Μετά από πολύχρονες προσπάθειες πολλών το Ηράκλειο διαθέτει σήμερα ένα χώρο που και από αισθητική και από λειτουργική επάρκεια προσφέρεται για την αναβάθμιση της Παιδείας και του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης. Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.
Υπήρξα πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ και θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω μερικά πρόσωπα που αγάπησαν την πόλη μας και συνέβαλλαν στη δημιουργία του. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Ανδρέας Καλοκαιρινός, μια ιδέα που αποδέχτηκε ο τότε Δήμαρχος Μανόλης Καρέλλης. Στη συνέχεια βοήθησαν ο Κώστας Κληρονόμος και ο Πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Γιάννης Λεμπιδάκης και φυσικά ο Γιάννης Κουράκης που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και άρχισε η εκτέλεση του έργου.
Τότε με την προεδρία του Δημήτρη Καρατζάνη συγκροτήθηκε επιτροπή, όπου καλέσαμε τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και έγινε μια πρώτη μελέτη για το κόστος λειτουργίας, τη νομική υπόσταση και τον Παγκρήτιο χαρακτήρα του. Η σημερινή Δημοτική Αρχή προχώρησε και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και σήμερα παρά την πανδημία παρακολουθήσαμε σημαντικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας.
Όμως, πάντοτε στόχος δεν ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο αντίστοιχο με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πάντοτε οραματιζόμασταν ότι επιτέλους θα αποκτούσαμε ένα χώρο όπου θα ήταν δυνατό να έχουμε και θεατρικές παραστάσεις με θίασο δικό μας ή έστω παραστάσεις παιδικής σκηνής και φυσικά παραγγελίες έργων από την Κρητική Αναγέννηση και άλλες διαχρονικές δημιουργίες. Επίσης, μελέτη και προβολή της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης. Ακόμα, μετακλήσεις άξιων θεατρικών παραγωγών.
Ένας θεσμός που εμπνεύστηκε η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα αλλού καρποφόρησε, αλλού υπολειτουργεί. ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ δεν στηρίχθηκε όπως έπρεπε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα έχει αναλάβει την καλλιτεχνική του διεύθυνση μια άξια σκηνοθέτης, η Έφη Θεοδώρου, με λαμπρά δείγματα γραφής, διεθνή καταξίωση και πλούσια εμπειρία και γνώση. Όλες οι παραστάσεις που είδαμε είχαν με λιτά μέσα υψηλή ποιότητα και ευρύτερη απήχηση στο κοινό. Ορισμένες, μάλιστα, υποστηρίχθηκαν από την Περιφέρεια και το αποτέλεσμα ήταν λαμπρό.
Η Κρήτη είναι μια ιδανική Περιφέρεια με ιδιόμορφη αναπτυξιακή, ιστορική και πολιτισμική διαδρομή. Δεν θα αναφερθώ σε οικονομικές και άλλες λεπτομέρειες.
Πάντως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ πρέπει να αποκτήσει σταθερή παρουσία στην πόλη μας με ελεύθερη παραχώρηση των χώρων. Είναι επιβεβλημένη η σύμπραξή του με το Πολιτιστικό Κέντρο.
Οφείλουν ο άρχοντες της πόλης μας να αγκαλιάσουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ να συνεργαστούν στενά και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή του και τους αντίστοιχους χώρους, ώστε το κοινό και ιδιαίτερα οι νέοι μας να απολαμβάνουν με χαμηλό κόστος θεάματα αντάξια.
Ας μην ξεχνούμε ότι το Αρχαίο Θέατρο άνθισε παράλληλα με την Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας και η Πολιτεία καθιέρωσε τα θεωρικά, ώστε οι αδύναμοι πολίτες να μπορούν αν παρακολουθούν ελεύθερα τις παραστάσεις.
Η έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ είναι στα Χανιά, αλλά είναι Παγκρήτιο. Φυσικός χώρος του είναι και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο και οι άλλοι θερινοί χώροι που διαθέτουμε.
Έχουν γίνει πολλά σε δύσκολους καιρούς. Ο Σύλλογος Φίλων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου που ιδρύθηκε πρόσφατα με Πρόεδρο τον φιλοπρόοδο Αλέξη Καλοκαιρινό πιστεύω ότι θα συμβάλει, ώστε να αναπτυχθούν ευρύτερες δράσεις. Δεν είναι ο πολιτισμός περιττός και δευτερεύουσα προτεραιότητα.
Δεν πρέπει η μεγάλη τέχνη να είναι προνόμιο των λίγων και υποψιασμένων. Αντίθετα πρέπει να απευθυνθεί και να παρακινήσει εκείνους που για διάφορους λόγους αδυνατούν να συμμετέχουν, γιατί έτσι μόνο θα βελτιωθούν και ως πολίτες και ως άνθρωποι.