημοπράτηση του έργου προσάμμωσης με συνολικό κόστος 2 εκ. ευρώ. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πιο θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τον κόλπο και το ιστορικό μνημείο της πύλης Δερματά, για τα οποία ο Δήμος έχει επιδείξει παντελή αδιαφορία παρά τις επανειλημμένες αναφορές πολιτών και κατοίκων της περιοχής.

Διάσπαρτα σκουπίδια και εστίες μόλυνσης. Γενική εικόνα
Διάσπαρτα σκουπίδια και εστίες μόλυνσης. Γενική εικόνα

Οι παρακάτω σημερινές φωτογραφίες στις Εικόνες 1 και 2 είναι ενδεικτικές για την καθημερινή κατάσταση στο ιστορικό μνημείο της πύλης του Δερματά. Η συσσώρευση σκουπιδιών μπορούσε εύκολα να μην υπάρχει εάν κάθε δύο εβδομάδες περνούσε ένα δημοτικό συνεργείο καθαρισμού.

Η δημοτική αδιαφορία στην πύλη του Δερματά
Διάσπαρτα σκουπίδια και εστίες μόλυνσης. Δωματιάκι χωρίς πόρτα.

Τα διαβρωμένα μεταλλικά και ξύλινα κιγκλιδώματα θα μπορούσαν να συντηρούνται. Το σοβαρό πρόβλημα όμως που χρειάζεται επειγόντως την επιμέλεια και δράση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου αφορά στα αποχετευτικά προβλήματα που εμφανίζονται στην πύλη Δερματά κι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πέρα από την προκλητική ασέβεια στην ιστορία του μνημείου και την προσβολή της αισθητικής της πόλης.

Ως δημότες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλες τις τεχνικές πτυχές, αλλά είναι εμφανή τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αποχέτευσης της πύλης Δερματά και στον τρόπο σύνδεσής της με το αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων, αλλά και το παρακείμενο αντλιοστάσιο του συστήματος βιολογικού καθαρισμού. Συγκεκριμένα, το φρεάτιο της αποχέτευσης (α) δεν λειτουργεί αποχετευτικά, αλλά αποτελεί σημείο συσσώρευσης ακάθαρτου υγρού (Εικόνα 1) και (β) έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο διαρροής ακάθαρτων λυμάτων από δυσλειτουργία του αντλιοστασίου του βιολογικού, όπως συνέβη τον Μάρτιο 2017 (Εικόνα 3).

Η δημοτική αδιαφορία στην πύλη του Δερματά
Διαρροή λυμάτων στην Πύλη Δερματά τον Μάρτιο 2017 από δυσλειτουργία του αποχετευτικού συστήματος και του παρακείμενου αντλιοστασίου του συστήματος βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Όλα αυτά είναι γνωστά στον Δήμο και τις υπηρεσίες του (ΔΕΥΑΗ), αλλά φαίνεται ότι δεν συγκινείται κανείς να δώσει λύση ούτε στα απλούστερα και μικρότερου κόστους θέματα. Στις 29 Δεκεμβρίου 2017, με ερέθισμα το νέο σκάσιμο του δρόμου με αναβλύζον υγρό λυμάτων έξω από το Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείο, προφανώς από υπερπίεση στο αντλιοστάσιο του βιολογικού, έστειλα ηλεκτρονικές επιστολές για το συναφές αποχετευτικό πρόβλημα της πύλης Δερματά στον Δήμαρχο Ηρακλείου (Γραφείο Δημάρχου) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Σύμφωνα με τηλεφωνική ενημέρωση από εκπρόσωπο της ΔΕΥΑΗ στις 29/12/2017, το φρεάτιο της πύλης Δερματά δεν αποχετεύει γιατί κανονικά είχε μια βυθισμένη αντλία (βάτραχο) που είτε έχει καταστραφεί ή κλαπεί. Μου αναφέρθηκε ότι η πύλη Δερματά αφορά την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ότι αυτή είχε αγοράσει στο παρελθόν τον «βάτραχο».  Έχουμε λοιπόν μια απαράδεκτη κατάσταση που χρονίζει ενώ μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα με την προμήθεια και εγκατάσταση μιας νέας αντλίας «βατράχου» στο φρεάτιο στης πύλης Δερματά, με ασήμαντο κόστος συγκριτικά με τα 2 εκ. ευρώ του μεγαλεπήβολου σχεδίου της παραλίας.

Γενικότερα, ένα ερωτηματικό για τη δημοτική αρχή και τους τεχνικά αρμόδιους είναι τι νόημα έχει ο πολυδάπανος σχεδιασμός παραλίας με δεδομένο τον υπάρχοντα σχεδιασμό του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής (απορροή στον κόλπο Δερματά;) και τα συχνά προβλήματα του παρακείμενου αντλιοστασίου του βιολογικού.

Η επιστολή μου αυτή ελπίζω να συμβάλει σε προβληματισμό για το γενικότερο σχεδιασμό της πόλης στην περιοχή. Αλλά πρώτα απ’ όλα παρακαλώ τον Δήμο Ηρακλείου να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα του φρεατίου αποχέτευσης και τον καθαρισμό της πύλης Δερματά, ώστε να εξαλειφθεί η σημερινή αισχρή κατάσταση που αποτελεί ντροπή για όλους μας.

 

Με εκτίμηση

Αλέξανδρος Γεωργακίλας