Σε πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες, πάνω από το 80%  αυτών που απάντησαν στο ερώτημα αυτό ήταν: η ακρίβεια. Πράγματι δεν είναι μόνο τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα των τροφίμων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από την ενεργειακή κρίση και αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα  όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτών όλα τα αναγκαία τρόφιμα.

Και πριν, όμως, από το κύμα της ακρίβειας, που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, υπήρχαν πολλά νοικοκυριά και μεμονωμένα άτομα που στερούνταν βασικά είδη διατροφής.

Για το λόγο αυτό οι Μητροπόλεις της Κρήτης και  όσες ενορίες είχαν ενορίτες που μπορούσαν να προσφέρουν τρόφιμα ή χρήματα για αγορά τροφίμων, τα παρείχαν σε νοικοκυριά που τα είχαν ανάγκη  όποτε είχαν μπορέσει να συγκεντρώσουν αρκετά για να το διανείμουν, ενώ ορισμένες ενορίες, που οι χώροι τους το επέτρεπαν και είχαν εθελόντριες ενορίτισσες πρόθυμες να ετοιμάζουν φαγητά, τα μοίραζαν σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που τα είχαν ανάγκη.

Η νέα, όμως, πραγματικότητα έχει αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό όσων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα. Ο χειμώνας που έρχεται θα δοκιμάσει πολύ σκληρά αυτούς τους συνανθρώπους μας τόσο εξαιτίας της εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος όσο και της προμήθειας των αναγκαίων τροφίμων.

Είναι, κατά συνέπεια, επιτακτική ανάγκη η δραστηριότητα των ενοριών  που προαναφέρθηκε να οργανωθεί και να αυξηθεί, εντοπίζοντας τα νοικοκυριά και τα μεμονωμένα άτομα που έχουν ανάγκη παροχής τροφίμων  και να προσπαθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, να καλύψουν την ανάγκη αυτή.

Προκειμένου να βρεθούν τα αναγκαία τρόφιμα ή τα χρήματα για να αγοραστούν, οι υπεύθυνοι των Μητροπόλεων και των ενοριών μπορούν:

(α)  Να καλέσουν όσους ενορίτες έχουν την οικονομική ευχέρεια να  προσφέρουν ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ είτε τρόφιμα είτε χρήματα για να αγοραστούν τα τρόφιμα.

(β) Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα να περιφέρεται δίσκος ΜΟΝΟ για το σκοπό αυτό για τον οποίο οι προϊστάμενοι των ναών να ενημερώνουν τους εκκλησιαζομένους πριν βγει ο δίσκος.

(γ). Σε όσες Μητροπόλεις και  ενορίες τους  λειτουργούν μεγάλα καταστήματα τροφίμων  να ζητούν από τους ιδιοκτήτες τους να τους χορηγούν ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ τρόφιμα.

(δ)  Όσες ενορίες έχουν χώρους και παρασκευάζουν φαγητό και το διανέμουν σε αυτούς που τα στερούνται και έχουν στην περιοχή τους ταβέρνες ή εστιατόρια, να ζητούν από τους ιδιοκτήτες τους τα φαγητά της ημέρας που περισσεύουν να τα βάζουν σε ψυγεία και να τους τα δίνουν την επομένη για να διανέμουν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για τους φούρνους για τα αδιάθετα προϊόντα τους που δεν έχουν λήξει.

(ε)    Σε όλη τη χώρα γίνονται  χιλιάδες μνημόσυνα κάθε Κυριακή. Θα ήταν καλό οι ιερείς να προτρέπουν συγγενείς τους να συνεισφέρουν ό,τι ποσό μπορούν στην εκκλησία για την αγορά τροφίμων.

(στ)  Όσα Μοναστήρια έχουν περιουσία και πόρους και μπορούν να συνεισφέρουν στην αγορά τροφίμων.

Οι Μητροπόλεις και οι ενορίες,  με όλους τους παραπάνω τρόπους, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των νοικοκυριών και των μεμονωμένων ατόμων που έχουν ανάγκη στους οποίους να προσφέρουν τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι ανάγκες  που υπάρχουν ήδη και που θα αυξηθούν πολύ  το χειμώνα, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από την Εκκλησία.

Υπάρχουν, βέβαια, Σύλλογοι και Φιλανθρωπικά Σωματεία,  τα οποία προσπαθούν και καλύπτουν μέρος των αναγκών αυτών και υπάρχουν και σχετικά προγράμματα  χρηματοδοτούμενα από το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ούτε, όμως, αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που προαναφέρθηκαν.

Για τους παραπάνω λόγους εναπόκειται πλέον σε όλα τα ενεργά μέλη της Εκκλησίας, ο καθένας με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει, να προσφέρει τρόφιμα ή φαγητό σε ανθρώπους των οποίων οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται από την Εκκλησία και Οργανώσεις είτε διότι δεν τους γνωρίζουν είτε διότι οι οικονομικές και άλλες δυνατότητές τους δεν επαρκούν για να καλύψουν και αυτούς.

 

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος    της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ