Όταν οι απόγονοι του Νώε, που μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα, έφτασαν στη γη Σενναάρ (= στη Μεσοποταμία) άρχισαν να οικοδομούν μια πόλη και έναν πύργο που να φτάνει η κορυφή του στον ουρανό, έτσι ώστε να αποκτήσουν όνομα.

Και τότε ο Θεός είδε την πόλη και τον πύργο και είπε: «αν μιλούν όλοι την ίδια γλώσσα, θα μπορέσουν να καταφέρουν τα πάντα· ας  τους κάνω λοιπόν να μην καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο». Και έτσι έπαυσαν να οικοδομούν την πόλη και τον πύργο που ονομάστηκε «Σύγχυσις», επειδή εκεί ο Θεός προκάλεσε σύγχυση στη γλώσσα τους και από εκεί τους διέσπειρε σε ολόκληρη τη γη.

Η αφήγηση  του 11ου κεφαλαίου της Γένεσης για τους απογόνους του Νώε και τον «πύργο της Βαβέλ» είναι αυτές τις μέρες εξαιρετικά επίκαιρη στη χώρα μας. Αναφέρομαι προφανώς στην υπόθεση του δανεισμού των γαλλικών φρεγατών, που τον Αύγουστο θα έπλεαν τάχα στις θάλασσές μας. Εδώ αντί για τη συνήθη κυβερνητική διγλωσσία, είχαμε πολυγλωσσία. Μέτρησα έξι διαφορετικές εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη (τις παραλείπω για να μην κουράσω) και μάλλον υπάρχει και παρασκήνιο που δεν γνωρίζουμε.

Όταν πρόκειται για τους απογόνους της Αριστεράς, που οικοδομούν με τέτοια αποτελεσματικότητα το αμυντικό μέλλον της χώρας, δεν χρειάζεται πια να κατεβεί ο (φθονερός) Θεός στη γη και να προκαλέσει πολυγλωσσία, για να σταματήσει τις υψηλές φιλοδοξίες τους. Το ευφυές σχέδιο αποτελεί εξ ολοκλήρου δική τους επινόηση και έχει ως εξής:

ο πρωθυπουργός διορίζει έναν αποτυχημένο και πολιτικό ως αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, για να ελέγχει τον υπουργό· ο αναπληρωτής δικαιώνει τη φήμη του, εκθέτοντας τον πρωθυπουργό, που τον διόρισε για να ελέγχει τον υπουργό· την τάξη αποκαθιστά ο υπουργός, ο οποίος «αδειάζει» τον αναπληρωτή, που είχε την εντολή να τον ελέγχει· ο αναπληρωτής, που είχε την εντολή να ελέγχει τον υπουργό, παρευρίσκεται άφωνος στη συνέντευξη τύπου που δίνει ο ελεγχόμενος υπουργός· δυο μέρες αργότερα ο αναπληρωτής ανακτά τον ελεγκτικό ρόλο του και διαψεύδει τον υπουργό με την παρακάτω κρυστάλλινη δήλωση: «Οι δηλώσεις μου δεν απείχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατικήª. Για να παραφράσω το χωρίο της Γένεσης, «δια τούτο εκλήθη το όνομα αυτής Συγκεχυμένη Αριστερά, ότι εκεί συνέχεε Σύριζα τα χείλη πάσης της γης.

* Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης