Με τον τίτλο «η γραφειοκρατία στο μικροσκόπιο» είχε ανακοινωθεί στα ΜΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2020 η θεσμοθέτηση από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης η ίδρυση μίας νέας υπηρεσίας, το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας.
Από τότε έχουν περάσει πέντε μήνες χωρίς να έχει ακουστεί, ούτε ανακοινωθεί κάτι σημαντικό με την πορεία, το έργο και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία αυτού του περιβόητου Παρατηρητηρίου. Ίσως η καινοτόμα αυτή σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση να έχει πέσει θύμα του δεύτερου κύματος κορονοιού που επισκίασε για μία ακόμη φορά τη ζωή των πολιτών και έχει απενεργοποιήσει απελπιστικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Το πιθανότερο είναι ότι ο κορονοϊός απορρόφησε και τα ενδιαφέροντα της κοινωνίας, γι’ αυτό και ο «ιός» της γραφειοκρατίας όπως και η ανάπτυξη, βρίσκεται σε ύφεση. Οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους από την κόπωση των απανωτών περιοριστικών μέτρων, τα συνεχόμενα lockdown, την οικονομική ασφυξία και την αβεβαιότητα για το μέλλον και την επιβίωσή των.
Η «παρέλαση» υπουργών και άλλων πολιτικών, επιστημονικών και διαφόρων υπηρεσιακών στελεχών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ανακοίνωση σεναρίων για το τί θα κλείσει, τί θα ανοίξει, πώς θα περάσουμε το Πάσχα, πόσο απειλητικό θα είναι το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν βοηθούν την κοινωνία. Αντίθετα δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών, που εξαντλούνται ανάμεσα στις επιστημονικές θεωρίες, στους ευσεβείς κυβερνητικούς πόθους και στους λαϊκισμούς της αντιπολίτευσης.
Όμως όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, σε διάφορους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, η ελληνική γραφειοκρατία είναι ακόμη εδώ, δυνατή και δεν την επηρεάζει κανένας κορονοϊός, εξακολουθώντας να λειτουργεί σε βάρος των πολιτών και λοιπών αυτοδιοικητικών υπηρεσιών.
Άστραψε και βρόντηξε για τους γραφειοκράτες του υπουργείου εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης και διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα ανεχθεί άλλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί τροπολογία για την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ανάλογο με τον χρόνο κατάθεσης αίτησης και καταβολής έναντι αυτής ποσού στο ύψος της εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους.
Η ελληνική γραφειοκρατία είναι παντού και συνεχίζει απτόητη το βασανιστικό καταστροφικό έργο στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία των πολιτών, οι καθυστερήσεις, ο χαμένος αντιπαραγωγικός χρόνος, το αντιαναπτυξιακό επενδυτικό αντικίνητρο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γραφειοκρατία όχι απλά σπάει τα νεύρα των ανθρώπων, αλλά δυστυχώς, είναι αλήθεια, σκοτώνει τους ανθρώπους. Είναι οι περιπτώσεις που η γραφειοκρατία συνοδευόμενη από την αδιαφορία, την ολιγωρία και τον εφησυχασμό όλων των αρμόδιων εμπλεκομένων υπηρεσιών και ιδιοκτητών ετοιμόρροπων διατηρητέων κτιρίων, θέτει τη ζωή και την πολιτική προστασία σε δεύτερη μοίρα.
Αναφερόμαστε στο ατυχές περιστατικό των δύο νεαρών παιδιών που καταπλακώθηκαν στον δρόμο από ετοιμόρροπο διατηρητέο κτίριο στον φονικό σεισμό της Σάμου.
Ο νόμος για την προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου είναι πολύ σημαντικός, αλλά εξ ίσου σημαντικότατος θεωρείται ο νόμος για την Πολιτική Προστασία και την ζωή των δύο μικρών παιδιών που χάθηκαν άδικα.
Στο κέντρο του Ηρακλείου, στην καρδιά της πόλης, σε ένα διατηρητέο κτίσμα τον περασμένο Νοέμβριο χαρακτηρισμένο ετοιμόρροπο κατάρρευσε τμήμα του και από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.
Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι αυτό το διατηρητέο έχει χάσει πλέον την αρχαιολογική – πολιτιστική του αξία κάτω από την πασιφανή ετοιμόρροπη κατάστασή του.
Τέσσερις μήνες έχουν περάσει και η αρχαιολογική γραφειοκρατία ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Ο Δήμος, η ΕΛΑΣ, η Δημοτική Αστυνομία και οι πολίτες όμηροι ενός ατελείωτου γραφειοκρατικού κυκεώνα, καθημερινά παλεύουν απεγνωσμένα να διασφαλίσουν την πολιτική προστασία και την κυκλοφοριακή – συγκοινωνιακή εύρυθμη λειτουργία στην πόλη του Ηρακλείου.
Στο Ηράκλειο διατηρητέα ετοιμόρροπα κτίρια υπάρχουν πολλά και είναι βέβαιο ότι με αυτή τη λογική κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν. Με την ίδια λογική, είναι βέβαιο ότι τελικά σε αυτό τον τόπο θα παραμείνει «διατηρητέα» μόνο η ελληνική αρχαιολογική γραφειοκρατία…