Κατά μία δοξασία των Αρχαίων Ελλήνων οι Φοίνικες, πήραν το όνομά τους από τον μεγαλύτερο ήρωα και ιδρυτή του γένους τους τον Φοίνικα.
Η παρουσία δε αυτού του ονόματος συναντάται στην Οδύσσεια και στην Ιλιάδα.
Την πριγκίπισσα Ευρώπη, κόρη του βασιλέα της φοινικής αγηνορά και της βασίλισσας Τηλεφάσσης, απήγαγε ο Δίας υπό μορφή ταύρου την οποία μετέφερε μέσω θαλάσσης στην Γόρτυνα της Κρήτης, όπου και γεννήθηκε ο θρυλικός βασιλιάς της Κνωσού ο Μίνωας…
Οι σημαντικότερες πόλεις των παραλίων της Φοινίκης ήταν η Βύβλος, η Σιδών, η Τύρος, η Άραδος, η Ιόππη, η Γάζα (αρχικώς Μινώα ή Μινύα) και η Τρίπολη, οι οποίες ιδρύθηκαν είτε από Αιολείς Θεσσαλούς, Μινωίτες είτε από Κυκλαδίτες το 3000-1600 π.Χ. τότε δηλαδή που οι πρωτοέλληνες πρόγονοί μας ήταν αδιαφιλονίκητοι θαλασσοκράτορες όλης της Μεσογείου.
Για την Τύρο αναφέρεται ότι ιδρύθηκε το 2300 π.Χ. από ΕλληνοΠελασγούς αποίκους εκ Μαγνησίας και Φθίας, σ’ αυτήν δε υπήρχε και ναός του Ηρακλή, προφανώς αρχαιότερου εκείνου του υιού της Αλκμήνης που έκανε τους γνωστούς 12 άθλους (ίσως επρόκειτο για τον ιδαίο δάκτυλο Ηρακλή, τον Κουρήτη, τροφό του Δία, από τον οποίο πήρε το όνομα του το σημερινό Ηράλειο Κρήτης).
Η Τύρος όφειλε την ονομασία της στην πριγκίπισσα Τυρώ, κόρη του θυγατέρα του βασιλέα της Θεσσαλίας Σαλμονέως και σύζυγο του Κριθέως, βασιλέως της Φθίας!
Αλλά και η πλέον σημαντική πόλη της Φοινίκης, η Σιδών, αναφέρεται από τον Όμηρο ως ελληνικής ιδρύσεως όταν μετά τον Τρωϊκό πόλεμο κατέπλευσε εκεί με τον στόλο του ο Μενέλαος. Στην Σιδώνα βασιλεύς ήταν ο Έλλην Φαίδημος.
Επίσης οι ΕλληνοΠελασγικής εποικίσεως πόλεις στην Φοινίκη, ήταν το Ποσειδώνειον και η Αλ Μίνα, οι οποίες ιδρύθηκαν από αποίκους της παλαιάς Ερέτριας (στο όρος Όρθυς) το 2000 π.Χ.
Άλλη περίπτωση είναι και η πόλη Ευαγορίτιδα, όνομα προερχόμενο από τον Κύπριο βασιλέα Ευάγορα, η οποία ήκμασε το 1800 π.Χ. και περιγράφεται ως πολυάνθρωπο εμπορικό κέντρο με φημισμένα διδακτήρια αλλά και μεγάλες βιβλιοθήκες!
Τα ιθαγενή σημιτικά φύλα της Φοινίκης εμφανίζονται μετέπειτα στο προσκήνιο, μόλις το 1300-1200 π.Χ. ως ναυσίπλοοι και πειρατές.
Ακόμη όμως και η πιο γνωστή τους Αποικία στην Αφρική η πασίγνωστη Καρχηδόνα, πόλη της Τυνησίας, ιδρυθείσα το 750 π.Χ. προϋπήρξε ως ελληνική αποικία, ιδρυθείσα από την Ελληνίδα πριγκίπισσα Διδώ, με το όνομα Καρθαγένη!
Η Διδώ υπήρξε Ελληνίδα της Διασποράς, αδελφή του Πυγμαλίωνος, βασιλέως της Κύπρου και της Τύρου, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας αποίκισης μαζί με πολυπληθή ομάδα Ελλήνων.
* Ο Δημ. Κων. Σαρρής είναι π. υφυπουργός, ΓΓΑ, νομάρχης Ηρακλείου