Η Γωγώ Κουγιουμτζάκη είναι μια φιλόλογος με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσφορά. Για μένα δεν είναι απλώς μια συνάδελφος και φίλη, αλλά της οφείλω πολλά για την αγάπη και τη φροντίδα που πρόσφερε στην κόρη μου σε μια δύσκολη στιγμή, όταν φοιτούσε στο Γ′ Λύκειο Ηρακλείου. Κατά την υπηρεσία της εκεί με μεγάλο κόπο οργάνωσε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη που λειτουργούσε με δική της ευθύνη και συνεχώς προέτρεπε τα παιδιά να δανείζονται εξωσχολικά βιβλία. Επίσης επιμελήθηκε και εξέδωσε την ιστορία του Λυκείου.

Η Γωγώ ανήκει σ’ εκείνους τους φωτισμένους δασκάλους που ξέρουν όχι μόνο να μεταδίδουν γνώσεις στα παιδιά, αλλά να ανάβουν στην ψυχή τους μια σπίθα που θα τα φωτίζει στον δύσκολο δρόμο της ζωής τους.

Έτσι δέχτηκα με χαρά ένα πολύτιμο έργο της με την ιστορία του χωριού της, τις Δαφνές με το οποίο με συνδέουν πολλές φιλίες και αναμνήσεις. Όταν τέλειωσα το Πανεπιστήμιο είχα σκεφτεί να ιδρύσω ιδιωτικό Γυμνάσιο στην περιοχή.

      Δαφνές, ένας ηρωικός τόπος
Νεάπολη Λασιθίου, περιοχή Αγίου Γεωργίου Ψαθά, Σεπτέμβριος 1940. Επίστρατοι του νομού Ηρακλείου στρατοπεδεύουν εκεί πριν την κήρυξη του πολέμου. Ο Γεώργιος Χαραλαμπάκης διακρίνεται στα γόνατα, δίπλα στους ιερείς δεξιά
Αρχικά επισκέφτηκα το Βενεράτο και μετά τις Δαφνές. Έτσι το Καλοκαίρι άνοιξα φροντιστήριο όπου φοίτησαν αρκετά παιδιά από τα γύρω χωριά και η Κοινότητα Βενεράτου μου πρόσφερε ένα κτήριο κατάλληλο. Γιατί δεν προχώρησα είναι μια άλλη ιστορία. Συνδέθηκα όμως στενά με πολλούς φίλους και μαθητές μου και διατηρούμε ακόμη καλές σχέσεις.

Το βιβλίο της Γωγώς Κουγιουμτζάκη υπερβαίνει τις  600 σελίδες με πολύτιμες μαρτυρίες, συλλογή στοιχείων και εξαντλητική έρευνα στις σωζόμενες πηγές από διάφορα αρχεία. Όπως αναφέρει η ίδια ξεκίνησε αρχικά για να γράψει την ιστορία του σχολείου, αλλά στην πορεία η έρευνά της διευρύνθηκε και είναι μια πλήρης τοπική ιστορία που φυσικά μπορεί μελλοντικά να εμπλουτιστεί.

Οι Δαφνές είναι ένα ηρωϊκό χωριό με δημοκρατικούς, φιλήσυχους και εργατικούς κατοίκους κι έχει αναδείξει σπουδαίους επιστήμονες. Φημίζονται φυσικά για το κρασί τους, αλλά και την ιδιαίτερη πολιτιστική δράση των φιλοπρόοδων κατοίκων. Το βιβλίο χωρίζεται σε 9 μέρη με αναφορές σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Περιέχει εξαντλητικά τα ονόματα των τοπικών αρχόντων και των δασκάλων αλλά και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν ψηλά τις αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας σε όλα τα δύσκολα χρόνια. Η Γωγώ με τη δράση της ως φιλολόγου και τα βιβλία της τιμά τον ρόλο του δασκάλου και την ευχαριστώ για το δώρο της.

* Ο Ζαχαρίας Καραταράκης είναι φιλόλογος