Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση είναι σημαντικές, ιδιαίτερα επειδή μετά τη μεταπολίτευση μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες και σχετικοί πόροι από το κεντρικό κράτος. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει αποκτήσει πλήρη οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια και τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι δεν είναι σαφή και δίκαια. Επίσης ο έλεγχος που απαιτείται δεν περιορίζεται στη νομιμότητα των αποφάσεων, αλλά συχνά κρίνεται και η σκοπιμότητα ακόμα και όταν οι αποφάσεις των συμβουλίων παίρνονται με αυξημένη πλειοψηφία.
Η ευελιξία της αυτοδιοίκησης αποδείχτηκε ιδιαίτερα κατά την οικονομική και υγειονομική κρίση και κάλυψε αποτελεσματικά αδυναμίες του κοινωνικού κράτους. Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από Περιφέρειες και Δήμους που αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και με επιστημονικές μελέτες διεκδίκησαν και από την κεντρική εξουσία και από την Ευρώπη πρόσθετους πόρους.
Πολλά προβλήματα δημιούργησαν την τελευταία περίοδο οι νόμοι και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας που για να διορθώσει τον προηγούμενο νόμο στην ουσία, δυστυχώς, ακύρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα κριτήρια των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι διαφορετικά από τις εθνικές εκλογές. Σ’ ένα μεγαλύτερο βαθμό λειτουργούν περισσότερο οι προσωπικές και φιλικές σχέσεις και τα περισσότερα ψηφοδέλτια είναι πολυσυλλεκτικά.
Δεν συμφωνώ όμως με την προσπάθεια πολλών υποψηφίων να αποκρύψουν την προσωπική και κομματική τους διαδρομή για ψηφοθηρικούς λόγους.Η απαξίωση των κομμάτων δεν προάγει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και η σύνθεση της σημερινής Βουλής δείχνει ότι ευνοήθηκαν ακραία αντισυστημικά κόμματα.
Το Ηράκλειο στη μεταπολίτευση ανέδειξε άξιους δημάρχους και παρά τη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα. Παραμένουν όμως ακόμα σημαντικά και δεν αρκεί η αγάπη για την πόλη και η εντιμότητα των υποψηφίων για να λυθούν. Απαιτείται και γνώση και εμπειρία και μεγάλοι στόχοι και πρόγραμμα, ώστε να προχωρήσουμε. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τους πολίτες. Η επιλογή τους θα είναι καθοριστική.