Την ερχόμενη Κυριακή ή την επόμενη θα αναδειχθεί από τις δημοτικές εκλογές η νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Ηράκλειο. Τα τελευταία 36 χρόνια  έχω δημοσιεύσει στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» πολλά άρθρα με προτάσεις που αφορούν το Δήμο Ηρακλείου. Ορισμένες από τις δεκαέξι προτάσεις του άρθρου αυτού αποτελούν επικαιροποίηση προτάσεων που έχουν δημοσιευτεί, οι περισσότερες, όμως, είναι νέες.

  1. To μείζον, χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα του Δήμου είναι η έλλειψη πόσιμου νερού με συνεχή παροχή στους κατοίκους του.

Ο Δήμος Ηρακλείου με  173.993 μόνιμους κατοίκους είναι, σύμφωνα με την Απογραφή του 2021,  ο τέταρτος μεγαλύτερος σε πληθυσμό της χώρας. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει συνεχής παροχή πόσιμου νερού με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, το οποίο, ιδιαίτερα τώρα, επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό περισσότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια λόγω της αύξησης της τιμής του.

Είναι επείγουσα ανάγκη να εξεταστούν όλες οι προτάσεις επίλυσης του προβλήματος αυτού που έχουν κατά καιρούς προταθεί και δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» από τον διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στο θέμα αυτό συνδημότη μας Ανδρέα Αγγελάκη.  Μια από αυτές είναι η – σε συνεργασία με το Δήμο Γαζίου – εγκατάσταση μιας μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης του νερού του Αλμυρού ή/και της θάλασσας.

  1. Ενίσχυση και επέκταση των δομών παροχής φαγητών και τροφίμων σε οικογένειες με χαμηλά ή χωρίς εισοδήματα.

Στο Δήμο Ηρακλείου υπήρχαν και παλαιότερα οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που στερούνταν τα βασικά για την επιβίωσή τους και υπήρχαν ενορίες καθώς και δομές (και στο Δήμο) για την παροχή σ’ αυτούς μαγειρεμένου φαγητού ή/και τροφίμων. Τα μέτρα, όμως, των Μνημονίων αύξησαν τον αριθμό των συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη, η οποία επιτάθηκε με την εκτίναξη στα ύψη των τιμών των τροφίμων και ποτών.

Είναι ανάγκη να εντοπιστούν όσοι έχουν ανάγκη φαγητού και τροφίμων και να επεκταθούν οι σχετικές δομές του Δήμου για την κάλυψη των αναγκών τους, ώστε να μη υπάρχουν συνάνθρωποί μας που στερούνται τα βασικά.

  1. Ειδική μέριμνα σε άνδρες και γυναίκες τρίτης και τέταρτης ηλικίας που δεν έχουν συγγενικά τους πρόσωπα να τους βοηθούν.

Είναι ανάγκη να εντοπιστούν οι συνάνθρωποί μας αυτοί και να τους παρασχεθεί η βοήθεια και η συμπαράσταση που τους λείπει  τόσο από το πρόγραμμα  «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και από ομάδες εθελοντών που θα προσπαθήσει να συγκροτήσει ο Δήμος.

  1. Σε συνεννόηση με το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο να ιδρυθεί και λειτουργήσει πολύ-ιατρείο στο χώρο του Πανανείου για περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, ανακουφίζοντας τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του ΙΚΑ.

Η μετάβαση είτε στο ένα είτε στο άλλο από τα δύο νοσοκομεία απαιτεί χρόνο και χρήμα τόσο γι’ αυτούς που δεν έχουν τα όσα τους χρειάζονται για τη συντήρησή τους, όσο –και πολύ περισσότερο– αυτούς που δεν τα έχουν. Η ίδρυση του πολύ-ιατρείου στον ιστορικό χώρο του Πανανείου θα περιορίσει  ή θα μηδενίσει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής από τα νοσοκομεία και θα ελαφρύνει την πίεση που δέχονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και το ΙΚΑ.

  1. Πλήρωση των κενών θέσεων Εφόρου και προσωπικού της Βικελαίας Βιβλιοθήκης και αναβάθμιση του ρόλου της ως κέντρου πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Χάρη στον πολυετή αγώνα χιλιάδων Ηρακλειωτών –όχι μόνο όσων ζούσαν στο Ηράκλειο αλλά και στην Αθήνα και αλλού–  για να της αποδοθεί ολόκληρο το κτήριο «Αχτάρικα»- σήμερα η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει στη διάθεσή της τους χώρους που ήταν αναγκαίοι για τη στέγασή της.

Η Βικελαία, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας–  είχε την μεγάλη τύχη να έχει Έφορο τον χαρισματικό και πρόωρα εκδημήσαντα αείμνηστο Νίκο Χ. Γιανναδάκη, στη διάρκεια της θητείας του οποίου έζησε μέρες δόξας με τις εκθέσεις έργων του Θεοτοκόπουλου και των Πορτραίτων Φαγιούμ, την έκδοση του περιοδικού «Παλίμψηστον» κ.α.

Σήμερα, δυστυχώς, έχει αποψιλωθεί από προσωπικό και οι λίγοι που έχουν απομείνει αγωνίζονται να την κρατήσουν «ζωντανή», ενώ η θέση του Εφόρου παραμένει κενή. Επιβάλλεται η άμεση στελέχωσή της με την προκήρυξη της θέσης Εφόρου της Βιβλιοθήκης και την πρόσληψη του αναγκαίου, και με τα απαιτούμενα προσόντα, προσωπικού προκειμένου η Βικελαία να καταστεί  «κυψέλη» πολιτισμού με οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων.

  1. Διεκδίκηση τμήματος της έκτασης του αεροδρομίου και ανέγερση σ’ αυτήν ενός νέου σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το 1993 σε ένα άρθρο μου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» είχα προτείνει την ίδρυση στην τότε μόλις εκκενωθείσα αμερικάνικη βάση των Γουρνών ενός Διεθνούς Πανεπιστημίου το οποίο θα απευθυνόταν σε φοιτητές από όλα τα κράτη της Μεσογείου. Κάποιοι Ηρακλειώτες έδειξαν τότε ενδιαφέρον, χωρίς συνέχεια. Τώρα ένα μεγάλο τμήμα της πρώην αμερικάνικης βάση πουλήθηκε, στο οποίο, αντί για ένα Πανεπιστήμιο, θα λειτουργήσει καζίνο!…. ΄Ένα διεθνές πανεπιστήμιο ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο που πρότεινα το 1993.

Σε 4 χρόνια θα εκκενωθεί ο χώρος του αεροδρομίου. Πριν πουληθεί και αυτός ο χώρος  έγραψα πρόσφατα  στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» (βλέπε φύλλο της 10.8.23) ένα άρθρο με τίτλο «Ο Δήμος Ηρακλείου να απαιτήσει την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του αεροδρομίου» Θα ήταν καλό να το πράξει η νέα Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

  1. Τροποποίηση τους σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, με ελάχιστη τσιμεντόστρωση και πλακόστρωση και αύξηση του ποσοστού της έκτασης πρασίνου της πλατείας. Ταυτόχρονα να ξηλωθούν τα «ικριώματα» που προσβάλλουν το χώρο.

Στις αναπλάσεις της Πλατείας Ελευθερίας έχουν σπαταληθεί μεγάλα ποσά χωρίς η πόλη να αποκτήσει τη νέα σύγχρονη μεγάλη πλατεία του της αξίζει. Είναι ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να χρειαστεί, μετά λίγα χρόνια, νέα ανάπλασή της. Για το λόγο αυτό προτείνω την  τροποποίηση του σχεδίου της νέας ανάπλασης της Πλατεία με τον παραπάνω τρόπο.

  1. Αποπεράτωση της μετατροπής του κόλπου του Δερματά σε πλαζ χωρίς ομπρέλες, με εκτέλεση όλων των αναγκαίων εργασιών για την ασφαλή για τους κολυμβητές χρήση της.

Παλαιότερα ο κόλπος του Δερματά και μέρος του λιμανιού (κάτω από τον Κούλε) και στην παραλία μετά το Μέγαρο Φυτάκη και στην Τρυπητή και τα «Μπάνια» (έξω από το μικρό λιμενοβραχίονα) οι κάτοικοι της (πολύ μικρότερης από τη σημερινή) πόλης του Ηρακλείου πήγαιναν για κολύμπι. Σήμερα μόνο στον κόλπο του Δερματά μπορούν να το κάνουν (και ελάχιστοι το πράττουν). Η δημιουργία της πλαζ αυτής θα δώσει τη δυνατότητα να πηγαίνουν να κολυμπούν σ’ αυτήν  συμπολίτες μας που δεν έχουν τα μέσα και τα χρήματα να πηγαίνουν για κολύμπι έξω από την πόλη,.

  1. Στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ και τα Ινστιτούτα του Ι.Τ.Ε. για την σωστή αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων του Δήμου.

Τα δύο Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα του Ι.Τ.Ε. διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου το  οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει το Δήμο τόσο στην εκπόνηση μελετών για ποικίλα προβλήματά του όσο και να συμβάλει σε εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες του Δήμου.

  1. Προκήρυξη διαγωνισμού για την ανέγερση μνημείου των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας της 25ης Αυγούστου 1898 στο χώρο που υπάρχει το άγαλμα με τα δελφίνια και μετατόπισή του αγάλματος αυτού σε άλλο κατάλληλο χώρο του λιμανιού.

Για τα θύματα της θηριωδίας αυτής υπάρχει μια απλή στήλη  στη δεξιά πλευρά του Αγίου Τίτου στην οποία κάθε χρόνο ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση και γίνεται κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές. Για ένα τόσο σημαντικό γεγονός στη μακρόχρονη ιστορία του Ηρακλείου έχω γράψει παλαιότερα ένα άρθρο για την προκήρυξη διαγωνισμού για την δημιουργία ενός γλυπτού για τα γεγονότα της ημέρας εκείνης και την τοποθέτηση του στην πλατεία στην οποία είναι τώρα το γλυπτό με τα δελφίνια και μετατόπιση του γλυπτού αυτού σε ένα κατάλληλο χώρο του λιμανιού.

  1. Αδελφοποίηση του Δήμου Ηρακλείου με το Δήμο Νίκαιας στη Γαλλία.

Η Νίκαια στη Γαλλία ιδρύθηκε από Έλληνες της Μασσαλίας και ονομάστηκε έτσι για μία νίκη τότε επί των «γειτόνων» τους. Σήμερα είναι μια πανέμορφη παραλιακή πόλη, πέμπτη  σε πληθυσμό της Γαλλίας και θα ήταν πολύ καλό ο Δήμος Ηρακλείου να αδελφοποιηθεί με το Δήμο της Νίκαιας.

Τέλος παραθέτω τέσσερις προτάσεις χωρίς ανάλυση και σχολιασμό.

12 . Λειτουργία χειμερινού δημοτικού κινηματογράφου σε ένα κατάλληλο χώρο των κτηρίων του Δήμου.

  1. Δημιουργία χώρων πρασίνου στις μικρές πλατείες στις οποίες σήμερα παρκάρουν αυτοκίνητα.
  2. Δραστικός περιορισμός του χώρου για τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων για να απελευθερωθεί χώρος για τους πεζούς.
  3. Αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης και στάθμευσης οχημάτων σε πεζόδρομους με αφαίρεση πινακίδων και επιβολή μεγάλων προστίμων στους παραβάτες.
  4. Συνεχής έλεγχος της απαγόρευσης στάθμευσης οχημάτων μη κατοίκων σε χώρους στάθμευσης οχημάτων κατοίκων και επιβολή μεγαλύτερων από τα σημερινά προστίμων στους παραβάτες.

Κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις  ίσως περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της παράταξης που θα αναδειχθεί νικήτρια  τις εκλογές.  Η παράθεσή, όμως, και εκείνων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της δεν βλάπτει. Αντίθετα, τα σχόλια που τις ακολουθούν, μπορεί να βοηθήσουν στην υλοποίησή τους.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.