«Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα». Ο στίχος του τραγουδοποιού Φίλιππου Πλιάτσικα συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο διακύβευμα της εποχής μας: Την προστασία του περιβάλλοντος.
Η μόλυνση των θαλασσών, των ποταμών, των λιμνών, του εδάφους και του υπεδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και της ατμόσφαιρας, αποδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας. Πρωτίστως μας φέρνει αντιμέτωπους με την ατομική και συλλογική ευθύνη που οφείλουμε να επιδεικνύουμε.
Η κλιματική αλλαγή συνιστά ζοφερή πραγματικότητα. Όποιος την αμφισβητεί, προφανώς στρουθοκα- μηλίζει. Δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος μας απειλείται.
Τη βιωσιμότητα του πλανήτη αντιστρατεύονται όλες εκείνες οι αλόγιστες πολιτικές, αλλά και οι επιζήμιες συνήθειες που ακολουθούμε χρόνια τώρα ως πολιτεία, ως κοινωνία, ως πολίτες.
Πλέον καθίσταται ζωτική ανάγκη να προκρίνουμε την αειφόρο ανάπτυξη, στηριζόμενοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου, της κάθε χώρας, της κάθε περιοχής.
Με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε συλλέξει, καλούμαστε να αναθεωρήσουμε παλιές αντιλήψεις, αυταρέσκειες του παρελθόντος και αποτυχημένες συνταγές.
Ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κενό, όπως μέχρι τώρα πιστεύαμε. Συνδέεται ευθέως με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ποιότητα ζωής, με τα παραγόμενα προϊόντα, με την αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας. Μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, σε μια παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία.
Προτάσσοντας το κοινωνικό όφελος έχουμε τη δυνατότητα να θεμελιώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Κορυφαίο παράδειγμα η διαχείριση των απορριμμάτων. Επενδύοντας σ’ αυτά έχουμε πολλαπλά οφέλη: περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά. Το εγχείρημα της κυκλικής οικονομίας το επιβεβαιώνει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι για τον ΕΣΔΑΚ αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε και να επικαιροποιήσουμε την αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας: «Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε», όπως έλεγε και ο Γκάντι.