Καθώς όπως δείχνουν οι συνθήκες ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται οι μέρες εγκλεισμού, οι γνωστοί περιορισμοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες και φυσικά ο φόβος μετάδοσης του πανίσχυρου ιού που σημάδεψε όλους, ενώ φαίνεται πως κλείνει ένας κύκλος,  ανοίγει παράλληλα  ένας άλλος για ανθρώπους και κυβερνώντες.

Ως τώρα η κυβέρνηση είχε να διαχειρισθεί πολυσήμαντα και άκρως κρίσιμα ζητήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, και όπως τείνουν να συμφωνήσουν αρκετοί τα κατάφερε σχετικά καλά, χωρίς αυτό να υπαινίσσεται ότι δεν θα μπορούσε και καλύτερα. Η καινούργια περίοδος που ανοίγεται μπροστά για όλους μας, είναι κρίσιμη για τους πολίτες και την παραπαίουσα οικονομία μας, αλλά είναι και εκείνη που θα κρίνει και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε αυτή γίνει πραγματικότητα.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις κατά καιρούς γενόμενες σφυγμομετρήσεις και δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός σχηματισμός ακόμα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου  και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ήσσονος σημασίας, εν τούτοις όμως δείχνουν την άποψη σεβαστής μερίδας πολιτών όσον αφορά την γενική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα λοιπόν, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ούτε η οικονομία της χώρας θα δει βελτίωση, ούτε η δική τους οικονομική κατάσταση, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η εθνική οικονομία ήταν ήδη τραυματισμένη και πριν από  την υγειονομική κρίση. Υπερχρεωμένη χώρα με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις στους ευρωπαίους δανειστές και νοικοκυριά με ανάλογα πολλαπλά προβλήματα εξυπηρέτησης χρεών.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που οσονούπω βρίσκεται καθ’ οδόν,  ίσως αποτελέσει ανάχωμα για κάποιου είδους  αισιοδοξία για αμφότερους, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πολλά κυρίως όλα εκείνα τα οποία υποσχέθηκε προεκλογικά στον ελληνικό λαό  και δεσμεύτηκε για την πραγματοποίησή τους. Οφείλει, το κάθε υπουργείο  να εξηγήσει λεπτομερώς στους πολίτες τα του οίκου του και που βρίσκονται οι προεκλογικές τους εξαγγελίες.

Για παράδειγμα πού βρισκόμαστε σήμερα σε όλα εκείνα που αφορούν την  αστυνόμευση των πανεπιστημίων; Πριν κάποιους μήνες  είχαν δρομολογηθεί κάποια πράγματα τα οποία αίφνης ατόνησαν και φαινομενικά ξεχάστηκαν.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε σε πολλά άλλα κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη, όπως στην παιδεία, την υγεία, τα εργασιακά θέματα, την παλινόστηση των ξενιτεμένων μας, το δημογραφικό μας πρόβλημα που αποτελεί αγκάθι για το μέλλον της  χώρας, το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο μετακυλίεται έξυπνα από όλες τις κυβερνήσεις για τους επόμενους που θα έρθουν, ενώ ολοένα και διογκώνεται το πρόβλημα ασταμάτητα,  και τόσα άλλα.

Προφανώς μπροστά στις αντιδράσεις πολιτών και αντιπολίτευσης,  αρκετά από αυτά ανέκρουσαν πρύμναν και δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν, ή παραμένουν εν υπνώσει αναμένοντας καλύτερες, γενικώς,  μέρες. Η κυβέρνηση έχει σχεδόν διανύσει τη μισή θητεία της και παρά τα όσα διημείφθησαν  έως τώρα,  οφείλει ταχύτατα να κάνει πράξη όλα εκείνα που υποσχέθηκε αφήνοντας στην άκρη και παρακάμπτοντας τις μελετημένες και τις, ούτως ή άλλως, αναμενόμενες  αντιδράσεις της μειοψηφίας και τους μόνιμους αντιπολιτευτικούς λαϊκισμούς απ’ την αντίπερα όχθη.

Να αρθρώσει πειστικό πολιτικό  λόγο και να εξηγήσει τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη,  προεκλογική στην ουσία, περίοδο. Οι όποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης, είτε της γνωστής εξωτερικής απειλής δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αποτελέσουν δικαιολογίες για τις όποιες παραλείψεις και υπεκφυγές. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί ατέρμονες μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη και  οφείλει να τις κάνει πράξη, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο κύκλος της διαχείρισης τελείωσε, και τώρα ανοίγεται διάπλατα εκείνος που βρισκόταν στην άκρη, εκείνος ο ξεχασμένος των ριζικών μεταρρυθμίσεων. Η ερχόμενη περίοδος θα αναδείξει σύντομα αρκετά επιτακτικά ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να ακολουθούν τις όποιες  προθέσεις ψήφου που παρουσιάζονται σχεδόν κάθε μήνα, αλλά την ουσία των προβλημάτων. Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση να μην πνιγούμε από  το επελαύνον τέταρτο κύμα της πανδημίας!