Τις τελευταίες ημέρες η χώρα αντιμετωπίζει καταστάσεις πρωτόγνωρες από δυο κρίσεις: Την εθνική και την υγειονομική, όπως αυτές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα αγγίζοντας τα όρια του χαρακτήρα των ασύμμετρων απειλών.
Η μία είναι η επιχείρηση εισβολής της Τουρκίας με «όπλο» χιλιάδες μετανάστες και η άλλη ο κίνδυνος από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωναϊού.
Στο ζήτημα του μεταναστευτικού η Ελλάδα κατάφερε να αποκρούσει το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας. Η κυβέρνηση κατά γενική ομολογία λειτούργησε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας κράτησαν όρθια τα σύνορα, ενώ ο πρωθυπουργός με συντονισμένες κινήσεις συσπείρωσε γύρω από τα Ελληνικά δίκαια τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ίδιο κλίμα ενότητας προσχώρησε και ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατήγγειλε τον Ερντογάν και αγνόησε τις λανθασμένες δηλώσεις στελεχών του, επικαλούμενων την τουρκική προπαγάνδα που χαρακτήριζαν ως αντιδημοκρατική και απάνθρωπη την Ελληνική προσπάθεια για την προστασία των συνόρων μας.
Το στοιχείο της ενότητας που επικρατεί θεωρείται θετικό γεγονός καθώς η κρίση που εκδηλώθηκε στα σύνορα δεν έχει τελειώσει. Γιατί μπορεί σε αυτή τη φάση η Τουρκία να έχει ηττηθεί αλλά είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να συντηρήσει το «πολεμικό» κλίμα που είχε διαμορφωθεί.
Σε ότι αφορά την υγειονομική κρίση που εξελίσσεται από τον κορωναϊό οι δυσκολίες είναι ακόμη μπροστά και η Πολιτεία δίκαια επιμένει καθημερινά στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Μπορεί στην αρχή σε όλους μας τα μέτρα να θεωρούνταν υπερβολικά και όλοι θυμόμαστε τη γκρίνια και τα σχόλια που επικρατούσαν, όμως στην πορεία οι εξελίξεις δικαίωσαν την κυβέρνηση για την έγκαιρη κινητοποίησή της.
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί και στην Εκκλησία λέγοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, γιατί τώρα δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αλλά η δημόσια υγεία.
Όταν είχαν έρθει τα μνημόνια πέσαμε όλοι από τα σύννεφα στην εμπόλεμη ζώνη της οικονομικής κρίσης, γιατί δεν είχαμε φροντίσει μόνοι μας να πάρουμε τα μέτρα που οι άλλοι αργότερα αναγκαστικά μας επέβαλλαν. Δεν εννοούμε τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, διότι αυτά έγιναν επειδή δεν είχαν προηγηθεί τα άλλα.
Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί με τον κοροναϊό είδαμε πολλές συμπεριφορές να εκδηλώνονται στην κοινωνία. Κάποιοι αψήφησαν τον κίνδυνο, άλλοι επέδειξαν ανυποταξία στις οδηγίες, άλλοι ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπακοή στις συστάσεις των ειδικών.
Κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο φόβος μπροστά στο άγνωστο και η επικράτηση του πανικού. Κάποιοι επέδειξαν γενναιότητα και αδιαφορία ή αντιφοβική συμπεριφορά και αργότερα έρχονταν σε αναθεώρηση των σκέψεών τους οδηγούμενοι στην προσγείωση της σημερινής πραγματικότητας.
Οι πληροφορίες που ο κόσμος δέχεται καθημερινά είναι πολλές, ενίοτε αλληλοαναιρούμενες που επιτείνουν τη σύγχυση στην προσπάθεια αναζήτησης της ορθότερης λύσης.
Είναι λογικό στην παρούσα περίοδο να εντείνονται οι αγωνιώδεις σκέψεις και οι συμπεριφορές των πολιτών, την ίδια ώρα που αρχηγοί κρατών παγκόσμιων υπερδυνάμεων αρχικά υποτίμησαν την κρίση και τώρα εσπευσμένα τρέχουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Είναι ενθαρρυντικό ότι στην Ελλάδα σήμερα οι δυο αυτές εθνικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς και τα δυο μέτωπα παραμένουν ανοικτά. Εκείνο που απομένει είναι η ανάγκη οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, συμμετέχοντας ενεργά στην «άσκηση» της ετοιμότητας, της ψυχραιμίας και της ενότητας, που διεξάγεται για τη σωτηρία της πατρίδας και της Δημόσιας Υγείας.