«Εν Ηρακλείω τη 10η Οκτωβρίου, ημέραν Δευτέρα και ώρα 6.30 μ.μ.

Το Δημοτικόν συμβούλιον Ηρακλείου, συνήλθεν εις τον συνήθη τόπον των συνεδριάσεών του, υπό την προεδρίαν του Κων/νου Βαρβεράκη, αντιπροέδρου, παρόντων των μελών των αναγραφομένων εις το υπ. αρ. 22/6 ενεστώτος έτους πρακτικόν συνεδριάσεως.

Ο κ. Αντιπρόεδρος εισήγαγεν μελέτην καταρτισθείσαν υπό της μηχανικής υπηρεσίας του Δήμου, αφορώσαν την κατασκευήν αιθούσης διδασκαλίας μουσικής και φυλάξεως μουσικών οργάνων εις τον δημοτικόν χώρον της πλατείας Δασκολογιάννη. Η προβλεπομένη διά την εκτέλεσιν του έργου τούτου δαπάνη ανέρχεται εις δραχμές 23.000.000 εκατομμυρίων.

Ο κ. Αντιπρόεδρος εν συνεχεία λέγει, ότι αφήχθησαν ήδη και ευρίσκονται προ παραλαβήν εις τας αποθήκας του τελωνείου Ηρακλείου τα παραγγελθέντα υπό του Δήμου κατόπιν δημοπρασίας μουσικά όργανα και πρόκειται να λειτουργήσει εις την πόλιν μας μουσική σχολή προς εκπαίδευσιν νέων μουσικών.

Διά την ανασυγκρότησιν της Δημοτικής φιλαρμονικής, παρίσταται όθεν ανάγκη όπως ο Δήμος ανεγείρει κατάλληλον αίθουσαν διδασκαλίας διά τον σκοπόν τούτον. Μετά την ανακοίνωσιν των ανωτέρω ο κ. Αντιπρόεδρος παρεκάλεσεν το συμβούλιον όπως αποφασίσει σχετικώς».

Τέτροιες μέρες… κάπως έτσι έιχε η εισήγηση του αντιπροέδρου Κων/νου Βαρβεράκη προς το Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου. Το έργο που έπρεπε να εκτελεσθεί ήταν επείγον και ανεπείδεκτον αναβολής, αφού έπρεπε οπωσδήποτε να λειτουργήσει η μουσική σχολή, γαι τον καταρτισμό των μουσικών της Δημοτικής φιλαρμονικής. Τότε λοιπόν αποφασίσθηκε η έγκριση μελέτης για την κατασκευή αίθουσας διδασκαλίας στην πλατεία Δασκαλογιάννη, στην οποία θα εκπαιδεύονταν νέοι μαθητές της ιδρυθείσης μουσικής σχολής.

Αυτή η εισήγηση φυσικά εγκρίθηκε από την μηχανική υπηρεσία του Δλημου και στην συνέχεια αποφασίσθηκε με δημοπρασία η εκτέλεση αυτού του έργου, το οποίο όπως προαναφέρθηκε έφθανε τα 23.000.000 δραχμές. Για τις ενέργειες αυτές υπήρξε και η σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας Ηρακλείου, κάτι που διαβεβαιώνεται από το Νομάρχη Νικόλαο Μπιράκη.

Τέλος ο Δήμαρχος Ηρακλείου Δημήτριος Χαλκιαδάκης, με έγγραφο του παραπέμπει την απόφαση για την εκτέλεση του έργου προς το Λογοστήριο «διά τα καθ’ εαυτό».

Ο πολιτισμός είναι η συνισταμένη εξέλιξης της ανθρώπινης δράσης. Μίας δράσης πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής. Ο περασμένος αιώνας σίγουρα άφησε στοιχεία δράσης των Ηρακλειωτών, οι οποίοι, καθώς ήταν φιλοπρόοδοι αντιλαμβάνονται, ότι οι κοινωνικοπολιτιστικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες. Έτσι στην πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου δρουν και αναπτύσσονται διάφοροι σύλλογοι πολλών πνευματικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών στόχων.

Οι Καστρινοί επίσης κατανόησαν όσο λίγοι, την ανάγκη ύπαρξης της μουσικής κατάρτισης και παιδείας αφενός και αφετέρου της υποκίνησης όλως των κοινωνικών στρωμάτων προς τις μουσικές απολαύσεις. Η παγκόσμια γλώσσα, όπως είναι η μουσική, πολλά μπορεί να πετύχει ανάμεσα σε κοινωνίες και λαούς, αλλά και στους ανθρώπους.

Τέτοιοι φορείς ήταν ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου με πρόεδρο το γιατρό και μεγάλο αρχαιολόγο Ιωσήφ Χατζηδάκη. Από τον άνθρωπο αυτό και κάποιους άλλους ισοϋψείς στη σκέψη, ξεκίνησε η ιδέα και το πόσο μεγάλη ήταν η ανάγκη της ύπαρξης της φιλαρμονικής. Πραγματικά δεν άργησε η σύσταση της πρώτης φιλαρμονικής Ηρακλείου, που από το 1850 έχουμε την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας της. Το φιλόμουσο κοινό του Ηρακλείου συσπειρώθηκε στην ιδέα ύπαρξης φιλαρμονικής που συμπλήρωσε ένα μεγάλο κεινό.

Αυτή την ιδέα αντέγραψαν από την παρουσία παρομοίων συνόλων που δημιουργήθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου προς το τέλος του περασμένου αιώνα, καθώς και στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας τα οποία υποσηρίχθηκαν από τον «Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ηρακλείου» όπως προαναφέραμε, την «Φιλόπτωχο Αδελφότητα» και κυρίως από το μουσικό σύλλογο «Απόλλων», ο οποίος και μέχρι σήμερα ανελλιπώς δραστηριοποιείται.

Ενεργετική και πολλαπλά πολιτισμική τομή σ’ όλη την περίοδο αυτή και καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία, ανάπτυξη, αλλά και εξέλιξη της φιλαρμονικής μας, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο, που έμελλε να εξυψώσει την μουσική παιδεία της πόλης μας, αλλά και του τόπου γενικότερα, όλα αυτά πρέπει να καταλογιστούν στις δραστηριότητες του Δήμου Ηρακλείου, όταν η αρχής έγίνε τέτοιες μέρες… και συγκεκριμένα:

«Εν Ηρακλείω τη 10η Οκτωβρίου 1949, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6.30 μ.μ.»!

Η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, η δική μας φιλαρμονική, η οποία έχει ταυτιστεί με την ιστορία αυτής της πόλης και με την πλούσια πολιτιστική της διαδρομή. Η φιλαρμονική που είχε την τύχη, και φυσικά συνεχίζει να την έχει, αφού διευθύνεται από τρεις γενιές σπουδαίων μουσικών, μελών της μουσικής οικογένειας Τζωρτζάκη, η οποία συνεχίζει την πολύτιμη προσφορά της προς τον τόπο μας.