– Παππού, το χειμώνα που πέρασε χιόνισε κάπως μέσα στο Ηράκλειο. Έπιασαν οι δρόμοι του λίγο χιόνι. Όμως η γιαγιά λέει ότι παλαιότερα χιόνιζε περισσότερο. Στρωνόταν χιόνι στους δρόμους. Τώρα γιατί δεν χιονίζει πια; ρώτησε ο εγγονός, μαθητής δευτέρας γυμνασίου.

– Να σου εξηγήσω τι νομίζω εγώ. Λένε συνήθως ότι άλλαξαν οι κλιματικές συνθήκες. Η μέση ετήσια θερμοκρασία έχει ανεβεί. Αλλά για το φαινόμενο ότι δεν χιονίζει ή σπάνια χιονίζει πια μέσα στις πόλεις – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κτλ. – νομίζω ότι άλλος είναι ο λόγος.

– Ποιος λόγος, παππού;

– Να σου εξηγήσω. Πόσα αυτοκίνητα νομίζεις ότι κυκλοφορούν καθημερινώς, κατά μέσον όρο, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου;

-Μμμ… Ας πούμε πεντακόσια! Όσο είναι μέρα. Τη νύχτα…

– Ας υποθέσομε λοιπόν ότι κυκλοφορούν πεντακόσια αυτοκίνητα κατά μέσον όρο καθημερινώς στο Ηράκλειο. Πόση θερμοκρασία νομίζεις ότι εκπέμπει η μηχανή του καθενός από τα πεντακόσια αυτοκίνητα;

– Κάπου έχω διαβάσει κάτι . Νομίζω ενενήντα βαθμούς…

– Πολλαπλασίασε το 90 επί το 500, με τον αριθμό δηλαδή των αυτοκινήτων. Τι ποσότητα θερμότητας  βγαίνει, που εκχέεται συνεχώς στην ατμόσφαιρα του Ηρακλείου;

– Σταμάτα να σου πω: πέντε επί εννιά ίσον σαράντα πέντε. Και τρία μηδενικά: Σαράντα πέντε χιλιάδες! Πόπο!

– Με την θερμότητα αυτήν χοντρικώς, που διασπείρεται γύρω μας, θερμαίνεται το περιβάλλον. Θερμαίνεται η ατμόσφαιρα των πόλεων. Θερμαίνονται τα πάντα. Και λιώνουν οι νιφάδες του χιονιού, μόλις φτάσουν κάτω. Και γι’ αυτό οι δρόμοι των πόλεων δεν πιάνουν πια χιόνι.

– Αλήθεια, έτσι μπορεί να συμβαίνει, απάντησε ο εγγονός αμφιβάλλοντας κάπως. Είναι βέβαια και η θέρμανση των σπιτιών από τα καλοριφέρ, από τα κλιματιστικά, που σήμερα γίνεται συστηματικότερα… Όμως να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Τι είναι ο αλγόριθμος;  Στα μαθηματικά ακούω για λογαρίθμους. Εμείς δεν τους έχουμε διδαχτεί ακόμη. Είναι οι αλγόριθμοι κάτι παρόμοιο;

– Όχι βέβαια! Αλγόριθμος είναι ο λεπτομερής προγραμματισμός των ενεργειών για την εκτέλεση κάποιου έργου. Ή αλλιώς  μια ορισμένη σειρά ενεργειών, οι οποίες πρέπει να εκτελεστούν σε ορισμένο για την καθεμιά χρόνο, και σκοπό έχουν την επίλυση κάποιου προβλήματος.

Για να φας π. χ. το μεσημεριανό φαγητό σου, πρέπει να κάνεις κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες: να συγκεντρώσεις τα τρόφιμα, να προετοιμάσεις τα σκεύη μαγειρικής, να μαγειρέψεις τα τρόφιμα, να στρώσεις το τραπέζι, να γευματίσεις, να καθαρίσεις το τραπέζι, να πλύνεις τα πιάτα…

Η λέξη αλγόριθμος βασικά προέρχεται από το όνομα κάποιου Πέρση μαθηματικού, που πρώτος τον σκέφτηκε και τον εφάρμοσε. Αλγόριθμοι εφαρμόζονται σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, στα οπτικοακουστικά μέσα… Όμως επειδή εγώ δεν είμαι ειδικός , άνοιξε τον υπολογιστή σου στην λέξη αλγόριθμος και διάβασε.

– Μια στιγμή, παππού. Το λογισμικό τι είναι;

– Και αυτό είναι έξω από την περιοχή των γνώσεών μου. Λογισμικό (αγγλικά software) είναι συλλογή από προγράμματα υπολογιστών, διαδικασίες και οδηγίες χρήσης που προορίζονται για εκτέλεση ορισμένων εργασιών σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Ή, με άλλα λόγια, είναι οι αποθηκευμένες οδηγίες που εφαρμόζει ο υπολογιστής, για να σου δώσει απάντηση ή λύση σ’ αυτό που ρωτάς. Βρες εξηγήσεις στον υπολογιστή σου και γι’ αυτό.

– Αυτό θα κάνω, παππού.