Η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας μας εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια.
Παράλληλα η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι και συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου, εργαλείο αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, απαραίτητο για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
Οι δασικοί χάρτες επιπλέον αποτελούν προϋπόθεση και για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Όμως, ενώ είναι μεγάλη η ανάγκη για την κύρωση των δασικών χαρτών, η ανάρτησή τους στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, παρουσιάζει τεράστια προβλήματα.
Στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν διαπιστώνεται τεκμηριωμένα πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκτάσεων που θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί των δασικών, έχουν χαρακτηριστεί ως εμπίπτουσες στη δασική νομοθεσία. Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου, ποσοστό πάνω από 60% χαρακτηρίζεται δασικό.
Δεν έχουν ληφθεί υπόψιν πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, εμφανή σφάλματα στην αποτύπωση (ελαιώνες, αμπελώνες) κλπ. Έτσι, καλούνται οι πολίτες που κατέχουν νόμιμα καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις με συμβόλαια, τοπογραφικά, Ε9 και πληρώνουν τον ανάλογο ΕΝΦΙΑ να καταφεύγουν σε ενστάσεις με ιδιαίτερο κόστος και με μεγάλη ταλαιπωρία, φυσικά.
Στους δασικούς χάρτες έχουν συμπεριληφθεί τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, οικίες πολιτών με νόμιμες οικοδομικές άδειες, παραλιακές εκτάσεις, ακόμα και ολόκληροι ελαιώνες έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες εκτάσεις.
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις υφίσταται έλλειψη νόμιμου τίτλου του ιδιοκτήτη (μικρός κλήρος και πολλές χρησικτησίες) με αποτέλεσμα να απαιτείται ενίοτε τοπογραφική αποτύπωση των ακινήτων, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από Τοπογράφο Μηχανικό και Δασολόγο και συχνά, σύνταξη έκθεσης φωτοερμηνείας από αεροφωτογραφίες παλαιοτέρων και νεότερων ετών, ακόμα και ανάθεση των υποθέσεων σε δικηγόρους κ.ο.κ., που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος και επιβάρυνση των πολιτών.
Οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά εν μέσω πανδημίας και καθώς βρισκόμαστε σε καθεστώς συνεχιζόμενου lockdown και αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες υπολειτουργούν.
Είναι μονόδρομος λοιπόν η απόσυρση και αναμόρφωση από τον αρμόδιο υπουργό της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών προκειμένου να ληφθούν υπόψη και να αποτυπωθούν σε αυτούς τα πρόδηλα σφάλματα, όπως αποχαρακτηρισμοί που έχουν ήδη γίνει, να ενσωματωθούν τα δεδομένα από το ελαιοκομικό και αμπελουργικό μητρώο, όπως και οτιδήποτε τυχόν άλλο στοιχείο υπάρχει που μπορεί να αποδείξει την πραγματική χρήση επί των δασικών χαρτών.
Είναι τουλάχιστον άδικο να καλούνται τώρα οι πολίτες να εντοπίσουν και να διορθώσουν αστοχίες και λάθη δεκαετιών, όταν μάλιστα οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, πληρώνοντας πολύ μεγάλο κόστος (ειδικό τέλος, ανάλογα το εμβαδόν της έκτασης) για όσες διαδικασίες απαιτούνται, σε μία περίοδο όπου οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι επώδυνες για όλη την κοινωνία.
*Ο Παύλος Μπαριτάκης είναι περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης