Η καθημερινή ενασχόληση με καίριας σημασίας πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα είναι πάντοτε παρούσα σε όλες τις κοινωνίες, όπως φάνηκε και πρόσφατα στη δική μας, αλλά πέρα από αυτά υπάρχουν και κάποια θέματα που απαιτούν την διαχρονική προσοχή όλων μας.  Ο λόγος για την παρατηρούμενη  μείωση του ελληνικού πληθυσμού, όπως ανακοινώθηκε από την  Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Την τελευταία δεκαετία, λοιπόν, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας, δυστυχώς, μειώθηκε κατά μισό εκατομμύριο περίπου ψυχές. Κάτι ανάλογο φαινόμενο να θυμηθούμε είχε παρατηρηθεί  και στην προηγούμενη δεκαετία. Ίσως τα νούμερα να μην δίνουν το ακριβές αποτύπωμα, αλλά  αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι την τελευταία δεκαετία η χώρα έχασε  πληθυσμιακά όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, ή της Θεσσαλίας, την προηγούμενη.

Η μείωση του πληθυσμού γίνεται περισσότερο  διακριτή στην ελληνική ύπαιθρο με πολλές απόμακρες περιοχές να ερημώνονται κυριολεκτικά. Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, αφού κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες, ως αποτέλεσμα του  τρόπου ζωής που επιλέξαμε ως κοινωνία, με κύριο χαρακτηριστικό την αστυφιλία.

Όλα τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικοί εξαγγέλλουν κάποια θετικά μέτρα προς αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου χωρίς όμως αντίκρυσμα, όπως έκανε, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, και η παρούσα  κυβέρνηση, πριν λίγους μήνες. Όμως παρά την βελτίωση των σχετικών δεικτών, όπως για παράδειγμα το προσδόκιμο επιβίωσης, η τεκνοποίηση σήμερα παρατηρείται σε ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία  των γυναικών για τους γνωστούς λόγους και με συνεχώς μειούμενο αριθμό τέκνων. Γνωστή φυσικά παράμετρος του εθνικού προβλήματος που συζητάμε.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από την μείωση του πληθυσμού σε απόμακρες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της χώρας, ειδικά σε κάποια μικρά νησιωτικά συμπλέγματα του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Συζητώντας τελευταία τηλεφωνικά με κάποιους γνωστούς εκεί, ακούμε για ανυπαρξία στοιχειώδους περίθαλψης, για προμήθεια τροφίμων και άλλων αγαθών από την γειτονική μας χώρα, για καταστάσεις πρωτόγονες  και απαράδεκτες για έναν σύγχρονο τρόπο ζωής στην ελληνική επικράτεια. Είναι καλά τα ενισχυτικά επιδόματα που δίδονται κατά καιρούς   στους νέους γονείς, αλλά είναι καλύτερα να ενισχυθεί η περιφέρεια και ειδικά στα ακροτελεύτια μέρη της επικράτειας.

Πόσο όμορφο αλήθεια ακούγεται να απαιτείται η μεταφορά με ελικόπτερο ενός ασθενούς από ένα νησί σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί σε κάποιο κεντρικό κοντινό νησί του Αιγαίου Πελάγους;

Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, κάποιες από τις οποίες καλύπτονται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, από αποσπάσεις άλλων συγκεκριμένων γιατρών από την πρωτεύουσα ή από άλλες μεγάλες πόλεις.

Όμως η επιθυμητή συγκράτηση του πληθυσμού σε αυτά τα μέρη, κάτι που αποτελεί κρίσιμο εθνικό  ζήτημα, απαιτεί  δραστικά μέτρα, τα οποία δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν παίρνει για διάφορους λόγους. Προφανώς ή δεν γνωρίζουν το πρόβλημα ή δεν δύνανται ή δεν επιθυμούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις! Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει!

Δεν είναι δυνατόν ένα μικρός νησιωτικός παράδεισος έτσι όπως τον περιγράφουν όμορφα κάθε φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι να μην διαθέτει τουλάχιστον έναν μόνιμο γενικό γιατρό, στοιχειώδες  φαρμακείο, ή άλλες ανάλογες και άκρως απαραίτητες δομές, και συχνά πυκνά να αναζητά στρατιωτικά  ελικόπτερα για μεταφορά ασθενών οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν εκεί   εάν υπήρχε πρόνοια για στοιχειώδη αντιμετώπιση του αιφνίδιου και απαιτητικού προβλήματος. Έχει άραγε υπολογισθεί το κόστος κάθε μεταφοράς με τον τρόπο που αναφερόμαστε; Προφανώς δεν ενδιαφέρει ή δεν απασχολεί τους υπεύθυνους, διαχρονικά!

Είναι δυνατόν μεγάλα νησιά μας, με πληθυσμό εκατό χιλιάδων κατοίκων, που τους καλοκαιρινούς μήνες τριπλασιάζεται, να  μην διαθέτουν αναισθησιολόγους ή ορθοπεδικούς; Είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια  να μεταβαίνει ένας γιατρός αυτής της ειδικότητας στη Μήλο, για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα έτσι γρήγορα, και σε λίγες μέρες να φεύγει επειδή δεν μπορεί να βρει σπίτι να μείνει, μετά από όλα εκείνα τα κωμικοτραγικά που διημείφθησαν πριν λίγο καιρό!

Ίσως εστιάσαμε περισσότερο στο πρόβλημα της υγείας των κατοίκων αυτών των περιοχών, αλλά σίγουρα υπάρχουν και παρεμφερή σε ανάλογους άλλους τομείς, όπως της εκπαίδευσης, της αστυνόμευσης, κλπ., αλλά δεν παύει να απασχολεί, και μάλιστα επώδυνα κάποιες φορές, τους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών.

Το δημογραφικό και ειδικά όταν το ζήτημα εντοπίζεται σε απόμακρες περιοχές είναι αναπόσπαστα εξαρτώμενο από όλα όσα αναφέραμε! Ειδικά εκεί, γιατί οι  γενικότερες αιτιολογικές παράμετροι που ισχύουν για την κυρίως ηπειρωτική χώρα είναι αναμφίβολα διαφορετικές, και βεβαίως τόσο, μα τόσο, γνωστές σε όλους!